söndag 10 maj 2015

Efter regn kommer sol

"Varannandagsväder" måste vara ett väldigt svenskt ord och det fyller verkligen sin funktion! Jag har inte lyckats hitta någon översättning till något annat språk, däremot går det att hitta synonym på svenska, nämligen ""ena dagen regn, andra dagen sol osv" och det är precis det vi har just nu. (Som ni förstår har jag nu lämnat det singaporianska matpratet och gått över till svenskt väderprat)

När det nu är som det är gäller det att njuta när det är läge, som igår, när solen skiner, fåglarna kvittrar, björkarnas ljusgröna löv vajar i vinden, vårblommorna lyser upp tillvaron och det är så där underbart härligt vårsvenskt. Idag är det något mindre njutbart när termometern visar på sju grader och regnet smattrar mot rutan, men det är väl det som är varannandagsväder och finns det nu ett ord så måste det ju fylla en funktion i tillvaron...


Det där med fågelkvitter är förresten himla mysigt och vid stugan håller vi på att få nya hyresgäster i de små enrummarna på tomten.


Eftersom det känns väldigt längesedan ni fick er någon onödig kunskap till livs, så är det säkert dags nu, Visste ni att ordet "fågelholk" härstammar från det fornnordiska ordet "urholkat"? Om inte, så vet ni det nu och man vet aldrig när man kan få användning för den kunskapen (Rätt som det är sitter ni där i stolen hos Richard Sjöberg, och man vet ju aldrig vilka kunskaper som behövs där).

Fågelholkar är något som funnits väldigt länge och enligt Naturhistoriska riksmuseet så fanns det redan på 1500-talet "swanehus" på en holme i Norrström i Stockholm. 1888 skrev August Strindberg att "äggning i holk utöfas mest mot skraken som tåligt låter begagna sig till värphöns", så visst har fågelholken som företeelse några år på nacken.

På samma sida kan man även få tips på hur man bygger en holk samt hur stora dörröppningar de olika arterna vill ha. Uppenbaligen är de lite kinkiga med hur stora ingångar de vill ha. Det kan ju i och för sig ha viss betydelse om man kommer in eller inte. Dessutom har de olika arterna tydligen visa krav på grannskapet. Starar, gråsparvar, pilfinkar, kajor och svalor bor gärna nära varandra medan andra arter har lite större krav på integritet och vill bo för sig själva.


Vilka hyresgäster vi har fått i år vet jag inte riktigt, och egentligen spelar det ingen större roll utan det är bara så mysigt att njuta av allt kvitter en solig dag och eftersom det regnar idag, så finns det ju visst hopp om morgondagen..

16 kommentarer:

 1. Så vackert ni har det där vid stugan. Där går det väl t o m att stå ut med 2 regndagar på raken.
  Vi har oxå några holkar där jag har koll på gästerna från mitt "datorfönster". Trevligt sällskap trycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag kan tänka mig att stå ut med det, och risken är väl överhängande att jag kommer att behöva ha den förmågan ;)

   Radera
 2. Ja, du är i Sverige... bästa årstiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våren är fantastisk! (även i regn...i alla fall lite grann...)

   Radera
 3. :) jo, nog verkar du ha landat! Vädersnacket - en liten ledtråd ;)
  Tack för den "onödiga kunskapen" - den sorten jag gillar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod - absolut helt oumbärlig kunskap ;)

   Radera
 4. Ja, tack då för den kunskapen! Å every other day weather låter ju inte så bra på engelska heller, fast dom har kanske inte samma väder där.
  Alltså som asfaltbonde längtar jag redan tillbaka till dina inlägg från Singapore, om jag ska vara ärlig. Inget fel med inlägg från hemmaplan heller, missförstå mig inte, men det svenska naturlivet är ju "hemma" om du förstår vad jag menar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar på fullt allvar att Karlstad inte är lika exotiskt...konstigt! Du får väl ta och leta upp några gamla inlägg från Singapore och roa dig med några månader, det finns ju några att välja mellan om man säger så...;)

   Radera
 5. Undrar om småfåglarna får vara ifred här i Hjo, så mycket katter som här finns. Är, som du förstår, inte så förtjust i dem, katterna. Och Hjo-Hjo blir som galen när det sitter en katt och lurar i någon häck. Nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du ju i alla fall bra kattvakt!

   Radera
 6. Så nu är du också på "hemmaplan". Visst ska det bli härligt att få vara med om svensk vår?
  Här i Linköping har vi "varannantimmasväder", riktigt ombytligt.
  Rapporterna från Thailand säger att det nästan är overkligt varmt, skönt att slippa svettas ett tag. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt, men lite varmare får det gärna bli här också!

   Radera
 7. Det ser fint ut vid stugan med grönskande björkar och vårblommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste jag erkänna att den översta bilden är inte från stugan, utan det är vitsippshavet vid Café August (eftersom det är du så antar jag att du vet var det är!). De andra två bilderna däremot är tagna vid stugan.

   Radera
 8. Hos mig har det flyttat in en svartvit flugsnappare i boden. Eller jag såg att den flög ut därifrån. Ska kolla upp det för i så fall får ingen gå in där förrän ungarna är utflugna. Får hitta annat utrymme till gräsklipparen. Kommer i så fall att kalla boden för "Holken" hädanefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att gräsklipparen måste få ge vika för en så fin hyresgäst! Utmärkt namn för övrigt, "svartvit flugsnapparehus" känns ju lite onödigt långt...;)

   Radera