fredag 28 november 2014

Nyttiga rötter och frön

Det här med örter och hälsa är rätt intressant, speciellt med tanke på att vi bevisligen knaprar i oss mer piller än någonsin, och frågan är hur mycket piller som egentligen går att byta ur mot sådant som finns att hämta direkt från naturen. Efter att ha tillbringat en förmiddag med "Traditionell Indonesisk läkekonst" så ploppar det absolut upp en hel del tankar kring det här.


Vi var ett gäng som lyssnade på kvinnan som pratade om allehanda rötter, blad och frön som kan hjälpa kroppen med både det ena och det andra. Det finns väldigt mycket som tydligen ska vara fantastiskt bra, en del nytt men även en hel del som jag i och för sig redan visste, men det gör ju inget att få höra det igen då och då.


Något som vi i västvärlden har upptäckt på allvar under de senaste åren är ju ingefäran. En liten rot som har så mycket bra i sig så vi borde gå omkring och tugga på den hela tiden! Nu är det ju inte så, att ingefära bara är en ingefära. Det finns massor av olika arter av den, inte bara den där "gamla vanliga" som finns i grönsaksdiskarna på Ica och Konsum, nej det finns gammal och färsk, stor och liten, röd och gul...


Och den gula, Turmeric, är mycket speciell. Ur hälsoaspekt ska den vara helt enorm. Den ska bland annat höja immunförsvaret rejält, så att få i sig en daglig dos av denna rot skulle kunna hålla oss friska och det kanske kan vara ett bra tips då influensatiderna närmar sig med stormsteg.


Det finns något som heter "Jamu-juice" som bygger på just Turmeric och som är fantastiskt nyttig! Man kan blanda i olika ingridienser och om ni är intresserade av vad, och hur man gör, så sök på nätet där finns massor med bra tips och idéer, så att jag skulle ta upp det känns bara onödigt, det är så många andra som gjort före mig!


Om ni får för er att testa den, tänk då på att den är väldigt gul - och då menar jag väldigt gul! Det gula färgämnet är så starkt så det krävs nästan att den får en egen skärbräda och en egen mixer om man inte kan tänka sig att ha en gul nyans på det mesta (plasthandskar är heller ingen dum idé). Den finns ju som krydda också, och att den fått det svenska namnet "gurkmeja" känns lite svårt att förstå. Om jag lyckas komma på hur det gick till så återkommer jag i det ärendet!


Inte nog med att vi denna förmiddag fick testa Jamu-juice och göra te på diverse olika örter och kryddor, vi fick även göra en ansiktskräm. Krämen gjordes på rismjöl, gurkmeja, nejlika, kanel och fänkål (prata om att gå runt och lukta jul!) som sedan blandades med vatten. Jag gjorde den och den står här hemma i en burk, om jag testade? Nej, det är inte gjort än, jag är ju lite rädd att den gula färgen ska ta över även där (och i det här landet kan det ju vara lite svårt att avgöra om de som använt den fått en gul nyans i ansiktet eller ej...).


Däremot har jag dagligen gjort ett te på olika örter, vilket är väldigt uppfriskande. Så om jag har ett dagligt intag av eget gjort örtte plus en daglig dos av jamu-juice borde jag kunna hålla jag frisk och kanske till och med stå emot förkylningshotet när jag åker till Sverige över jul.


Tro nu inte att jag har inte gått och blivit någon slags "häslopredikant", det ligger liksom inte för mig. Och jag stoppar absolut i mig saker som inte är ett dugg nyttiga för kroppen, men det ena behöver ju inte utesluta det andra... Sedan vet ju jag också att det kanske inte håller så länge, men det kan ju vara värt ett försök! Och efter intaget av det nyttiga örteet kan det ju inte skada med en liiiten kopp kaffe!


19 kommentarer:

 1. Jag är innerligt trött på all reklam om olika "undergörande" kosttillskott. Jag tror att det mesta finns att hämta direkt från naturen och trädgården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och för det mesta så är det ju örter av olika slag i dessa kosttillskott och olika "piggelinpiller" så det borde ju vara bättre att äta ingredienserna direkt!

   Radera
 2. Det lät som en intressant förmiddag. Jag önskar ibland att allt som var gott att äta och dricka var det som var det nyttigaste. Tyvärr har jag ofta upplevt motsatsen. Antagligen är det något fel på mina smaklökar. Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta kan det nog vara så. Nu är det lite tur att jag tycker om när det är lite surt och beskt, för just turmeric är rätt besk och ska man då få i sig det så är det ju en fördel om man tycker om det...

   Radera
 3. Intressant! Jag bävade för att det skulle handla om inlagda ormkörtlar och friterade aptänder och sånt. Att gurkmeja var en sorts ingefära visste jag inte. Tack för det! Jag läste nyligen om dess goda egenskaper och längtade tillbaka till den tiden då jag lagade mycket indisk mat och använde en massa roliga kryddor. Nu ska vi se om jag kan få i lite gurkmeja i någon rätt i helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fantastisk god krydda! (såväl i pulverform som i "rotform") och just de inlagda ormkörtlarna spar jag till ett senare tillfälle ;)

   Radera
  2. Du måste lova att berätta sen om ormkörtlarna ;) Kan man köpa turmericrot i Sverige? Jag har aldrig sett det i någon affär.

   Svar: Den där kubafesten lade jag mig inte i. Inte mer än jag hörde något om en orange skjorta och ha fick ta en gammal mascara för att måla en svart mustasch.

   Radera
 4. Ingefära äter vi ofta i olika former. Liksom Turmeric som ju är vår gurkmeja, men inte visste jag att det är en sorts ingefära. Tänk vad man lär sig!
  Örtte är inget för mig men japanska algteet "Kombucho" är en av mina favon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät lite spännande, tack för det tipset! Jag ska försöka få tag i det och testa.

   Radera
 5. Förr i tiden kunde "kloka gummor och gubbar" vilka växter och örter som var nyttiga och läkande. Den kunskapen har nog tyvärr sjunkit ner i glömska till stor del i västvärlden.
  Gurkmeja är mycket bra för olika saker, bland annat inflammationer.
  Antar att det i Singapore finns mycket mer i bulk och färskare form av örter och liknande jämfört med Sverige där det mesta är förpackat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tot ändå att just de kunskaperna är på väg att dammas av lite och kommer mer och mer.

   Radera
 6. Naturen har mycket att erbjuda och det gäller kanske att vara lite mer öppen för alla dessa kryddor och tesorter.
  Asiaterna kan det där....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket spännande finns det. Och jag tänkte ta till mig i alla fall lite av det och ta med mig hem...

   Radera
 7. Ört-te eller kaffe. Då blir et kaffe, som på frukosten. Ansiktskräm med gurkmeja, tror du ska passa dig, färgar ju som f...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kan man lugnt påstå och jag är mycket tveksam till att det kommer att hamna i mitt ansikte!

   Radera
 8. Vad spännande! Kan alltför lite om detta, så kul att få information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättespännande när man börjar rota i det och jisses vad mycket det finns att hitta i naturen!

   Radera
 9. Visst är det intressant med örter, frön och rötter!!! Pimplar vatten med 1-2 tsk gurkmeja (Turmeric) varje dag, det tog ett tag innan jag "lärde" mig att dricka detta men nu tycker jag det är riktigt gott. Man kan nog vänja smaklökarna vid det mesta tror jag. Ja det skulle väl vara Spirulinapulver som är en omöjlighet att vänja sig vid då kanske, så vedervärdig smak!! Blev rekommenderad detta av min näringsterapeut men där går gränsen för vad mina smaklökar pallar, ahhhhhhhhhhh. Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också det går att vänja sig vid det mesta, även om det finns undantag. Och just turneric är ju väldigt besk, men ändå god på något vis. När det gäller spirulina så har vi hittat det här, det finns nämligen ett ställe som serverar grön öl, och det visade sig att det är just spirulina som ger den gröna färgen - prata om att förena nytta med nöje ;)

   Radera