tisdag 8 april 2014

Mammografi på singaporianska

Nu har jag mammograferat mig även i den här delen av världen och i det stora hela gick det väl till på samma sätt. I och för sig så finns det kanske inte så många olika sätt att göra det på...

En markant skillnad är kanske att den där "löpande-band-principen" som finns där hemma är väl inte lika tydlig här. Här är man ju lite mer pryd när det gäller just bröst skulle man kunna säga. Det är inte så att man kan springa omkring hur som helst utan något på överkroppen minsann. Nej, allt skedde i ett litet rum där bara apparaturen hon som genomförde det hela och jag befann oss.

Sedan var det rätt intressant hur hon hela tiden bad om ursäkt för det hon gjorde. När jag försökte påpeka att det faktiskt inte var hennes fel att mina behag låg ihopklämda mellan två glasskivor och mest påminde om två vändstekta ägg som just passerat en mangel, utan att jag gjorde det frivilligt och det var hennes jobb, så såg hon rätt oförstående ut. Hon log lite och fortsatte att be om ursäkt.

När jag sedan genomgick den påföljande ultraljudsundersökningen kunde jag inte låta bli utan var bara tvungen att fråga om hon såg någon liten bebis någonstans, då tittade hon storögt på mig och påpekade allvarligt att där kunde det minsanna inte finnas några bebisar. När jag efter mycket förtydligande förklarat att det faktiskt var ett skämt, såg hon mycket skeptisk ut, så jag förstod att var det något jag inte varit, så var det rolig...

Efter att dessutom fått träffa en läkare som även hon gjorde en grundlig koll, så får jag väl tro att jag är genomkollad så det heter duga. Och som bevis på det har jag minsann alla röngtenbilder här hemma. Jodå, de får man med sig i ett jättekuvert, nedlagt i en jättekasse avpassad just för det ändamålet. Här springer alla omkring med sina peronliga foton efter att ha blivit genomlyst och det är vars och ens ansvar att hålla ordning på bilderna så de kommer med nästa gång!Vem vet, om jag inte får användning av mina vackra bilder någon gång kanske jag ska göra en tjusig installation av dem...eller inte...!

16 kommentarer:

 1. Jag har en känsla av att man inte skojar om sådant här i din del av världen. Och att man ofta ursäktar sig.
  Du kanske kan göra ett collage. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här skojar man definitift inte om sådant, men ibland är det svårt att låta bli...

   Radera
 2. Ja, varför skulle inte oxå Singapores sjukvård skilja sig från den svenska. Det mesta är ju olikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underligt, men det är väl som det sägs, "same same but different" ;)

   Radera
 3. Ja, varför inte ett blogginlägg?;) Här får man minsann inte några bilder av sina tillplattade bröst med sig hem så du kan känna dig lite mallig du!
  Vi är nog fördomsfriare i den kalla nord, skulle jag tro, även om vi kanske borde klä på oss mera p.g.a. det kallare klimatet i jämförelse med där du befinner dig. Intressant att få vara med på mammografi i din del av världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, nu har jag absolut något att vara mallig över! Jag kan ju ta med och visa om jag skulle ha vägarna förbi någon gång... ;)

   Radera
 4. Humour doesn' travel brukar maken säga. Å ultraljud gör man inte här efter manglingen. Suverän service. Dessutom tycker jag att det är ingen dum ide alls att få med sig bildbevisen, förutsatt att man är en ordningsam person vill säga;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maken har så rätt så! Och jag får väl erkänna att min typ av humor reser absolut inte till de här delarna av världen, men ibland är det svårt att låta bli...

   Radera
 5. Sa är det i Frankrike ocksa att man alltid far sina egna röntgen- och ultraljudsbilder. Är det inte sa i Sverige?
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, där får man inga foton med sig hem!

   Radera
 6. En installation låter toppen tycker jag. Utställningar är (nästan) alltid kul. Så .. jag kommer. :)

  SvaraRadera
 7. Ja, utställningen kan heta - "X-RAY"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Alternativt "ett insiderjobb" ;)

   Radera
 8. Jag har bara goda erfarenheter av sjukvården från Filippinerna o Malaysia. Fått prova på den svenska nu...Nä man undrar verkligen som hänt m den... Det bästa av allt var att man hade med sig alla resultatet när man lämnade klinikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det får väl bli till att ta med dokumentationen när det bär av mot Sverige.

   Radera