torsdag 15 december 2011

The Leopard

Nu har jag läst min första bok av den norske författaren Jo Nesbö. Boken heter the Leopard och är en deckare  som utspelar sig till stor del i Norge.

Huvudpersonen är den självdestruktive alkoholisten Harry Hole, som på grund av ett spökande tidigare fall gömt sig i  Hong Kong. Där har han skaffat sig stora spelskulder och, i bokens inledning, håller på att deka ner sig totalt. Eftersom den norska polisen behöver honom i ett mordfall blir han hemhämtad av en kvinnlig polis, även hon med personliga problem i bagaget.

Fallet blir mer och mer komplicerat eftersom det inträffar ett antal mer eller mindre våldsamma och blodiga mord som för huvudpersonerna såväl till Kongo som till norska fjällen.

Huvudpersonen Harry Hole känns som en blandning av Lassgårds dystre och mer eller mindre alkoholiserade variant av Wallander och Bruce Willies i Die Hard-filmerna. Det spelar ingen roll om det handlar om laviner, dödliga spikbollar eller slagsmål med brutna ben överallt i kroppen - han reser sig igen och fortsätter framåt!

Boken var ok, men inget jag jublar över. Jag tror att jag hade uppskattat den mer om de drygt 700 sidorna varit betydligt färre. Det blev bara för mycket av det goda ibland.

Eftersom jag har en till bok av samme författare, i samma serie, ska jag ge honom en chans till så får jag se om jag fortfarande tycker likadant. Fast just nu ska jag nog hitta en bok med en annan typ av huvudperson än Harry Hole...

9 kommentarer:

 1. Du är snäll du som ger författaren en andra chans.
  Hoppas att DEN boken är bättre.
  Åtminstone okej,den också :)
  Kram och god morgon!

  SvaraRadera
 2. Hemma i K-d nu eller?
  Om så är fallet så är du välkommen hem :)

  SvaraRadera
 3. Hej!! Såg en film från en bok av Jo Nesbø, "Hodejegerne" eller det blir väl "Huvudjägarna" på svenska. Himla bra iaf, spännande, krim!
  Hoppas du gillar den andra boken bättre, Klem Anna

  SvaraRadera
 4. Boken heter "Pansarhjärta" på svenska. Kommer jag att läsa snart!
  Prova med "Kackerlackorna" istället av samma författare, Jo Nesbø - den är mkt bra och utspelar sig i Bangkok.

  SvaraRadera
 5. Camilla: Det kan ju vara så att jag kan hitta en bok jag tycker bättre om, man vet aldrig...

  Patric: Tack så mycket, är nu hemma i blåsten!

  Anna: Jag har ju hört så himla mycket bra, så förhoppningsvis hittar jag någon jag tycker bättre om.

  Susanna: Ska prova den istället! Det visade sig nämligen att den bok som låg här hemma och väntadem var just "Pansarhjärta"...

  SvaraRadera
 6. Jag tycker hans böcker är bra.
  Kram från fd. "Ting o Tankar"
  Nu: "Tankar o Bilder"

  SvaraRadera
 7. ToB: Det är ju just därför, för att alla säger att hans böcker är så bra, som jag vill testa en till, för jag trodde verkligen att jag skulle tycka om den mer än vad jag gjorde. Men jag tyckte inte den var dålig, jag tyckte bara att det blev "för mycket".

  SvaraRadera
 8. Oboy, att du orkar plöja igenom en bok du inte riktigt gillar... Jag hade nog lagt undan den..
  Kram

  SvaraRadera
 9. Katarina: Är det böcker jag absolut inte gillar, så lägger jag bort dom, fast den här var ju lite bra också...

  SvaraRadera