fredag 29 maj 2015

Mallorca

Mallorca, som är den största ön i ögruppen Balearerna, kan i storlek jämföras med Gotland. Här finns cirka 630 000 invånare och varje år besöks ön av i runda slängar 15 miljoner turister. (Eftersom jag inte ägnat massor med tid åt att dubbelkolla den siffran, så får ni väl ta den sådär mellan tummen och pekfingret)


För mig var det premiärbesök på ön, och jag måste säga att det absolut smakade mer. Jag erkänner att det fanns rätt djupt förankrade fördomar om hur det skulle se ut. Ni vet sådär sällskapsreselikt med  långa stränder packade med turister på olikfärgade solstolar, hoteller med tillhörande barer på rad utefter strandpromenaden och ett antal strandförsäljare med diverse attiraljer som de anser att samtliga solande turister behöver.  Till det fullt med affärer som säljer saronger och andra livsnödvändiga badtillbehör samt ett oräkneligt antal mer eller mindre berusade turister.


Finns det fler av er som har den föreställningen, så glöm det! Det är inte så - det är jättemysigt! Ok, det är klart att de sidorna också finns, men man behöver ju inte ha det så hela tiden, det finns massor att se och göra som inte innefattar sol och bad. Och även om man vill sola och bada så går det att hitta mindre stränder som är mysigare än jätteplayorna.


Nu var jag bara här under några dagar, men jag hann ändå en hel del, bland annat att besöka den mysiga staden Palma. De kamrater som fick stå ut med att ha mig boende hos mig de här dagarna bor i Portixol, en mysig fiskeby bara en dryg halvtimmes promenad in till staden. En promenad som hela vägen går utefter stranden, vilket gör det väldigt trevligt.


Palma har ungefär 400 000 invånare och är en oerhört mysig stad. Här finns den "gamla stan" som består av smala vindlande gator kantade av stenhus från renässansen och små torg överallt. Förutom att det är en mysig stadsdel är det även en rätt spännande sådan, speciellt om man som jag, lever ett lokalsinnefritt liv. Jag kan ju går vilse på platser där det ändå finns en slags logik i hur gatorna går, och då ska ni veta att här finns det ingen som helst logik. Det finns inga gator som går rakt, man kommer aldrig ut där man tror och att hitta ut när man tagit sig in är inte gjort i en grisblink minsann. Och med tanke på att jag tillbringade ett antal timmar där på egen hand, kanske jag ska vara glad att jag kom ut därifrån överhuvudtaget.Här finns så många mysiga fik och restauranger där man med fördel kan vila fötterna. En baugette men serranoskinka smakar väldigt bra till tonerna av någon gatumusikant. Gott om butiker finns det också för den som är ute efter det, såväl små mysiga som lite större kedjor.I närheten här hittar man den i alla turistguider omtalade Bar Bosch, stället dit man uppenbarligen bör gå till för att äta lunch. Jag hittade det och skulle naturligtvis testa, men eftersom det var rätt stort och fullsatt tog det så lång tid att jag bestämde mig för att det räckte att jag hade provsuttit en stol för att få pricka av det på listan, så jag letade upp en mindre mysigare variant istället.


Jag lyckades även pricka av att äta i det omskrivna området Catalina en kväll. Där det blev en spansk paella. Mycket gott och mycket trevligt, och ytterligare en avprickning på listan, men visst finns det mysigare ställen att äta på.


Palma är i alla fall en mycket trevlig stad och ett litet tips om ni har tänkt er dit, glöm inte karta för då kan ni bli kvar lääänge...

Sådär, en liten början på "kapitlet om Mallorca", och det lär komma mer. Om ni visste vad mycket man kan hinna med på bara några dagar...


20 kommentarer:

 1. Så roligt att Mallis håller ställningarna. Jag har besökt ön tre gånger och tycker att den hade massor att erbjuda. Inte alls bara en turistfälla. Jag kommer oxå ihåg en omskriven bar från mitt första Mallorcabesök på tidigt 70-tal. ? Den var väldigt känd, eller t o m ökänd. Varför har jag glömt namnet tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vem vet, den kanske fortfarande finns kvar. Vissa ställen har ju viss förmåga att förbli på plats.

   Radera
 2. Jag vill också till Mallorca - i vuxen ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara så att man ser andra saker några år senare...

   Radera
 3. Vi hyrde hus på Mallorca en vårvecka för några år sen, då vi bodde i Madrid. Min första resa dit. Och jag blev också mycket positivt överraskad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, efter min premiärtur kan jag absolut tänka mig en repris!

   Radera
 4. Härligt att det blev så trevligt! På de flesta ställen, även klassiskt turistiga sådana, brukar det ju finnas genuina områden och platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det gör ju det och det är alltid lika kul att hitta dem.

   Radera
 5. Mallorca är väldigt fint med en mycket spännande och intressant historia. Inte ens när vi besökte ön för 40 år sedan var den särskilt "sällskapsreselik", hade ändrat sig redan då så folk kom för naturen, för att studera fåglar, historia, kultur och för det härliga klimatet förstås. Fast en svensk kille var bra att ha som "förkläde" på den tiden för en blond ljuslockig tjej:-). Rundresa på ön är roligt, fara den vackra vägen till Formentor och så den fina utsikten där och den härliga stranden med vit sand. Valldemossa är intressant både kloster och museum och Pollenca och Alcúdia är så fint också, hoppas att få se många foton:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer fler foton, och det kan ju vara kul att se om du känner igen dig.

   Radera
 6. Det verkar vara mysigt. Paellan går inte av för hackor!

  SvaraRadera
 7. Jag har ju varit mycket i Spanien, men mest på fastlandet. Bara en gång på Mallorca och det var positivt. Tror dock att man bör undvika juli och augusti för då är det som mest människor och dessutom för varmt. Övrigt trevligt.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert rätt angående tid, jag kan tänka mig att det kommer att bli packat på stränderna så småningom.

   Radera
 8. Jag tycker att man ofta blir positivt överraskad när man är ute och reser. Jag har bara varit på Mallis en gång, 1984. Tyvärr regnade det hela veckan, vilket är ytterst ovanligt. Har sen aldrig återvänt, förmodligen vädrets fel.
  Kanske dags för ett nytt försök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, att vädret har väldigt stor betydelse för intrycken man får när man besöker en plats första gången.

   Radera
 9. Du är välkommen tillbaka när du vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Akta dig för att lova för mycket, som vädret är här just nu kan det kanske bli väldigt ofta ;)

   Radera
 10. Har aldrig besökt varken Mallorca eller Spanien men kan tänka mig att det finns många fördomar.
  Det ser väldigt fint och trevligt ut och det du berättar låter som om Mallorca är ett klart sevärt resmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av det lilla jag hann se, så verkar det som ett mycket trevligt resmål som har mycket att erbjuda.

   Radera