tisdag 27 augusti 2013

Stockholm igen!

Ytterligare en Stockholmhelg blev det den här sommaren. Så mycket tid som jag har spenderat i vår huvudstad i sommar, har jag nog aldrig gjort tidigare. Och jag får väl krypa till korset och erkänna att jag tycker bättre och bättre om den för varje gång.


Den här gången blev det såväl ett besök hos en singaporekompis som flyttat hem tillbaka, som några dagar med tjejgänget! Sju kvinnor i en lägenhet under tre dagar - många tysta stunder? Knappast! Men så kul! Förutom god mat och dryck så hann vi även med mycket annat, bland annat intog vi scenen på ABBA-museet. Joho då, där kunde man sjunga karaoke och uppträda med Abba, så det var vi ju "tvungna" att göra. En sanslöst underbar nostalgitripp var det att vandra runt bland skivor, kläder och musik. Speciellt för oss som inte kunde tycka om Abba när det begav sig - det var ju faktiskt inte alls ok då. De var ju den där gruppen som sålde väldigt många skivor, men som ingen lyssnade på, i alla fall inte i Sverige...och i alla fall inte officiellt...


Om ni frågar mig, så är det i alla fall ett museum klart värt ett besök! Förutom Abbas musik, så kan man få musikaliska nostalgitrippar i små "årtiondebås", så där tillbringade vi rätt lång tid och underhöll resten av gästerna med vår skönsång! (I ärlighetens namn var vi rätt ensamna just där och då, så det kan ju vara så att de som vi underhöll inte ville bli underhållna av ett gäng hysteriska tanter från Värmland...)


En promenad i den vackra Hagaparken blev det också. En fantastisk oas mitt i stan! Det är svårt att tro att man befinner sig mitt i den kungliga huvudstaden - bortsett från att vi faktiskt mer eller mindre sprang in i våra kungligheter som befann sig mitt i vår väg. Nu är jag så knäpp så jag förstod inte att den där lilla rultiga tjejen i barnsadel på cykeln är den som så småningom ska ta över kungahuset, utan någon var tvungen att upplysa mig om det. Och att hennes pappa var landets prins, jamen hur ska jag förstå det, när han åker omkring med cykelhjälm på huvudet och inte krona? Och som blivande drottning, ska man ha svarta trikåer då? Var är den vackra klänningen? Hur ska vanligt folk begripa att det är kungligheter då?? Ja, ja, jag kan i alla fall föra upp ytterligare tre personer på "Jag-mötte-Lassie-listan".

Ett annat läckert besök gjordes på fotografiska museet i Stadsgårdshamnen. Massor med läckra, mer eller mindre bisarra, foton. Med utställningar av de två fotograferna Motohiko Odani och Helmut Newton fanns det en del att titta på. Som med alla andra artister, kan det vara bra att det finns förklaringar, för det är inte alldeles enkelt att översätta Odanis brinnande skivan till jordbävning och förödelse, men med facit i hand går det faktsikt.
Newton har många helt fantastiska fotografier, enligt broschyren handlar det om naket och glamoröst med sex, humor, elegans. dekadens, styrka och provokation - och det stämmer väldigt bra!
Som sagt, åter igen en härlig helg till ända, och tro det eller ej, men det är faktiskt så, att även det här Stockholmsbesöket avverkades utan ett enda besök i någon enda butik!


14 kommentarer:

 1. Jag tillhörde också skaran som inte lyssnade på ABBA men idag gör jag det gärna. Karaoke låter både roligt och modigt.
  Fotomuseet verkar intressant med häftig foton. Stockholm har mycket att erbjuda, speciellt på sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hållerabsolut med, det finns fantastiskt mycket att se och göra, så det kan nog bli ytterligare helger i den staden framöver.

   Radera
 2. Av någon konstig anledning så känner jag igen mig i dina bilder....känns hemma på någotvis. Även Newtons bilder, jobbar med en tjej som fotades av honom under sin tidigare karriär. Brukar handla av en tjej/kvinna som jobbar på Indiska, hon har bott i Singapore ett tag. Hm fånig fundering föresten....alla känner ju alltid någon och blir vi egentligen gladare av det! (ler)

  Ha en fin fortsatt sommar, kanske vi ses någon dag på Stockhomls gator eller i en djungel nära dig!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  Hm...blev en konstig kommentar det här, hjärnan är just nu fylld med studier, men en dålig, planlös kommentar är trevligare än ingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planlösa kommentarer är alltid mycket välkomna :) Hälsa till min nästan-kompis på Indiska!

   Radera
 3. Två sekunder. Gissade på hur länge det var tyst i lägenheten. :)
  Härligt att läsa om ett så stort gäng tjejer/kvinnor som tillbringade så många timmar i vår huvudstad utan ett enda besök i en butik.
  Blir mer och mer sugen på ett besök på ABBA-museet. Löjligt att det ska behöva vara så. Själv hade jag alla LP-skivorna men det var inget jag plockade fram när polarna var på besök.
  När jag såg ditt foto på bänken i Hagaparken tänkte jag på mitt senaste inlägg på min blogg. Bilden kunde lika gärna ha varit tagen på Galgberget i Halmstad. Hagaparken är läcker. Den trion som ni såg tycker jag är naturliga och vanliga. Passar i den "uniformen". Då är man inte ensam om att använda cykelhjälm. Vad coolt. Gissar på att du var trött och nöjd när du kom hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles rätt - både trött och nöjd! Och din gissning på två sekunder känns inte alldeles fel...

   Radera
 4. Både Abba och Stockholm finns i mitt hjärta så tack för tipsen!
  Måste försöka få till en tur över havet i år mot den sköna staden. Men skönt att få vara med på ett hörn så här också. Tack för det Marina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abba-museet är en härlig nostalgitripp och absolut värd ett besök!

   Radera
 5. Ett gäng hysteriska tanter från Värmland nostalgitrippande i små årtiondebås. That's entertainment.
  Där skulle jag velat vara en liten mus i ett hörn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm...jag är inte helt säker på att du hade velat vara det ;)

   Radera
 6. Jattebra tips! Jag maste besoka Abba-museet. Alskar deras musik (tack vare filmen "Mamma Mia"). Och Stockholm ar en fantastisk stad. Later som en perfekt resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad det var - en perfekt helgtripp!

   Radera
 7. Det låter som ett riktigt härligt besök! Jag skulle också vilja gå på Abba-museet för jag var ett stort fan som liten. När jag var nio år såg jag dem live i Scandinavium och det var helt magiskt! Jag är så glad att mina föräldrar gjorde detta för mig och min storebror, för vilket minne för livet det är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abba såg jag aldrig live, men jag förstår att det måste ha varit mäktigt.

   Radera