fredag 14 november 2014

Evita på Göta Lejon

Första gången jag såg musikalen Evita var en nyårsafton i London och då med Elain Paige i huvudrollen. Det var där, högt upp på en balkong långt från scenen dit föreställningens billigaste biljetter tog oss, som jag lärde mig älska låten "Don´t cry for me Argentina". Jag är inte helt övertygad om att jag då förstod vad det hela egentligen handlade om, men jag minns att vi tyckte den var fantastiskt bra.

Musikalen, som är en i den långa raden skapade av radarparet Andrew Lloyd Webber och Tim Rice, har nu spelats på svenska i några år, först i Malmö och nu i Stockholm med Charlotte Perrelli i rollen som Evita. Eftersom vi nu spenderade en helg i Stockholm passade vi på att besöka Göta Lejon för att se den.


Evita var den fattiga kvinna, med dopnamnet Eva, som 15 år gammal tog sig från landsbygden till storstaden Buenos Aires där hon så småningom träffade översten och ministern Juan Peron. De båda gifte sig 1945 och med hjälp av sin fru blir han Argentinas president. Eva blir de fattigas välgörare och folkets favorit och det är av dem hon får namnet "Evita". Hon avled i cancer endast 33 år gammal och blev efter sin död mer eller mindre helgonförklarad.


Det här är inte en musikal där man sitter och glatt trallar med i alla låtar som framförs på scenen. Nej, det är en stor och mäktig upplevelse. Många musikstycken bygger på just "Don´t cry for me Argentina" men även om tongångarna är kända, så rycker det inte i "tralla-med-tarmen", utan det är mer en häftig helhetsupplevelse.


Det är en fördel att ha berättelsen om Evita klar för sig för att följa med i handlingen. Sedan kan man naturligtvis diskutera sättet hon framställs på. Frågan om hon var en karriärstörstande kvinna som gick över lik för att nå dit hon ville, eller om hon gjorde det hon gjorde enbart för den goda sakens skull. Svaret på frågan lär vi inte få, men så mycket kan man ju säga att hon var en fantastisk stark kvinna som gjorde mycket för Argentina och som gick i bräschen för kvinnors möjligheter att föra fram sin talan.


Som sagt, jag tyckte om musikalen den där gången i London då sjuttiotalet övergick i åttiotal, men med lite mer kunskap om vad det var som hände i Argentina då det begav sig, blev den ännu bättre. Och visst gör Charlotte Perrelli en fantastisk insats i rollen som Evita, men min favorit var nog ändå Patrik Martinsson som på ett helt fantastiskt sätt håller ihop det hela som "berättaren" Che.

16 kommentarer:

 1. Don't cry for me Argentina är en suverän låt som jag alltid gillar. Har faktiskt läst boken om Evitas liv - Evita: The Real Life of Eva Peron, som v<ar bra.
  Musikaler är inte riktigt min grej däremot, men kul att du blev nöjd på Göta Lejon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag däremot gillar musikaler och det är få som jag har lämnat efter att ha sett och inte varit nöjd med. Boken om Evita låter som ett bra boktips - tack!

   Radera
 2. Don´t cry for me Argentina är mäktig och fin, ger mig ståpäls.
  Hoppeligen så får jag till det jag också, att se på Evita på Göra Lejon Charlotte kan sjunga, så bara det räcker långt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en "ståpälslåt" av kolossalformat!

   Radera
 3. En bekant var på Evita förra veckan och gillade föreställningen, men talade mest om hur hon störts av att en mycket lång man satt på platsen framför henne. Med allt vad detta kan innebära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om hon satt på samma plats som jag gjorde, en sådan variant av framförvarande hade nämligen jag också! Nu tror jag kanske inte på allvar att han sitter där varje kväll, men lång var han i alla fall och framför mig satt han...

   Radera
 4. Den låten lär jag aldrig tröttna helt på. Det fanns en tid då den gav mig gåshud. Elain Paige är en favorit. Trevlig aktivitet ni gjorde ihop.
  Bosse Lidén

  SvaraRadera
 5. Bra låt som man ju hörde redan då för länge sedan. Minns inte historien riktigt. Får nog uppdatera mig om det blir tillfälle att resa till Sthlm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, det är en fascinerande historia kring den damen.

   Radera
 6. Visst är den låten helt fantastisk, och Perrelli sjunger ju bra, så jag förstår att den var bra. Har också förstått att det är en annorlunda musikal, och alla gillar den inte. Jag som bor i länet har faktiskt inte sett den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört de som inte tycker om den, och den är ju lite annorlunda till viss del just med tanke på att det bygger så mycket kring ett musikstycke.

   Radera
 7. Inspirerande; själv har jag under "juletid" försökt komma iväg på en föreställning av något slag varje år. Men inte riktigt lyckats. Får se om jag kommer iväg på något i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en mycket trevlig tradition, så hoppas du lyckas i år!

   Radera
 8. Låter fantastiskt! Roligt med lite historik och bakgrund också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var jättebra, och oftast blir det ju lite bättre om man har ett litet hum om historien bakom.

   Radera