torsdag 8 december 2011

Julklappsidé eller onödigt vetande?

Ibland hittar man saker man känner att man bara inte kan leva utan och ibland hittar man saker man önskar att man inte kunder leva utan...

I Little India, på Syed Alwi Road, en tvärgata från Serangoon Road, ligger varuhuset där man kan hitta alla dessa nödvändiga saker - Mustafa Centre! Det är ett varuhus som har öppet 24 timmar/dygn, där det alltid verkar vara mer eller mindre kaos och där det går att hitta en massa mer eller mindre nödvändiga saker.


Det påminner lite om Ikea, så tillvida att man inte visste att man saknade vissa saker förrän man ser dom. Hur som helst så är det klart värt ett besök, det liknar inget annat jag har sett i varuhusväg tidigare i alla fall, så många våningar och så många saker och så mycket folk...


Vid senaste besöket hittade jag något som jag tänkte dela ut som julklappsidé om ni har slut på fantasin. Det här är faller mer under kategrin "saker man önskar att man inte kunde leva utan" och det bara på grund av ett så underbart namn, en Puttu maker! Det är väl inget direkt jag har saknat men man vet aldrig när den kan komma att behövas!


Eftersom det finns några saker här i världen som jag faktiskt inte vet vad det är, och just Puttu maker visade sig vara av dom, tog jag reda på vad det var, så nu kommer lite mer eller mindre nyttig kunskap!

Puttu är en slags indisk frukost från området Kerala i södra Indien, som består av rismjöl, kokos och salt. Men eftersom jag hittade ett 40-tal olika recept på denna rätt, så antar jag att det går att variera en hel del utöver dessa ingredienser. I alla fall så ingår det kokos, och för att kunna skrapa ur den på ett bra sätt, så finns det naturligtvis ännu en maskin man inte kan leva utan, nämligen en coconut scraper!


 Inte nog med att ni nu har fått ett eminent julklappstips till någon som inte ens visste om  att den behövde just en Puttu maker, nu kan ni ju till och med berätta vad man ska ha den till!

16 kommentarer:

 1. Ha, ha! Mustafa center är som rena TV shoppen!
  Ja, bra att du berättar vad man ska använda den till.. Inte helt enkelt annars..Hi, hi

  Annars så brukar jag skrapa ut kokosen på manuellt vis då jag är på Filippinerna. Man sitter på en form av "mjölkpall" och har en stor rund fil på stolen som man "drar runt" kokosen på, för att få ut kokos köttet längs insidan av väggarna..

  SvaraRadera
 2. Äntligen! Måste ju helt enkelt köpa en sån här till...let me see...hela släkten! :p

  SvaraRadera
 3. Ååå...det är ju något sådant jag är ute efter.
  Jo...allvarligt.
  Syrran har ju alla slags mojänger och konstiga apparater. Jag tänkte hitta en mojäng som även HON inte riktigt förstår vad det är.
  Hmmm...ska kolla om den finns här i Ö-vik. Knappast,va? ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Tänk vad prylar det finns ändå! Fascinerande!

  Igår hade vi bokcirkelträff och då berättade jag om din intressanta och allmänbildade blog och flera ville ha länken hit, så nu har jag skickat den till dem! SÅ nu får du fler läsare som du kan lära ett och annat! :)

  SvaraRadera
 5. Katarina: Jag har faktiskt aldrig testat att skrapa innehållet ur en kokosnöt, men det kanske är dags snart!

  Gör det - jag är helt säker på att det kommer att bli mycket uppskattat ;)

  Camilla: Man vet aldrig, kan ju vara intressant att fråga i alla fall!

  Joanna: Ooops - något att leva upp till alltså ;) Jättekul att du tycker så, kan ju hoppas att några av dom som ev hittar hit också tycker det...

  SvaraRadera
 6. Jag håller med Joanna om att din blogg är allmänbildande och bra....jag som aldrig längtat till Singapore förut har ändrat mig totalt.
  Men... jag ska inte dit och köpa fler onödiga maskiner...när man håller på och flyttar då inser man hur sällan man använder vissa prylar som man en gång var så säker på att det inte gick att leva utan.

  SvaraRadera
 7. Annika: Vad kul att du tycker det! Du är så välkommen och man måste inte köpa en puttu-maker ;) Nej, jag håller med om att just det där med att flytta gör att man förstår att man inte behöver speciellt många saker!

  SvaraRadera
 8. Fascinerande. Det är särskilt lärorikt att läsa bloggar av de som ser sig omkring i världen.

  SvaraRadera
 9. Wow...det finns tydligen prylar till allt!

  SvaraRadera
 10. Puttu maker! *antecknar på min önskelista*

  SvaraRadera
 11. Steve: Ja, och man vet ju aldrig när man kan komma att ha användning för kunskapen, frågesport om indisk mat, kanske...

  DOB: Om det gör!!

  Kim: Tack!
  Nilla: Gör det - om inte annat kan det ju får någon att fundera...

  SvaraRadera
 12. Hihi, ja det är verkligen otroligt vad det finns för en massa absolut nödvändiga prylar! Det är precis som du säger, Marina, för vem kan leva utan en Puttu maker?!

  SvaraRadera
 13. Eva: Det är den stora frågan!

  SvaraRadera
 14. Haha, jag måste titta efter den nästa gång på Brick Lane eller i Bradford. Det verkar ju galet det där köpcentret.

  SvaraRadera