lördag 10 augusti 2013

Gamla stebron

En av Karlstads stoltheter är Östra bron, eller "Gamla stenbron" som den oftast kallas. Det är Sveriges längsta stenvalvsbro med sina 168 meter. Den byggdes mellan åren 1761-1811 och består av 12 valv.


Den som fick uppdraget att vara byggansvarig var en ung man vid namn Anders Jacobsson och som allt annat från förr så finns det ett antal historier kring det som hände.


Bron byggdes av sten som bland annat sprängdes ur Lamberget och eftersom man sprängde både dag och natt så blev det lite jobbigt för Lambergsfrua som höll till i Lambergstjärn. Lambergsfrua var ett skogsrå eller sjöjungfru (det var tydligen lite besvärligt att bestämma sig för vilket hon var), alltid välklädd och med långt rött hår. Det som eventuellt skulle tala mot henne, borde i så fall vara hennes urgröpta rygg eller svansen som  ibland hängde ut under kläderna. Hur som helst så tyckte hon inte om att bli störd nattetid och påtalade det för byggherre Jacobsson. Han tog inte någon hänsyn till hennes önskan så en morgon hade allt som byggts under natten rasat. Detta upprepades flera gånger, ända tills det gick upp för honom att Lambergsfrua hade ett finger med i spelet och när han då slutade spränga nattetid fick det som byggdes vara ifred.


En annan historia säger att Anders Jacobsson tog sitt liv genom att slänga sig i älven, då han inte trodde att bron skulle hålla. Att det inte stämmer, det vet vi, eftersom han dog en naturlig död i sitt hem år 1804, men huruvida historien om Lambergfrua är sann eller inte, det är det ingen som vet...

 

10 kommentarer:

 1. Intressant läsning.
  Och vilken vacker bro!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är riktigt vacker, även om man inte tänker på det speciellt ofta, den "bara finns ju där".

   Radera
 2. Jag älskar stenbroar. Det finns en annan fin sådan, med bara 5 valv dock, i Åtorp där den utgör "GRÄNS IMELLAN ÖREBRO OCH CARLSTADS LÄN".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare en plats att besöka när jag ska börja utforska "världen på hemmaplan".

   Radera
 3. Gamla broar, då helst i sten, är något mycket charmigt. Den här bron är så vacker också. Vet inte hur många foton jag har på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket tacksamt fotomotiv.

   Radera
 4. Så vackra bilder! Och alltid så spännande att läsa allt det du skriver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla sägner är ofta väldigt spännande, och visst vore det kul att veta hur de alla en gång uppkommit, vem som till exempel var förebild för den svansförsedda Lambergsfrua...

   Radera
 5. Och Lambergsfrua finns än i dag - det kan jag med bestämdhet försäkra - fast utan urgröpt rygg och långt rödblont hår. Ryggen är numera behagligt rundhyllt och året silvergrått... :)
  Kram,
  Lambergsfrua

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag föredrar den sortens lambergsfru ;)

   Radera