tisdag 15 april 2014

Mäktiga lejon

Här är det av förklarliga skäl inte älgen som är skogens konung, utan den positionen innehas av lejonet. Lejonet representerar makt och styrka och dessutom hjälper det till att hålla onda andar borta.

Väldigt ofta ses två "vaktlejon" placerade på varsin sida om ingången till tempel, palats och regementsbyggnader just därför att de ska vakta mot intrång av ovälkomna gäster. Tidigare fanns alltid lejon på dessa platser samt vid gravplatser där man begravt större män. Även hus där det bodde mäktiga och rika män vaktades av lejon.


Numer är det vanligt att lejonen även finns vid entren till hotell, restauranger och vissa större shoppingcenter. Det är troligtvis till största delen prydnad, men med tanke på vidskepligheten som florerar här, så är jag rätt säker på att de även hjälper till att hålla de onda andarna på avstånd.

Lejonen kommer i par och det är alltid en hane och en hona. Eftersom hanen är störst och viktigast så har han en boll under sin tass, och den bollen symboliserar världen. Honan däremot, hon har sin tass på en lejonunge, alltså är hon den som tar hand om familjen. Dessutom skiljer sig deras vaktuppgifter åt något. Hanens främsta uppgift är att vakta mot ovälkommet besök, medan honan till största delen skyddar de som redan är inne.


(Sedan kan man kanske diskutera, vilket som är viktigast att leka med en boll eller ta hand om familjen, men det kan vi göra en annan gång)

För egen del har jag ställt två små lejon att vakta vår entré. Frågan är om det är mest för att de ska skydda mot inkräktare eller om det är för att jag ska känna mig som en viktig och prominent person...


4 kommentarer:

 1. Spännande med sådana här kulturella "egenheter" tycker jag.
  Och att lära sig litet om bakgrunden till olika föremål.
  Självklart är du en viktig och prominent person. ;)
  Lejon är verkligen vackra djur.

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa om lejonens funktion i Singapore. Det visste jag inte. Nu kan man ju inte påstå att hanens och honans könsroller är anpassade till 2014, men ändå. Gillar dina lejon och det större paret skulle nog hålla onda tankar borta om det stod på balkongen hemma hos mig;-)

  SvaraRadera
 3. Lite både och kanske…? ;-)
  Intressant och kul med lite historik kring lejonen.
  sv:
  Oh yes!!! :-D

  SvaraRadera
 4. Om lejonet representerar makt och styrka och dessutom hjälper det till att hålla onda andar borta...
  Då borde man skaffa några ;)
  Kram!

  SvaraRadera