torsdag 6 november 2014

Sista delen i ämnet Skåne

Här kommer så den sista delen om Skåne. (I alla fall för den här gången, för det finns ju trots allt en hel del kvar att se, så någon gång kan det ju bli fler delar...)

Efter en mysig promenad på en öde strand i Falsterbo förstår jag hur härligt det måste vara att kunna ge sig av till en havsstrand efter att alla turister försvunnit hem igen och bara njuta av omgivningen sådär alldeles ifred. Det är väl naturligtvis ljuvligt med tillgång till havsstrand när det är 25 grader varmt också, men det blir ju lätt lite trångt om saligheten då.


Det absolut mest underbara på den här stranden måste jag säga var alla färgglada badhytter som stod på rad utefter stranden - vilket underbart fotomotiv! Jag har en känsla av att det finns ett rätt högt antal foton som är tagna ur alla möjliga vinklar just på dessa små stugor.Badhytterna får enbart ägas av personer som är bosatta eller äger fastighet i Vellinge kommun och årsavgiften för den lilla stugan är för närvarande 1000 kronor. Efter att ha försökt leta på nätet för att se vad en hytt kan kosta, så lyckades jag så småningom hitta en annons med ett par år på nacken, och då ville försäljaren ha 30 000 för sin lilla hytt. För hytter är det, om än väldigt mysiga. Jag kan förstå om det är bra att kunna ha sina badstrandsattiraljer på plats, men att sitta på verandan på en av de cirka 900 badhytterna som står sida vid sida...nja, det kanske är lite mer tveksamt...Fast nu bor jag ju inte i Vellinge kommun, så jag behöver ju inte bry min hjärna vidare när det gäller den saken. Men mysiga var de!


Nu när jag äntligen trasslat mig till Skåne var jag ju tvungen att ta mig så långt söderut det bara går, vilket innebar ett besök i Smygehuk, Sveriges sydligaste udde.


Så nu har jag varit där, nu får det bli ett senare mål att nå den nordligaste punkten 1572 kilometer längre norrut, nämligen Treriksröset.


Avslutningsvis kan jag berätta att jag nu även smakat på den skånska specialiteten Spettkaka (Jag var helt övertygad om att det hette "Spettekaka" men jag antar att de vet bättre där nere på plats!). I ärlighetens namn ingen större smaksensation, men nu vet jag åtminstone hur det smakar.


Imorgon ska jag trotsa det utlovade ovädret och tro att SJ ska lyckas med bedriften att forsla mig till Stockholm där jag ska spendera helgen. En årligen återkommande hösthelg då vi är sex tjejer härifrån som hälsar på den sjunde som "utvandrat" till huvudstaden. Det brukar kunna bli himla livat och troligen är det inget undantag den här gången...

24 kommentarer:

 1. Fint det ser ut! Det här landskapet känner jag inte igen, även fast jag växt upp i Skåne. Spettekakan känner jag igen däremot! :)

  SvaraRadera
 2. En sådan underbar sandstrand.
  Och vilka mysiga badhytter. Verkar litet dyrt dock att köpa en hytt.
  Enligt Wikipedia kan man tydligen säga både spettkaka och spettekaka. Jag har faktiskt bara sagt spettekaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag väl kanske inte använt ordet sådär väldans frekvent, men de få gånger det hänt har jag använt ordet med ett "e" extra.

   Radera
 3. Även Skåne har ett slut. Ha en trevlig tjejhelg i kungliga huvudstaden!

  SvaraRadera
 4. Tack för den färgglada och soliga bildkavalkaden! Jag njuter och ursäktar mig redan nu för vädret som kommer möta dig i Stockholm idag. Snöstorm. Hoppas du slipper gå ut och att ni har riktigt trevigt... Inomhus;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis passerat Hallsberg och mött vädret du pratar om så jag förstår vad du menar!!

   Radera
 5. Skåne har många godbitar men jag vet inte om Spettekaka hör dit. (jag säger också alltid det ordet). Vad tiden går. Jag tycker inte alls det var länge sedan du skrev om er träff förra gången. Visst var det så att ni aldrig var i någon "klädaffär" då? Ni får säkert trevligt trots vädret. Bara det inte blir strul med hemgången. Ha det så kul. Njut av er gamla vänskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket minne du har! Helt rätt, inga affärer var det då och förhoppningsvis hittar vi på något annat den här gången också.

   Radera
 6. Vellinge är populärt, tror jag. Många badhytter, vi några här i Hjo också, de ligger så fint vid Guldkroksbadet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De finns på fler platser alltså.

   Radera
 7. Det är vackert med öde stränder och så fint med badhytterna. Känns lite engelskt.
  Ha så trevligt med gänget!

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Jag kan bara hålla med - en helmysig plats!

   Radera
 9. Jag bodde i Skåne under min ungdom och då sade man varken spettkaka eller spettekaka...det lät mer som "spiddekauga" ;)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt, det låter mycket mer verklighetstroget :)

   Radera
 10. Ha det så kul i Stockholm.

  SvaraRadera
 11. Man kan inte lita på de där skåningarna. Klart det heter spettekaka ;) Eller skånsk spiddekaga, det lär vara namnskyddat. Och smaklöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med - inte mycket till smak alls, men nu har jag i alla fall testat!

   Radera
 12. Meeeen så uuuuunderbara bilder!! Hur mycket längtar man inte efter sommar när man der detta!!

  SvaraRadera