fredag 27 november 2015

Jag heter inte Miriam


Meningen, tillika titeln på Majgull Axelssons bok, ”Jag heter inte Miriam” yttras av bokens huvudperson på hennes 85-årsdag och får familjen att undra en kort stund vad det innebär. Men det hela bortförklaras med att det blev sagt i en stund av sinnesförvirring hos en gammal människa.

Det är betydligt mer än så. Det handlar om en människa som levt 70 år med en väl bevarad lögn. En lögn som startade den dagen då den lilla romska flickan Malika stal en död judisk flickas identitet under färden på väg mot Auswitch. Inte för att tyskarna behandlade judar bättre, men för att medfångarna gjorde det. Hon tvingas leva hela sitt liv ensam med sin hemlighet, men under en långpromenad tillsammans med sitt barnbarn blottar sig Miriam, bit för bit…

Det här är en gripande berättelse där författaren blandar fiktion med fakta och vi får följa den lilla flickans väg från det att hon tillfångatas till dess att hon så småningom, med hjälp av de vita bussarna, tar sig till Sverige.

Här finns många ingående otäcka beskrivningar från Auswitch och Ravensbruck, men även hur det var i Sverige under den tiden och hur hon tvingades fortsätta att dölja sin identitet.

En mycket bra bok som verkligen manar till eftertanke. Inte bara på grund av vad som hände med judarna under andra världskriget, utan också med tanke på hur tongångarna gick i Sverige då – och till stor del gör än idag!


10 kommentarer:

 1. Den läste jag under vår resa. Mycket bra måste jag säga!

  SvaraRadera
 2. Den ska jag se om jag hittar nästa gång jag är i Sverige. Gillar författarinnans tidigare böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst ett antal av dem under sista åren och blivit positivt överraskad.

   Radera
 3. Den boken låter mycket intressant. Julklappstips till mig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra julklapp om du frågar mig.

   Radera
 4. Oj, är den alltså verklighetsbaserad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är ingen "riktig" historia, utan en uppdiktad sådan, däremot finns inslag av sådant som verkligen hände under tiden det utspelar sig. Det var inte min mening att skriva så att det kunde missuppfattas.

   Radera
 5. Oj! Verkar ju jattebra!! Maste lasa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den, absolut något för läsplattan!

   Radera