tisdag 24 november 2015

Victoria Theatre och lite singlish


Victoria Theatre och Victoria Concert Hall är sammanlänkade av ett 54 meter högt klocktorn och bildar tillsammans en av Singapores äldsta byggnader.


Från början inrymdes här the Town Hall samt the Mermorial Hall. Den förstnämnda byggdes i mitten av 1800-talet och den senare i början av 1900-talet, så det är byggnader med rätt många år på nacken. Under andra världskriget, när japanerna höll Singapore i sitt grepp, så fick byggnaden tjänstgöra som sjukhus.

Byggnaden har nyligen renoverats under flera år och nu är arbetet klart. Resultatet blev fantastiskt! Det är så härligt när gamla byggnader tas tillvara på det här sättet och renoveras upp med allt det gamla bevarat!


Här spelas för närvarande en singaporiansk musikal, "Beauty World", vilken vi var och såg i helgen. Den var riktigt bra och absolut värd att se om man skulle råka befinna sig i närheten! Jag är väldigt förtjust i musikaler och har sett ett rätt stort antal sådana genom åren men det här var den första på singaporianska! Musiken framfördes helt och hållet på engelska, men talet var mer lokalt, om man säger så.

Jaha tänker ni, men pratar de inte engelska i Singapore? Jo visst gör man det. Engelskan är ett av de fyra officiella språken (förutom kinesiska, malaysiska och tamil), men dessutom finns det lokala inofficiella språket som talas här och det är en blandning av engelska och kinesiska med en väldigt annorlunda intonation. Och det är inte alldeles enkelt att förstå alla gånger. Lite mer om det finns här, med lite tillhörande ord. Jag får väl erkänna att jag har fortfarande, efter sex år, väldigt svårt att förstå om jag pratar i telefonen med någon som inte använder sig av "hederlig engelska".


Nu var det inga problem att förstå teatern. Lite har man ju vant sig under de här åren, plus att det här var den enklare varianten av singlish. Jag har försökt att hitta något bra youtubeklipp med singlish så att ni skulle får höra och det fanns en hel del, mer eller mindre bra om man säger så, så om ni har två minuter över så får ni här chansen att höra lite singlish. Kanske inte helt lätt att förstå allt... Nu är jag inte sådär speciellt tekniskt begåvad så det där med att lyckas klistra in filmen här fungerar inte alls, men det kanske går bra ändå!?

16 kommentarer:

 1. Jag har visst missat dina tidigare språkinlägg så jag läste på nu! Intressant med den här kreol-varianten! Jag är lite språknörd så jag tycker sånt här är spännande, men jag förstår att det inte alltid är helt lätt att förstå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande! Och det mest intressanta är ju att det faktiskt finns ordlistor på Singlish!

   Radera
 2. Singlish. Help! De slösar i a f inte med orden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du, här slösas ingen extra energi på något, och det innefattar tydligen även språket!

   Radera
 3. Kul med musikaler! Det kan vara klurigt att höra och förstå allt när det sjungs ändå, oavsett språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musikaler är ofta fantastiskt bra, speciellt naturligtvis om de framförs av en proffsig ensemble.

   Radera
 4. Fascinerande och så annorlunda med Singapore. Bor du där tills vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man säga. Den planerade hemflytten blev ju inte av, så nu delar jag mitt boende mellan Karlstad och Singapore, vilket inte är helt fel...

   Radera
 5. Byggnaden är fantastiskt vacker - en riktigt lyckad renovering måste jag säga. Föredrar renovering före rivning alla gånger och gråter när kultiga byggnader rivs för moderna bostadshus som alla ser ut som skokartonger.

  Lyssnade på klippet och förstod ett enda ord: kitchen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, riktig Singlish är inte lätt att förstå, speciellt inte om den pratas med den hastigheten!

   Radera
 6. Häftigt. Det här måste jag leta upp mer av på Youtube eller något och lyssna in mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är häftigt - ett mycket speciellt språk.

   Radera
 7. Verkligen trevligt när man tar tillvara på och rustar upp gamla byggnader och gör det på ett fint sätt.
  Jag fattade absolut ingenting av videon och vad som sades!
  Såg att du skrivit om en bok - känner du till svenskan Karin Volo som satt oskyldig i ett amerikanskt fängelse? Vilken historia: http://goodnewsmagazine.se/inspiration/karin-volo-karleken-overvinner-allt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen titeln, men namnet säger mig ingenting, ska kolla upp det.

   Radera
 8. Singlish! ja, man lär sig något nytt hela tiden.
  Vackra byggnader och som vanligt ett intressant och lärorikt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart att man aldrig blir fullärd. Det finns alltid något (mer eller mindre matnyttigt) nytt att lästa sig.

   Radera