torsdag 12 november 2015

Världen står i brand

Nu är det inte så länge kvar tills det är dags igen för mig att packa väskan och styra mot ekvatorn. Den här gången blir det en månad för att återkomma till jul (om nu inte  julen blev färdigfirad i oktober). Julen ska firas i Sverige och sedan blir det Singapore igen i januari, och då på "obestämd framtid" - igen!

Några av er kommer kanske ihåg inläggen om hazen i Singapore. redan den 9:e september skrev jag inlägget där jag berättade om bränderna i Indonesien och hur röken drabbade kringliggande länder. Det brinner fortfarande och PSI-värdena har stundtals varit väldigt höga.

Det som är förvånande är att det fått så lite uppmärksamhet i media här, det handlar om en naturkatastrof av kolossalformat och konsekvenserna är stora. Det handlar om tusentals bränder och i Washington Post från oktober kan man läsa att det är miljontals människor som drabbats och att då var runt 120 000 personer som sökt läkare för andningsproblem på grund av röken.

Det finns en mycket bra artikel i The Guardian från den 30:e oktober om hur världen inte ser vad som händer, och för er som har tid och vill veta lite mer, så finns den här.

Nu får vi verkligen hoppas att det inte dröjer för länge innan man lyckas släcka och visst skulle man önska att "världen kunde hjälpas åt"! Och då kanske inte bara med de Indonesiska bränderna, utan med så mycket mer, för det känns som om det brinner på fler ställen just nu, med eller utan lågor...

18 kommentarer:

 1. Men fy så läskigt med bränderna! Det hade jag ingen aning om! Inte sett eller hört någonstans om det. Vare sig i sydafrikanska eller svenska nyheter. Där ser man hur lite vi får veta. Skrämmande!

  Vad mysigt att fira jul i Sverige! Det har vi inte gjort på 6 år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju firat jul varje år i Sverige, så för oss är det väl mer "som vanligt", men inte mindre mysigt för det.

   Radera
 2. Bränderna du skrev om har uppmärksammats stort på BBC i början, men sedan totalt överskuggats av flyktingsproblemet...

  Ser mycket fram emot dina resplaner - gillar det där med "på obestämd tid", riktigt bra, för jag älskar dina inlägg från Singapore.

  Vet inte om du följer bloggen http://husbilen-ellen.blogspot.se/. Paret är i Singapore just nu. Härligt att följa resebloggar:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bloggen har jag inte läst tidigare, ska genast kika in en sväng :)

   Radera
 3. Inte heller här har bränderna i Indonesien fått så mycket uppmärksamhet.
  Skrevs en del den veckan "hazen" drog in över Krabi, sedan tyst igen.
  Fruktansvärt för alla som drabbas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det, och det är svårt att föreställa sig hur det är då man inte befinner sig mitt i.

   Radera
 4. Jag har sett ett nyhetsinslag om bränderna på TV , CNN el. BBC, och snappade direkt vad det var frågan om tack vare att jag läst din blogg. Bränderna framställdes dock inte som nån katastrof utan snarast bara som en viss olägenhet för de närliggande länderna.
  Det är oroväckande hur vi informeras / inte informeras om vad som händer i vår omvärld. Och hur är det med sanningshalten i det vi faktiskt får veta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte lätt att veta och nu är det nog mer viktigt än det någonsin varit att fundera över sanningshalt och källa.

   Radera
 5. Som jag förstår är bränderna anlagda för att öka avkastningen och det i sin tur har ekonomisk bakgrund. 2013 var det tydligen väldigt katastrofalt för omgivande länder och drabbade även Thailand och kanske det rapporterades mer flitigt då från svenskt håll. Men även nu har det stått mycket att läsa om detta och varit inslag både i SR och SVT. Och människan är sig själv närmast i alla länder, tänker på vad som kan ge utdelning där och inte särskilt mycket hur det drabbar andra tyvärr. Läste att 2013 bad Indonesien om förlåtelse för vad landet orsakat Singapore, alltid något:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst var det mycket även 2013, men den här gången har det varit värre så vi får väl se vad resultatet blir nu. Och visst finns det ekonomiska intressen i grunden, det ligger mycket i det där att "pengar är roten till allt ont", och inte bara då det gäller bränderna i Indonesien...

   Radera
 6. Har saknat din blogg men med en begränsad mobil uppkoppling (begränsad betr. tid/pengar) och ingen mus har det varit litet svårt att kunna skriva och följa mina favoritbloggar. Nu hoppas jag att det skall bli lättare igen eftersom jag kan låna min väns snabbare internet och hennes mus. :)
  Tror att flyktingkrisen överskuggar precis allting annat just nu. Min goda vän som jag bor hos mest i Sverige har precis rest till sin son i Australien och hon skulle mellanlanda någon dag i Singapore och pratade också om dessa enorma bränder. Hemskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo de har märkts ordentligt i de delarna av världen.

   Radera
 7. Världen är upp och ner känns det som. Hoppas att vi tillsammans kan svänga den på rätt väg igen.
  Det händer så mycket överallt och man får alla händelser till sig så snabbt, så jag tror att många per automatik lägger skygglappar på för att orka med vardagen runt omkring sig och därför missar en hel del av nyheterna. Jag har helt missat bränderna i Singapore. Fruktansvärt.
  Ha en fin resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och just idag vaknade vi alla till ytterligare ett bevis på att världen står i brand!

   Radera
  2. Ett fruktansvärt uppvaknande. Stackars alla människor. Jag känner mig sorgsen ända in i själen och kan intet annat göra än att tända ljus för dem som nu är drabbade av sorg och elände.
   Vi lever verkligen i en värld av brand

   Radera
 8. Jisses, de bränderna har jag inte hört talas om. De har tydligen inte platsat i nyhetsflödet här hemma. Märkliga avvägningar. Du får ha det fint i Singapore!

  SvaraRadera
 9. Usch ja. Jag önskar så att människor skulle sluta köpa saker med palmolja. Nu kommer julen och med den en massa ljus som inte alls är av stearin utan av palmoljeparaffin...stackars orangutanger.

  SvaraRadera