fredag 25 april 2014

Borneo och Sandakan

Borneo har länge varit ett av de resmål som stått på "listan för önskeresor" och nu äntligen blev det av! Årets påskhelg spenderades i Borneos regnskogar, med oerhört många häftiga upplevelser. Till stor del naturligtvis beroende på alla vilda djur som vi fick uppleva på nära håll, apor, krokodiler, elefanter, sköldpaddor, olika fåglar...såå häftigt... Och med tanke på allt vi hann med under dessa ganska få dagar så lär det bli fler än ett inlägg i ämnet, och här kommer det första!


Borneo är till storleken världens tredje största ö och Asiens största. Den delas av tre länder; Indonesien som täcker 73% av ytan, Malaysia som tar upp 26% och lilla Brunei som täcker den sista procenten. Den Malaysiska delen som vi besökte består av två områden, Sarawak och Sabah. Sabah, dit vi styrde vår kosa ligger i den nordöstra delen av Borneo och har en kustlinje på 1440 km. De fina stränderna finns i väst och mangroveträsken finns i öst. Öster ut hittar man också många vackra korallöar, vilka utgör populära mål för dykning och snorkling.


Vi flög till Sarawak dit vi tog oss efter att ha bytt plan i Kuala Lumpur och första natten spenderade vi på hotell inne i staden. Med utsikt över havet och tillgång till god mat utefter hamnpromenaden var det en härlig start på påskhelgen. Mat intogs på en "sådan där restaurang som inte ser ut något för världen", en ställe med plaststolar och plastbord som verkar mer eller mindre utslängda "bara för att". Men jag har insett att det är oftast på sådana ställen man kan få riktigt god mat till ett mycket bra pris, och den här var inget undantag!
Sandakan är en rätt liten stad, som till stor del lever på sitt fiske och här hittar man bland annat Sabahs största fiskmarknad.

Här kan man även hitta en av de större byarna byggda i vattnet, Sim Sim water village. Det är en av områdets många vattenbyar där husen är byggda på styltor och står i vattnet. Det som är lite tråkigt är allt skräp som bara hivas rakt ut i vattnet, det förtar tyvärr lite av charmen som annars finns kring de här byarna. Man borde kunna göra av soporna någon annanstans än ut genom fönstret.
Just den här byn är skyddad och ska bevaras, medan andra enkla hus troligen kommer att rivas och istället erbjudas boende i de nya hus som håller på att byggas. Enligt vår guide så var det inte enbart positivt mottaget bland befolkningen att flytta från sitt nuvarande hus även om det skulle bli både nyare och modernare. Många vill bo kvar, dels för att det är mer centralt, närmare till vattnet och många gånger bor de på en betydligt större yta nu än vad de kommer att få.

Efter första natten på ett hotell mitt i stan, började "den riktiga resan"... men eftersom det blir så himla mycket på en gång så får det bli fler delar, så "det kommer mera"...


14 kommentarer:

 1. Vilken kanonresa, Borneo verkar ha mycket att erbjuda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick ju vara med om mycket, och ändå finns det så mycket mer att uppleva där!

   Radera
 2. Fantastiskt! Jag ser fram emot mera.

  SvaraRadera
 3. Gud vad jag ser fram emot del 2och 3 och 4...
  Som vanligt intressant info och fina illustrerande bilder:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du fortfarande tycker det efter del tre...och fyra....och....;)

   Radera
 4. Åh, Borneo! Som jag har velat åka dit, i flera omgångar. Ser verkligen fram emot fler inlägg av dig om det. Just Sabah, Brunei (och Labuan) är det som har lockat mig mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Brunei hade varit lite spännande det också, men vi farväl se hur det blir med det...

   Radera
 5. Härligt! Häftigt resmål som absolut lockar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen jättehäftigt!

   Radera
 6. Det där låter helt fantastiskt!!!!!!!! Ha det riktigt härligt! Kram från Småland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det var lika fantastiskt som det låter!

   Radera
 7. Spännande resmål verkligen. Sarawak har jag hört talas om genom en person som faktiskt var den sista rajan (stavas det så?) som Sarawak hade. Han lever inte längre men jag träffade honom när han bodde i Sverige.
  Trist det där med skräp som bara hivas ut. Samma sak på Hawaii - fast där slänger man det under husen som står på pålar.
  Ser fram emot fler inlägg. :)

  SvaraRadera
 8. Spännande med rajan - hur hade han hamnat i Sverige? När det gäller nedskräpningen kan vi ju hoppas att de börjar komma till insikt och att det avtar så småningom.

  SvaraRadera