fredag 16 december 2011

julhälsningar per postImorgon ska uppenbarligen alla julkort som ska fram i tid vara lagda i någon av de stiliga röda "julkorts-brevlådorna" som finns utplacerade lite här och där.

Jodå, jag skriver fortfarande lite julkort, inte på långa vägar så många som jag en gång gjorde! Jag tillhörde de där som skrev så många julkort så att jag fick hålla på i flera dagar. Sedan fylldes vår egen brevlåda med julhälsningar som sattes upp på röda band och hängdes upp ovanför trappan i huset.

Visst var det mysigt och visst var det kul att få alla dessa hälsningar. Idag skickar jag inte speciellt många julkort. Jag skickar dock fortfarande till vänner och släkt som inte bor i närheten.. Julkorten till de som jag knappt vet vilka de är, skickas inte längre. Ni vet, de där personerna som man hörde något från en gång per år och som man bara kom ihåg vid öppnandet av adressboken när det var dags för julkortsskickandet.

Numer brukar julkorten till de som bor i närheten, överlämnas tillsammans med en julkram!

Visste ni förresten att vi har skickat julkort i Sverige sedan 1880-talet? I början var det inte bara "goda" julhälsningar, utan de var även "fröjdefulla" och "fridfulla". Det sägs att det var julkortens fel/förtjänst att julbocken ersattes av en tomte, samt att vi började ta in julgran.


1996 nåddes kulmen på julkortskickandet i Sverige och då skickade svenska folket 62 miljoner julkort! Detta har minskat, men trots att många har gått över till elektroniska hälsningar så skickar vi fortfarande runt 40 miljoner julhälsningar med posten varje år. Inte så konstigt kanske att posten uppmanar oss att skicka julkort, speciellt med tanke på att det handlar om över 200 miloner kronor bara i porton...

Världens minsta julkort som någonsin skickats var en hälsning till prinsen av Wales 1923. Det var ett riskorn med såväl bild, som adress och hälsning på!

Nu ska jag sätta mig och bidra lite till postens överlevnad genom att skriva mina julkort. Dom som ska utrikes är det en massa vit fin och glittrande snö på - det kan ju vara någon som faktiskt tror att det är så det ser ut i Sverige!

11 kommentarer:

 1. Alltid så allmänbildande och kul att läsa dina inlägg - tydligen även när de handlar om Sverige!

  Men det är väl inte "glada" julhälsningar vi skickar utan "goda" julhälsningar? Däremot skickar vi "glada" påskhälsningar. I den mån vi nu skickar några alls, för DÄR har det verkligen minskat! ;)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker mycket om att få julhälsningar och gillar egentligen att skicka, men så plötsligt är det jul liksom och ännu inga kort har åkt ned i brevlådan! Galet...

  SvaraRadera
 3. Vi skickar också julkort - de år vi hinner. I år har vi hunnit. Och vi ha en annan strategi än du. Vi passar på att skicka just den där hälsningen till folk som vi bra hör av till jul... För att det ska bli av liksom. I och för sig tror jag att Facebook tagit över mycket av dessa "gamla kontakter" och återupplivar dem lite nu och då. Men i alla fall. En julhälsning kan aldrig skada! Bättre en hälsing för mycket än en för lite är vår melodi! :-)

  SvaraRadera
 4. Joanna: Klart att det ska vara "goda" och inte "glada" hälsningar - även om de är glada också, maturligtvis! Detta är nu åtgärdat, tack för påpekandet! Jag kan ju alltid skylla på vädret, att det ser mer ut som påsk än jul om man tittar ut genom fönstret, eller så var det väl bara allmän sinnesförvirring...

  Trillingnöten: Det kan ju vara en anledning till det vikande antalet julkort, att julen kommer så fort numera!!

  dh: Det är ju faktiskt ett sätt att hålla kontakten, och jag tror också att det är så att helt plötsligt hittar man en massa "gamla" kompisar via olika sociala medier.

  SvaraRadera
 5. Oj, är det redan imorgon men så var det ju jul också om en vecka. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 6. Julkort är fina, jag skriver dem gärna, då jag ofta skriver brev. Den fysiska delen i distanskommunikation är betydelsefull. Ett papper eller ett julkort, har både avsändare och mottagare tagit i.

  SvaraRadera
 7. hmm... lite % på portot vore nåt.

  SvaraRadera
 8. Jag skickade oxå massvis med julkort i en herrans massa år. Skulle vilja få iväg några nu också, men vet inte om det blir av...

  Undrar verkligen hur det där risgrynet kunde komma fram...?!

  Blev förvånad att läsa att så många julkort fortfarande skickas i Sverige! Det var kul att läsa ditt inlägg!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 9. Hahaha..julkortet till prinsen skulle jag vilja se.Ett riskorn? Kunde man verkligen få plats med både adress och bild på ett riskorn? :)
  Kul att läsa om allt detta. Jag hade inte en aning om någonting. Allt jag läste var nytt för mig. Man lär sig så länge man lever ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Susanna: Det är nog helt lugnt, jag brukar alltid posta mina kort alldeles för sent, men förr eller senare kommer de ju fram.

  DOB: Så är det, och det är synd att vi är på väg att helt glömma bort det...

  Sarah: Håller med, och jag behöver inte många procent alls!

  Eva: Ja, det där risgrynet kan man ju fundera lite över! När vi var på Ripley´s museum i London hade de faktiskt ett risgryn med målning på där, så det går ju!!

  Camilla: Nej, det är svårt att tro, men som sagt, jag har sett att det går!!

  SvaraRadera
 11. Intressant läsning. Skickar inga julkort, däremot skickar jag julbrev till alla släktingar och vänner, tja, egentligen kombinerat Jul/Nyårsbrev, eftersom brevet aldrig hinner skrivas förrän efter julhelgen!
  Ha en skön jul!
  Kram Kim

  SvaraRadera