torsdag 10 maj 2012

Tio rivjärn

När jag kikar på de inlägg där jag har skrivit om böcker jag läst, så verkar det som om jag bara läser böcker jag tycker om. Det är ju inte så konstigt, för dels så brukar det bli böcker av författare som jag vet att jag vanligtvis tycker om att läsa och dels så blir det ju på grund av rekommendationer eller bra recensioner. Sedan har jag faktiskt kommit till den insikten, att man måste inte läsa ut en bok man inte tycker om, men visst händer det att det blir fel ändå...

Jag har läst de flesta böcker av Arto Paasilinna och tyckt väldigt mycket om dem. Bland annat fullkomligen älskade jag "Kollektivt självmord" och "Den ljuva giftmörderskan. Jag gillar hans sätt att skriva, hans sätt att driva med det mesta som är mer eller mindre tabu, men den här...

Direktören fyller 60 år och uppvaktas med många blomsterbuketter, men eftersom hans hustru är allergisk, måste han göra sig av med alla blommor och väljer då att åka och dela ut dom bland sina kvinnliga vänner. Visst, i sedvanlig Paasilinna-stil så blir det naturligtvis dråpliga möten med alla dambekanta, men det blir en massa upprepningar och det tenderar att bara "bli ingenting"

Nej, jag tyckte inte om den, den blev tjatig och inte alls så där drivande och kul som hans böcker brukar vara. "Tio rivjärn" får bli den första Paasilinna-bok som sågas av mig!

12 kommentarer:

 1. Jag kan hålla med dig faktiskt. Kollektivt självmord var den första jag läste av honom, men de böcker jag läst efter det har känts lite upprepeande och tjatiga...

  Och tiden är för kort för att man ska hinna läsa ens alla BRA böcker så de dåliga ska man absolut inte ägna sig åt.

  Apropå böcker och livchatten som jag ska vara med på så var vi nog 7-8 personer förra gången och det var ganska lagom. i början var det lite hetsigt och alla ville komma med frågor samtidigt, så man inte skulle bli överhoppad, men efter en stund insåg vi att allt hinns med och då blev det lugnare igen. VI chattade i nästan 2 timmar och det var riktigt kul och givande. Kul både med att författaren själv var med, men också intressant att höra hur andra läsare uppfattat boken!

  Alla kan följa chatten i realtid på Boktipset.se och den här gången är det klockan 19 den 28 maj! Kika gärna då om det passar din tid där borta! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul - jag ska göra en notering om det, sen får vi se om jag orkar vara vaken...

   Radera
 2. Även solen har fläckar.

  SvaraRadera
 3. Jag har bara börjat läsa en bok av honom, kommer inte ihåg vilken. Blev ganska omgående trött på tonen. Vet inte riktigt varför , jag gillar ju vanligtvis satir och drift med det ena och andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen är det väl så, endera tycker man om honom, eller så gör man det inte!

   Radera
 4. Så tråkigt! Brukar verkligen älska Paasilinnas böcker och vet hur snopen man blir när en bok rätt som det är inte alls faller en på läppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis det som hände, och det kändes mycket konstigt, för på något vis ville jag tycka om boken...

   Radera
 5. Inte läst någon av de böckerna. Dåliga böcker är lika jobbiga som bra böcker är njutningsfulla!
  Du har en utmaning hos mig :)

  SvaraRadera
 6. Tänk när jag hinner läsa en roman. Då har jag en hel del tips från dig att ta till. Det längtar jag efter. Men sista tentan är på gång, så snart ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt när tiden börjar komma tillbaka!

   Radera