tisdag 19 november 2013

Phnom PenhSå var det dags att summera fyra intensiva och härliga dagar i Phnom Penh, Kambodjas huvudstad. Här som i övriga storstäder i den här delen av världen råder ett slags organiserat kaos i trafiken. Det är ett slags kaos som gör att vi strukturerade nordbor bara kan stå och skaka i huvudet, samtidigt som man inte kan upphöra att förvånas över att det faktiskt fungerar. Att ta sig över från den ena sidan av vägen till den andra kan vara lite av ett äventyr. det är liksom ingen idé att vänta och tro att det ska bli ett hål i trafiken, nej det gäller att våga gå rakt ut och sicksacka sig över mellan bilar, bussar och mopeder. Här finns ca 2 miljoner invånare och ibland känns det som om de befinner sig ute på gatorna allihop samtidigt.


Wat Phnom är stadens enda kulle och det är den kullen staden byggdes kring. Någon gång på 1300-talet lyckades en kvinna, Lady Penh, hitta fyra buddhastatyer inuti ett träd som flöt omkring i floden. Som alla andra små Buddhor, så behövde de ett litet hus, så Lady Penh lät bygga ett litet tempel åt dem här, och eftersom "Phnom" betyder "kulle" så fick staden som växte fram runt kullen just namnet "Phnom Pehn". (Visst är det en legend, men den är ju rätt mysig, så vi kan väl leva i tron att det gick till ungefär så).Här finns idag en gigantisk klocka som av någon anledning vaktas av en ännu mer gigantisk kobra. Här finns även en stupa med relikerna efter en kung, Lady Penhs altare och naturligtvis också ett tempel. Eftersom drygt 95 % av befolkiningen är buddhister, finns det gott om tempel och pagodor överallt i och omkring staden.


Vi passade på och ta en liten flodtur också på Tonle Sap River, en av de tre floderna som möts här. De övriga två är Mekong och Bassac. Man kan köpa biljett till båtturer lite överallt utefter floden som rinner genom staden, och man kan även välja hur länge man vill vara ute. Vi tog en kortistur, men man ska nog i alla fall försöka vara ute ett par timmar för att hinna se något. Men oavsett så är det alltid kul att få lite andra vinklar och se staden från ett lite annat håll. Här blandas nybyggnationer, av det som ser ut att kunna bli jättehotell, med de som bor i sina båtar och lever av fiskarna från floden. Man får också en fin vy över de vackra byggnaderna i form av Nationalmuséet och Kungliga palatset.
Nationalmuséet fick ett besök av oss (egentligen ett misstag eftersom vi trodde det var något annat!), och det var helt ok att se. Här finns stenstatyer i mängder plus en hel del andra föremål. Royal Palace tänkte vi besöka, men hade gjort misstaget att inte ha med några långbyxor, så av det besöket blev det intet, eftersom kungen uppenbarligen inte vill ha barbenta besökare.
Marknader finns det också gott om. De mest kända är "Central Market", "Russian Market" och "Night Market". Vi hann med alla tre. Vi tillbringade inte speciellt mycket tid på någon av dem, men vi sprang i alla fall igenom delar av dem.. Om man är intresserad av tyger så är "Russian Market" att rekommendera. Här finns verkligen tyg i drivor! Inte bara tyg, man kan naturligtvis köpa allt möjligt på alla tre ställena. Souvernierer, dvd-filmer, klockor och solglasögon av alla "märken" man kan tänka sig - bara att välja! Ray Ban, Cartier eller Gucci, vilket som passar just den dagen!! Nu var det inte så mycket shopping på vår "to-do-list", det är lite körigt med den saken när man reser med bara handbagage, fast fördelen är att man inte får med sig en massa onödiga saker hem. För billigt är det - alldeles fantastiskt billigt!Det är inte bara saker som är billigt, mat och dryck kostar inte många kronor det heller. Sedan är det fantastiskt enkelt att ta sig någonstans. Om man inte vill gå, så finns det alltid tuc tuc-förare som står beredda att köra dit man vill för en billig penning. Och man kan hyra dem för så länge man vill. Vi gjorde någon korttur, plus att vi anlitade en som körde oss hela dagen när vi gjorde vår utflykt till "Dödens fält".


Människorna här är generellt fantastiskt trevliga och hjälpsamma. Tyvärr så finns det många fattiga, vilket återspeglas i alla tiggare, varav många är barn. Tiggande barn har jag inte träffat på tidigare, och just den biten var mindre trevlig. Det finns många outbildade, till stor del som en följd av att skolor förbjöds under en stor del av 70-talet, vilket resulterade i nästan en hel generation som saknar utbildning. För flera av dessa kan det vara svårt att förstå att man ska låta barnen gå i skolan, eftersom de tjänar mer på att tigga. En svår balansgång det där, om man gör dem en tjänst eller ej om man skänker dem pengar...


Mycket hann vi i alla fall med, och naturligtvis är det mest bestående minnet utflykten till "Choeung Ek Memorial" (the Killing Field) och "Toul Sieng Genocide Museum", men mer om det kommer!
30 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen Kambodja, fantastiska manniskor och god mat men som du sager blev fattigdomen valdigt pataglig. Barn sprang omkring halvnakna och mammor lag och sov pa trottoaren med sina sma barn. Det var svart att se.
  Later som ni hade en valdigt givande resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hade vi det, en jättehärlig sådan!

   Radera
 2. För väl att det "organiserade kaoset" stundom avbryts av både vackra och ståtliga byggnader och monument. Det där med avsaknad av långbyxor har jag råkat ut för några gånger, men då har jag ofta kunnat hyra ett långt höftskynke för att skyla benen. Kanske en affärsidé att sälja in hos någon outbildad kambodjan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar ju fungera i tempel med saronger och höftskynken, men åt den kambodjanske kungen dög inte det.

   Radera
 3. Jag började min tisdag i Kambodja, tack vare dig!
  Sämre morgnar kan man ha:)

  SvaraRadera
 4. Tack för berättelse och bilder! Det du berättade om att skola varit förbjudet visste jag inte. Förskräckligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det officiellt var förbjudet, men under Röda Khmer-tiden så lades skolor ner och lärare avrättades eftersom man inte skulle utbildas, så möjligheten till att gå i skola "försvann".

   Radera
 5. Tack för denna fantastiska avrapportering i både bild och intressant text med fakta! Kambodja och Vietnam står också på vår to do list:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två länder som helt klart är värda ett besök!

   Radera
 6. Fantastisk stad, som vi återvänt till flera gånger. Mycket hemsk historik, med dödens fält osv. Svårt för att se alla tiggande barn.......men man kan bidra genom att fika och handla hos hjälporganisationer. Vi älskar röran på russin market, köpt fantastiska handvävda tyger där, bl.a. Tyg till sonhustruns brudklänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog komma att bli fler besök dit även för min del, vi får väl se...

   Radera
 7. Åh vad rligt och intressant att få komma dit! Någongång så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om möjligheten finns, så är det ett mycket trevligt resmäl.

   Radera
 8. Är det många västerlänningar där eller var ni ensamma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns rätt gott om västerlänningar där, många fransmän (gammal fransk koloni), östeuropéer, tyskar, skandinaver, australiensare...ja, det fanns en hel del av den varan.

   Radera
 9. Tittar bara in som hastigast för att gratulera dig på Marinadagen. Hoppas du får en fin dag oavsett om du firar din namndag eller inte,
  Återkommer senare för att läsa din reseberättelse och njuta a alla fina foton.
  Varma hälsningar,
  Lambergsfrua

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det hade jag inte en aning om! Tack så mycket!!

   Radera
 10. Tack för sightseeingen! (Så skumt det blev på svenska.) Det verkar ha varit en intressant resa, mycket roligt och annorlunda att se och uppleva och för oss att läsa om. Tiggande barn är svårt att se och jag förstår din tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med alla ord som man kan "försvenskiga" lite och så blir de så bra så!

   Radera
 11. Då blir det långbyxor nästa gång. Alltid lika trevligt att besöka din blogg. Jag uppskattar att bjudas på fina bilder i kombination med lärorik text, skriven på ett trevligt sätt. Dessutom är ditt liv så olikt mitt och ger därför en extra krydda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Kul att du tycker om den!

   Radera
 12. Jag vill så gärna åka dit. Det har varit en dröm länge men trots alla besök i Vietnam har jag inte kommit till Kambodja, detta fattiga land. Så fattigt att den vidriga sexturismen nu söker sig dit, det är ofattbart att människor kan profitera så på andras elände. Jag hoppas att mycket av vårt bistånd går till detta land som lidit så mycket. Och att vi anständiga turister får en chans att uppleva det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än syns det inte så mycket av det, men tyvärr kommer det säkert att växa här också.

   Radera
 13. Kul och intressant att se bilder och höra om lite "annorlunda" ställen som man inte känner till sa mycket om!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett spännande land på många sätt, och jag kan ju säga att det är ett land som jag visste väldigt lite om innan vi åkte dit.

   Radera
 14. Verkligen ett spännande land ser det ut som!!! :-)
  sv:
  Ja, vi hade ett helt fantastiskt dygn på Ivö! :-)
  Ja och en helt ok arbetsdag. :-)

  SvaraRadera
 15. sv:
  Jaså, du tyckte loggan var söt? Kul! ;-)

  SvaraRadera
 16. Det ser ut att ha varit en toppen resa och ni hann med mycket. Nu ser vi fram mot nästa resmål.

  Ha det bra!

  SvaraRadera