fredag 26 september 2014

Lärare eller inte lärare, det är frågan...

"Min stavning är ruskig. Jag stavar egentligen bra,men det ruskar så alla bokstäverna kommer på fel plats"
(Nalle Puh)

Huvudnyheten i dagens SvD är den om att lärarbehörighetskravet kan komma att fördröjas. Prata om ett ämne som dragits i långbänk! I egenskap av lärare följer jag naturligtvis debatten med intresse. Det ska bli väldigt intressant att se var det kommer att sluta, vad som kommer att hända med denna "legitimation".

Jag tillhör de som ansökte rätt tidigt, så jag har fått min, det vill säga att jag fick ett papper som ser ut ungefär som mitt utbildningsbevis, men nu har jag i alla fall ett antal papper som talar om vad jag kan och kan sedan något år tillbaka inte bara titulera mig "lärare" utan till och med "legitimerad lärare" och idag verkar vi ju kunna bli en utdöende ras.


Lärarutbildningen ser ut att ha fått svår konkurrens när det gäller att rekrytera intresserade ungdomar. Fast det är klart, med så hårda konkurrenter som "Paradise Hotel", så kan det ju vara hårt, eller...? Visst kan man fundera lite på var felet ligger när ett program som det nyss nämnda får fler ansökningar än lärarutbildningen? När årets säsong av tv-serien fick dryga 11 000 ansökningar var det cirka 1000 färre som ansökte lärarutbildningen till höstterminen 2013. (För er som missat det, så kan jag berätta att "Paradise Hotel" är en realitysåpa som i princip går ut på att deltagarna ska supa och ha så mycket sex som möjligt)

Nu är det ju några år sedan jag var i svenska skolan, eftersom jag tillbringat de senaste fem åren utomlands, men efter att ha vikarierat lite nu måste jag säga att jag definitivt har saknat det. Jag tycker det är kul och jag tycker om att vara tillsammans med dessa "underbara pubertala monster". Visst kan det många gånger vara en utmaning. men det är en härlig utmaning. Det jag däremot har svårt för, är alla extrauppgifter som verkar komma till hela tiden. Det ser inte ut att ha minskat under mina år som frånvarande, och frågan är vem det gynnar om lärarna får mindre tid för själva undervisningen bara för att hinna formulera diverse dokument...

Jag har inga svar, och jag tänker inte dra igång någon debatt, jag tycker bar att det är så himla synd att läraryrket verkar bli mindre attraktivt, för det är ett fantastiskt yrke bara man får utöva det på ett sätt som gynnar alla!

Men visst är det som den amerikanske författare Finley Peter Dunne en gång sa:
"Det spelar ingen roll vad du studerar, så länge du inte tycker om det"

På söndag ska jag i alla fall göra något jag tycker om, jag ska vandra omkring i böckernas värld några timmar, jag ska nämligen bege mig till Göteborg för att besöka årets bokmässa.

10 kommentarer:

 1. Den svenska skolan verkar befinna sig på ett sluttande plan. Varför tänker jag på lutande tornet i Pisa?
  Vad hjälper ständigt nya betygssystem om det inte finns kompetenens för att sätta betyg, eller ens undervisa.
  Ni lärare verkar sitta i samma båt som läkarna. En skakig båtfärd med "dokumentations- och byråkratiseringsbåten".
  Här har SP och MP nåt riktigt surt att bita i, m t p vad de lovat och kritiserat den avgående regeringen för.
  Bokmässan låter som en trevlig upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ska det bli spännande att se vad som händer (hoppas i alla fall det blir spännande!) med den svenska skolan framöver...

   Radera
 2. Ett mycket intressant blogginlägg med ett ämne som jag brinner för. Min fru och du skulle ha mycket gemensamt att prata om inom ämnet. Ha det gött i Göteborg på söndag.

  SvaraRadera
 3. Min bloggkompis Gärdsmygen är också lärare. Hon tycker att hon har fler administrativa uppgifter än att vara lärare. Läste även om utbildningsnivån av elever i Sverige å det är inte så bra det heller. I Europa är vi näst sämst, bara Estland ligger efter.
  Kombinationen av för mycket admin, samtal åt alla håll samt dåliga lärarlöner gör ju att eleverna "kommer efter".
  Paradise hotel har jag då aldrig tittat på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lovar att det inte är någon förlust! (Jag var liksom bara tvungen att se vad det var, och det är inget man behöver se mer än en gång, om ens det...)

   Radera
 4. Vad härligt att du har ett arbete du tycker om, det smittar nog av sig på dina elever. Bokmässan har jag aldrig varit på men det skulle vara helt fantastiskt att få vara där någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se, men jag hoppas det blir trevligt.

   Radera
 5. Kan ju inte uttala mig om svenska skolan, men den amerikanska kommunala skola vi har erfarenhet är fantastisk! De flesta lärare tar sig tid att hjälpa elever en halvtimme innan skolan börjar, eller slutar, om eleven inte förstår läxan, eller behöver annan skolhjälp. Och ALLT betygsätts, alla delar i skolarbetet.
  Hälsningar från Connecticut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att allt betygsätts låter väldigt likt den engelska skolan, där våra tjejer startade sin skolgång en gång i tiden. Bra eller inte, tja, det finns väl bra och dåliga sidor med det mesta. Även här finns ju lärarna kvar efter att eleverna slutar, så skulle någon behöva hjälp då så finns det möjlighet till detta.

   Radera