onsdag 30 april 2014

Selingan - Turtle Island

Nästa etapp på vår Borneotripp var ett besök på Selingan eller "Turtle Island" som den också kallas. Jag förmodar att de flesta som gör en liknande tur har stannat till en natt på ön för att få se sköldpaddor lägga ägg och små sköldpaddsbebisar bege sig ut i havet.Här tillbringade vi vår sista natt på en av de tre öar som utgör Turtle Islands National Park. Hit tar man sig med båt från Sandakan och resan tar knappt en timme. Samtliga öar är obebodda, men på Selingan finns plats för 60 övernattande gäster. Det är den enda av öarna dit turister kan åka. Förutom stugorna  finns också ett "sköldpaddscenter". Här tar man reda på äggen som sköldpaddorna lägger. Ser till att det täcks över när ungarna tittar ut ur äggen för att de inte ska bli middagsmat åt någon hungrig ödla som smyger omkring innan de hinner släppas de ut i den stora vida världen.

Förhållningsreglerna är många, bland annat får man inte knalla omkring på ön hur som helst mellan 18 - 06, just för att inte störa sköldpaddorna som tänker sig i land för att lägga ägg.


Havssköldpaddan är en av många djurarter som är utrotningshotade och det finns ett antal orsaker till att det är så. Förutom föroreningarna i havet är det många som går sitt öde till mötes i något av alla de "spöknät" som flyter omkring i våra hav. Omkringflytande plastpåsar kan också vara direkt livshotande för dem eftersom de glatt sväljer dem i tron om att det är manetert och följden blir att de kvävs sakta men säkert. Sedan är det naturligtvis en annan orsak också, och det är att såväl sköldpaddan som dess ägg i många länder anses vara en delikatess.Med tanke på allt detta, och att sköldpaddan inte börjar lägga ägg över huvudtaget förrän den uppnår den aktningsvärda åldern av minst 20 år och att det dessutom enligt expertisen bara är tre procent av alla kläckta ungar som överlever, så känns det väldigt bra att det finns platser där man hjälper arten att överleva.


Eftersom vi anlände till ön på förmiddagen hade vi hela dagen på oss att slöa på stranden och bada i det ljumma vattnet. Efter två dagars ständigt badande i svett kändes det helt fantastiskt! På grund av starka strömmar var det en begränsad yta där man kunde simma, men den räckte gott och väl till. Och det lockade inte sådär väldigt mycket att flyta iland på någon närliggande filippinsk ö, så vi höll oss snällt innanför bojarna. Snorklingen var hyfsad, men ingen av de bättre jag gjort, men det är alltid mysigt att kika på de fiskar som finns.När dagen tagit slut och vi hade klämt i oss ytterligare en god måltid var det bara att vänta. Och väntan var absolut inte förgäves! Vi fick vara med och se när en stor sköldpadda la sina ägg i sin egenhändigt grävda jättegrop på stranden, och inte var det få ägg hon lyckades klämma ur sig - 91 stycken hamnade i gropen innan hon var klar! När det är klart mäts hon på längden och tvären och om det är en "nykomling" märks hon efter avslutat äggläggande.Någon ur personalen tar sedan med varsam hand reda på alla äggen och flyttar dem till själva "kläckeriet" där de får ligga tills äggen kläcks och ungarna tittar ut.
Då det hade kläckts ett gäng under dagen fick vi även vara med på ett sköldpaddsrace! Vilken fantastisk upplevelse! Så söta de var där de sprang allt de orkade mot vattnet, och lite tragiskt kändes det att veta att av alla de som släpptes ut är det bara ett fåtal, -  om ens det - som överlever...Morgonen efter kan man se nattens händelser på sköldpaddsfronten, hur många damer som behagat kravla sig upp för att lägga sina ägg, hur många ägg som lagts och annan viktig information kommer upp på den dagliga informationstavlan.


När vi lämnade ön morgonen efter och såg alla de "traktorspår" som sköldpaddorna lämnat efter sig vid sina arbetsamma promenader mot en lämplig plats att lägga sina ägg, var det på något vis som om kronan ramlade ned och jag förstod vad vi fått vara med om... En helt fantastisk upplevelse!


Visst är det fantastiskt att dessa djur, som rör sig så smidigt i vatten, kämpar så hårt i flera timmar för att dra sig upp på stranden för att kunna lägga sina ägg och sedan får kämpa lika hårt för att ta sig tillbaka igen. Och sedan är det inte ens säkert att de små nykläckta ungarna överlever ens första dagen...


24 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder du visar! River safari ar nagot jag garna vill prova pa! Man far en varm kansla I hjartat nar man laser om Turtle Island och det som gors for att arten ska leva vidare!

  SvaraRadera
 2. Fantastiska bilder. Vem har sagt att livet ska vara enkelt. Vare sig du är människa eller sköldpadda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nog aldrig någon som har påstått, men det ömmade lite speciellt när man såg hur de där yttepyttesmå krabaterna glatt tog sig mot vattnet och samtidigt veta att det är inte säkert någon av er ens får vara med om att nästa dag gryr...

   Radera
 3. Hej - vad skoj att du hittade in till www.vandringsman.com och att du gillade vad jag skrivit. Nu kikar jag tillbaka och ser att du bor i Singapore. Vilket sammanträffande; jag ska åka dit i jobbet i nästa månad. Får ta och läsa igenom din blogg efter bra tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Hoppas du hittar något som kan passa! Det finns ju visst utbud av saker att göra om man säger så...;)

   Radera
 4. Jag förstår att det var en otrolig upplevelse. Tur att de hjälper och skyddar arten mot utrotning.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en helt fantastisk upplevelse!

   Radera
 5. Ett av dina absolut bästa inlägg ever! Det säger ju inte så lite då alla dina inlägg är bra, men det här slår nog det mesta - både i bild- och textväg.
  Som du läste gillar jag inte hundar, men älskar sköldpaddor. Är uppväxt med två landsköldpaddor och en vattensköldpadda. Så du förstår att jag verkligen gillar inlägget. 91 ägg, inte illa. Fantastiskt att man tar hand om äggen och sköldpaddorna på ett så fint sätt på Borneo. Ha en trevlig Valborg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Hur ska jag kunna leva upp till det här nu då ;) Mitt första "riktiga sammanträffande" med sköldpaddor var egentligen på Gili där den sista bilden är tagen. Där kunde vi snorkla precis brevid dem och det var absolut helt fantastiskt!

   Radera
 6. Låter fint att man hjälper dem! Intressant att läsa om. Borneo verkar vara ett fantastiskt resmål!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog helt klart vara ett tips inför nästa resa om man är intresserad av lite "wildlife" och något mer än som och bad.

   Radera
 7. Vilken härlig upplevelse!!! Det måste ha känts fantastiskt att se det! :-D
  sv:
  Tack så mycket! Visst fyllde jag år, du har full koll! ;-)
  Jag rekommenderar New York STARKT!!! Fantastisk stad!!! Bilder finns på bloggen nu och fler kommer! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag ta och kika på dem och se om du kan göra mig "New York-sugen"!

   Radera
 8. Vilka underbara bilder. Vad vår äldsta dotter Jennifer hade älskat att få vara med. Hon vill bli veterinär. Själv njuter jag varje gång du lägger in sådana här inlägg. Du är duktig Marina. Önskar dig en fin maj.

  SvaraRadera
 9. Tack så mycket! Hoppas Valborg har varit bra!

  SvaraRadera
 10. Å så underbart! Borneo... kan det bli mer exotiskt än så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kändes i alla fall som det var något av det mer exotiska vi upplevt.

   Radera
 11. Men så spännande med allt ni fick vara med om.
  Tänk vad mycket det finns att se i vår värld.
  Underbar färg på havet. Och väldigt fina bilder överlag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så fantastiskt mycket och tänk vad mycket vi ännu inte hunnit se!

   Radera
 12. Ah vilka härliga bilder!!!!!! Hoppas du har det riktigt bra. Har lite vajsing med internetet på mitt sommarboende så därför försvinner jag bort här från din blogg (och min egen också) ibland. Kram från Småland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det var precis lika härligt som det ser ut!!!

   Radera
 13. Underbara inlägg från Borneo, sitter nu och läser igenom alla (och inser även att jag redan läst vissa, men minnet är tydligen kort). Tack för att du delar med dig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om det kan vara till "någon nytta" ;)

   Radera