lördag 2 maj 2015

Gammalt och nytt

Att vara i Singapore kan ibland kännas som att man befinner sig mitt i en jättelik byggarbetsplats. det är något på gång hela tiden överallt. Om det inte är så att man beslutat sig för att smälla upp ett antal nya bostäder, ett nytt shoppingcenter eller en ny tunnelbanestation så kan man ju alltid bryta upp asfalten mitt i gatan en lördagsmorgon... Med andra ord så är det aldrig någon riktig stiltje på byggfronten. Undrar just vad han skulle säga idag, Sir Thomas Stamford Raffles, om han kunde se landet han en gång grundade.


Det är inte så förtvivlat längesedan färdigställandet av den nyaste tunnelbanelinjen avslutades, och det betyder naturligtvis att det är dags att bygga ytterligare en. Så just nu byggs det tunnelbanestationer på en hel massa platser på en gång och det kan man säga märks. Och även om man måste säga att det handlar om rätt effektivt bygge, så kommer det ju att ta sin lilla tid innan det är klart, och det där med "temporärt" får plötsligt en annan innebörd, men det är väl kanske så att det mesta är relativt...


Byggnaderna i det här landet är för övrigt ett kapitel för sig. Det är väldigt få som är fyrkantiga, istället hittar man runda, åttkantiga, smala, trekantiga, spetsiga eller utformade på något annat vis. Men det är klart om det ska byggas med hänsyn till drakar, och pengar som ska flöda in från rätt håll och i rätt väderstreck samt allt annat som kan rymmas inom feng shuins ramar så kan det inte vara helt enkelt.Något som i alla fall känns riktigt bra är att det har bevarats många gamla byggnader som nu blandas i en rätt härlig röra med gammalt och nytt. Det finns många vackra "shophouses" kvar med utsirade krusiduller och marmor och det är rätt häftigt att se kontrasten mot de nya komplexen runt omkring.


Med tanke på alla speciella byggnader som finns så måste det vara något av ett drömland att arbeta i som arkitekt. Det känns ju lite som desto mer udda, desto bättre.


Hur som helst, det är ett tacksamt fotomotiv det här med byggnader, i alla fall...

22 kommentarer:

 1. Halloj..halkade in här genom en annan blogg, och måste ju få säga ATT vilka pampiga byggnader och roliga hus du visar oss.
  Nu måste jag skolla vidare i din fina blogg.

  Ha en suverän dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade hit! och ja, det finns en hel del i "annorlunda byggnadsväg" här...

   Radera
 2. Vilket sammelsurium av byggnader - och jag tycker det är mycket mer intressant än att ha de strikt, europeiskt raka, lika byggnaderna.
  Det där gröna lilla huset bli man ju glad av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla de där gamla husen i samma stil som det gröna är helt fantastiska!

   Radera
 3. Fantastiska och originella byggnader! Snart borde ledig mark ta slut när det byggs så mycket. Då blir det antagligen flytande byggnader som gäller. Spännande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen är det bara en tidsfråga...

   Radera
 4. Roliga former på byggnaderna, och jag gillar också detta när gammalt möter nytt! Det blir intressanta kontraster! Vi har en sån kontrast precis där jag jobbar, vid Karolinska Institutet, som jag gillar:
  http://www.freedomtravel.se/2012/10/gammalt-moter-nytt/

  SV: Bra att det är enkelt för dig att kommentera! Av nån konstig anledning måste jag alltid godkänna dina kommentarer manuellt (jag har ställt in på att godkänna första kommentaren från en person manuellt, och därefter ska kommentarerna komma upp utan godkännande, och det funkar för alla utom för kommentarer från just dig). Det är iofs inget problem alls, men lite lustigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med kommentarerna bli vi nog aldrig riktigt kloka på!

   Radera
 5. Singapore! Singapore! Varför åkte jag aldrig till Singapore? Tack vare dig har jag ändå fått lära känna detta sällsamma rike.
  Att frågan "Varför blev jag inte arkitekt"? plötsligt dök upp i mitt huvud känns bara självklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag har kunnat stå till tjänst på detta vis!

   Radera
 6. Jag kommer att besöka Singapore i höst igen, antar att det finns en hel del nytt att se.
  Det där med att det rivs och byggs hela tiden stämmer även i Bangkok. Om man tex vill återvända till en restaurang som man besökt någon vecka tidigare kan man aldrig vara säker på att den finns kvar. Undrar hur mitt kvarter runt Asoke ser ut när jag åker tillbaka i augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis samma fenomen som här alltså, man kan aldrig vara riktigt säker på vad som finns kvar från en dag till en annan...

   Radera
 7. Superhäftigt! Älskar det lilla jättegröna huset :)

  SvaraRadera
 8. Du får hemskt gärna skicka över stadsplanerarna och arkitekterna från Singapore till Stockhom, där det i stort sett bara byggs skokartonger. Älsar den organiska blandningen av olika byggstilar i Singapore. Är verkligen tacksam att jag följer din blogg. Du har verkligen skildrat Singapore på ett enastående sätt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag tar med dem i bagaget ;)

   Radera
 9. Vilken intressant överblick. Verkligen en blandning av gammalt och nytt. Och kul att de nyare husen inte bara är fyrkantiga.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt speciellt med alla former på husen, och som sagt, minst av allt är de nog fyrkantiga.

   Radera
 10. Där har svenskarna litet att lära sig. Det är vackert och fantasifullt i Singapore. I Stockholm till exempel känns allt väldigt fyrkantigt.
  Har Singapore gott om pengar eftersom man bygger så mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man säger så, så tillhör väl inte Singapore något av världens fattigare länder direkt...

   Radera
 11. Färgstarkt! Så blev tanken, den spontana idag. Mångfald också.
  Singapore verkar vara en rik stad på många sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut så, rikt på många olika sätt, och inte minst på färg och form!

   Radera