söndag 3 januari 2016

Nyår på skidor

Det var en väldigt massa år sedan sist och frågan var om takterna satt i. Det handlar alltså om skidåkning och en nyårshelg i Sälen.


Vi har alltid (mer eller mindre) spenderat en vecka varje år med skidåkning, företrädelsevis utför. De senaste åren har det dock, av rätt förklarliga anledningar, inte blivit något, men i år äntligen skulle det bli av. Och ja, takterna fanns där, i alla fall rätt hyfsat om jag får säga det själv. Vädret var inte sådär optimalt som man kan önska med sol, några minusgrader och massor av gnistrande snö, men det var helt ok ändå! Snömängden var inte större än på den värmländska hemmaplanen, men det fanns konstsnö i backarna så att i alla fall hälften av systemet höll öppet.


Naturligtvis innebär en nyårsafton i skidbacken i Sälen med bara hälften av normal kapacitet rätt mycket kö, men med dagens enorma liftkapacitet är det helt ok ändå. Det handlar aldrig om sådär riktigt långa väntetider. Om det dessutom finns åtta sittplatser i en stollift så rullar det på rätt bra!


Med sina sju skidanläggningar med olika kapacitet är Sälen norra Europas största alpina skidområde. Om man dessutom lägger till en hyfsad sommarturism så kommer området upp i cirka tre och en halv miljon besökare varje år. Inte så illa för en kommun med ett invånarantal på ungefär 10 000 personer.


Det är något visst med det där med skidsemester. Att vara ute hela dagen och sedan komma in och få drälla omkring i långkallingar och bara vara. Och den där ölen man kan öppna efter en dag i backen smakar alltid så himla bra...


22 kommentarer:

 1. Hahaha! Bra att takterna satt i. Det är nog ungefär samma sak som med att kunna cykla;-)

  Att Sälen är norra Europas största alpina skidområde visste jag inte. Trodde det var Åre/Duved.

  Har varit i både Sälen och Åre, men för "riktig" nedförsåkning föredrar jag nog det franska och italienska alperna om jag ska vara ärlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att föredra alperna tycker jag är helt ok ;) Fast "brist på alper" så är svenska fjällen ett bra alternativ!

   Radera
 2. Men så härligt det ser ut och låter! Jag åkte mycket skidor när jag var yngre, men sedan Peter och jag träffades har jag bara åkt en vecka. Jag kan sakna det, men så finns det mycket annat vi vill göra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte göra allt, inte alltid i alla fall...;)

   Radera
 3. Numera klarar jag bara av den där aktiviteten på den sista bilden. Annat var det förr, då susade även jag nerför backarna. Var sak har sin tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sista aktiviteten är inte helt fel den heller...

   Radera
 4. Jag har aldrig akt skidor...eller jo, testat en gang har i Dubai under en nyborjarlektion. Jag ursaktade mig direkt med att forklara att jag ar nog den enda svensken i varlden som inte aker men den italienska skidlararen sa att det var jag minsann inte. JAg vill valdigt garna aka pa skidsemester men mina vanner ar alla proffs och jag vill inte hanga sjalv i barnbacken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl "tjuvträna" några fler gånger i Dubaibacken för att sedan susa ner tillsammans med dina kompisar - alternativt parkera på "after skin" och vänta ;)

   Radera
 5. Det låter som en perfekt upplevelse. Saknar våra skidsemestrar som vi alltid tog när vi bodde i Stockholm.
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får väl vända söderut och sikta på alperna istället ;)

   Radera
 6. Härliga snöiga bilder!! Fast den sista med fötterna på bordet, tillbakalutad i fåtöljen efter en dag i skidspår blir ju absolut favoriten. Såg i förra inlägget att du haft ett härligt år på resande fot.
  Ha det gott!! Kram från Katalonien/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att slänga upp fötterna på bordet efter en dag i backen är fantastiskt härligt.

   Radera
 7. Vad härligt det ser ut.
  Vi var också i Sälen varje år under en lång tid. Nu var det längesen.
  Visst längtar man efter snö och skidåkning ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några dagar i skidbacken är jättehärligt och väldigt speciellt.

   Radera
 8. Jag har bara varit i Sälen på sommaren. Vinter och snö är inte min förtjusning. Men sista bilden ser ut som om det var annat man kunde syssla med än skidåkning och det är aldrig fel. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man, skidsemester kan innehålla både det ena och det andra ;)

   Radera
 9. Det var länge sedan jag åkte skidor - trots att jag bor i ett område som faktiskt har vinter (när det inte är torka) under nästan lika lång tid som Sverige.
  Härligt att det gick bra och att takterna satt i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det, en riktigt härlig känsla.

   Radera
 10. Vad härligt det ser ut! Har inte åkt skidor på minst 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var sju år sedan jag stod på skidor senast, men det gick riktigt bra ändå - en klar positiv överraskning!

   Radera
 11. Skriver verkligen under på att det är nåt särskilt med skidsemestrar :) Närmar oss själva 17:e dagen i rad med underställ och skidor i just Sälen-fjällen... *Älska snö*...

  SvaraRadera