fredag 11 april 2014

Mera Mahjong!


Så har vi haft ytterligare en härlig eftermiddag med Mahjong. Spelet jag bara hade hört talas om när vi kom hit, men aldrig spelat. Eftersom vi alltid har varit en "spelfamilj" och spelat kort och olika spel i alla dess former så var jag nyfiken på vad det här kunde vara. Ändå mer nyfiken blev jag när jag insåg hur vackra spelen var och absolut kände att jag var tvungen att bli ägare till ett.


Det sista var inte sådär jättesvårt, att bli ägare till ett mahjongspel! Det där med själva spelandet var lite knivigare... Det är ju inte alldeles enkelt - men så kul! Vi är ett gäng som försöker träffas en gång i veckan och spela, och det blir bara roligare och roligare ju mer man spelar och ju mer man kommer underfund med spelet. Nu är det ju så, att det är lång väg kvar innan jag har "kommit underfund med det helt och hållet" men det kommer så sakteligen...


Spelet kommer ursprungligen från Kina och det finns olika idéer om hur det kom till. En är att det var den kinesiske filosofen Konfucius som hittade på det någon gång för sisådär 2500 år sedan. En annan lite annorlunda teori är att det var en uttråkad officer som kom på det under Taiping upproret i mitten av 1800-talet. Sedan finns det ytterligare varianter om två bröder eller en vacker ung kvinna som skulle ha utvecklat spelet. Jag antar att det är bara att välja en av teorierna att tro på, för det kan ju vara lite besvärligt att bevisa vem som har rätt...

Under revolutionen i Kina förbjöds spelet eftersom många kineser spelade om pengar och det ansågs vara ett "kapitalistiskt nöje". Efter kulturrrevolutionen började man återigen spela, men det dröjde ända till någon gång på 80-talet innan det blev lagligt igen.

Roligt är det i alla fall, och den dagen jag är tillbaka i Sverige får jag väl föröka övertala ett gäng kamrater att det är ett kul spel så jag kan fortsätta försöka få till serier med drakar, blommor, cirklar, tecken och alla andra symboler...


10 kommentarer:

 1. Det där med spel har aldrig riktigt varit min grej. Har aldrig ens spelat schack. Spel på trav begränsar jag mig till. Sån är jag. Mahjong verkar dock intressant och jag håller med om att det är synnerligen vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte "ens" ha spelat schack tror jag inte du är så ensam om...

   Radera
 2. Har hört och läst mycket om Mahjong, men jag är t o m totalt värdelös vad gäller kortspel.
  Stenarna är så vackra, spelet skulle nog bli en prydnad hemma hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt så, att även om am ninte tycker om att spela kan man ha ett mahjongspel bara för att det pryder sin plats så himla bra.

   Radera
 3. Mahjong spelar många i min omgivning, men själv har jag aldrig givit mig tid och haft tålamodet att lära mig. Dumt nog, för det verkar onekligen trevligt att spela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trevligt och jag får väl försöka skaffa mig ett "litet mahjong-gäng" när jag flyttar hem.

   Radera
 4. Spel kan absolut vara jättekul, men jag har inget vidare talamod med invecklade och komplicerade spel. Tyvärr.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här spelas det mesta, allt från luffarschack till väldigt invecklade varianter, fast ibland är det skönt att "bara" spela utan att behöva tänka sådär väldigt mycket.

   Radera
 5. Väldigt vackert verkligen och det skulle vara kul att få prova på det någon dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det om du får chansen, det är kul.

   Radera