måndag 23 november 2015

Dödsdömd

"Dödsdömd" är en bok om och av fransyskan Beatrice Saubin. Hon berättar om tio år av sitt liv, vilka spenderades i ett malaysiskt fängelse, efter att hon ertappats med en resväska innehållandes fem kilo heroin.

Efter en uppväxt kantad av känslomässig misär tar hon chansen som så många andra och beger sig ut för att luffa runt i Asien och söka efter sig själv. Hon finner den stora kärleken, vilken inte visar sig vara någon drömprins, snarare tvärtom. Han livnär sig som knarklangare och efter att ha fyllt Beatrice väska med heroin skickar han henne rakt in i armarna på tullarna i Malaysia, ett land  där knarklangning är belagt med dödsstraff.

Boken utspelar sig på 80-talet, så den har några år på nacken även om jag inte hittat den förrän nu. Det är en gripande berättelse om en vilsen ung kvinna som tvingas mogna på ett mycket abrupt sätt under de år hon spenderade i fängelset. Läsaren får följa hennes kamp för att överleva, hur hon hela tiden slits mellan hopp och förtvivlan.

Det är naturligtvis en gripande bok om ett fruktansvärt öde och helt klart läsvärd. Jag kan ändå inte hjälpa att tycka att den var lite "tom". Den är rakt skriven utan några som helst krusiduller och man kommer aldrig riktigt Beatrice inpå livet, vilket kanske också är meningen.

Det tragiska i kråksången är att hon inte på något vis är ensam om sitt öde. Det finns ett antal som drabbats av samma sak och tyvärr så är det förmodligen gott om äventyrslystna nykära och naiva unga människor som befinner sig på resande fot. Det är bara att hoppas att fler och fler bli medvetna om de faror som lurar inom de här områdena...

8 kommentarer:

 1. Vilket öde! Historien låter ju exakt som TV-serien Bangkok Hilton som gick för många är sen, men som jag tyckte var väldigt bra då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den påminner väldigt mycket om den serien, och det är ungefär samma ruggiga historia.

   Radera
 2. Storyn påminner mig om svenskan som för 10 sedan eller så åkte dit med narkotika i Thailand. Tror hon är kvar i fängelset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste jag ha missat, men det finns nog tyvärr ett antal européer som råkat ut för samma sak.

   Radera
 3. Åh jag älskar stories om folk som åker fast för knarklangning! Vet inte vad det är för perversion jag har men så är det. Det finns en TV-serie som heter om går på National Geographic med ett sådant öde i varje avsnitt. Tror jag har sett alla säsonger nu och alla filmer på temat och så några böcker. Svenska "El Choco" till exempel. Den du berättar om är ny för mig så den kan jag ju önska mig i julklapp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det är serien "Banged up Abroad" du pratar om och i så fall har jag också sett rätt många avsnitt. Lika fängslande(!) varje gång! Hoppas du kan få tag i boken för den är klart läsvärd, men den är ju rätt gammal...

   Radera
 4. Du gör mig intresserad! I vanliga fall brukar jag inte läsa liknande böcker men när du skriver att man inte kommer nära henne och att det troligen är meningen, så blir jag nyfiken på människan bakom. Att sitta inne tio år och vara dödsdömd för något som man inte har gjort medvetet måste vara ett fullständigt helvete. Vilka rötägg det finns i vår värld och då tänker jag förstås på knarklangaren som är orsaken till hennes olycka.
  Nu är titeln noterad och jag ser framemot luciatid, då vårt företagande blir lugnare så tid finns för mera läsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du säger så måste det vara ett öde utan motstycke, tänk att bli berövad allas esa år på ett så fruktansvärt sätt. Och det händer nog mer ofta än vad man tror tyvärr...

   Radera