måndag 19 augusti 2013

Dublin - en stad med karaktär


Att spendera några dagar i Republiken Irlands huvudstad Dublin var väldigt trevligt! Döttarna och jag försökte på några få dagar upptäcka Dublin, vilket kanske inte lyckades sådär jättebra, men en hel del såg vi i alla fall, även om vi faktiskt inte ens korsade floden.Floden Liffey flyter genom citykärnan, och vi valde att bo på den del som ligger söder om floden, och om jag ska vara riktigt ärlig, så kom vi aldrig över på andra sidan.Med facit i hand kändes det i alla fall som det bästa stället att bo på om man, som vi, bara spenderar tre nätter på plats. Här finns de gamla bevarade områdena med kullerstensgator och trånga gränder.
Här ligger också området Temple Bar med alla pubar och andra mysiga inrättningar, som till exempel små affärer och gallerier av olika slag.Ett fantastiskt härligt inslag i Dublins gatubild är alla musikanter som verkar stå och spela i varje gatuhörn. Naturligtvis mer eller mindre bra, men förvånansvärt många spelade riktigt bra musik. Flera av de här skulle jag kunna gissa kryper in och fortsätter spelandet på någon av stans alla pubar när det drar ihop sig mot kväll. För på pubarna spelas det - allt ifrån traditionell irländsk musik till det senaste i musikvärlden.Det var nordbor, i form av vikingar, som var de första att bosätta sig i Dublin  (vilket kan förklara att det åkte omkring en turistbuss där samtliga resenärer alltid var iklädda käcka vikingahorn), och de blev kvar ända tills normanderna kom och slängde ut dem någon gång på 1100-talet.


Något av det som Dublin ändå är mest känt för, är troligen sina stora författare. Det är väl ingen mer stad som kan skryta med att ha fostrat tre nobelpristagare i litteratur? Såväl Yeats som Becket och Shaw, kom ju samtliga härifrån. Dessutom har Dublin fostrat storheter inom litteraturvärlden som Oscar Wilde, Jonathan Swift och James Joyce. Oavsett om man tycker om det de har skrivit eller ej, så var de ju absolut väldigt stora inom sina gebit.


Nu får vi ju inte glömma bort cricketen heller, då vi befinner oss på de här breddgraderna. Denna fantastiska, underbara och totalt obegripliga sport!!! Jag har försökt förstå och sätta mig in i regler, men jag har gett upp för länge sedan! Men det finns bevisligen de som inte har det...


Det blev mycket promenerande, och även om vi aldrig kom över floden, hann vi med att besöka något av de sevärdheter som låg på "vår" sida, och mer om detta kommer.

Som sagt, Dublin var ett härligt resmål som gav mersmak, men nästa gång ska jag även försöka se något av det Irland som finns utanför stadsgränsen...

6 kommentarer:

 1. I Dublin har jag aldrig varit I.. Tack för mini turen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mysig stad, värd ett besök om möjligheten finns.

   Radera
 2. Vad roligt att resan blev bra!

  SvaraRadera
 3. Nästa gång kanske du oxå tar en titt på andra sidan floden.
  En charmig stad med härliga kontraster. Cykelparkering finns även där i de mest skiftande former ser jag. En telefonautomat känns nästan som ett medeltida inslag idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång ska jag förhoppningsvis se mer än andra sidan floden, kanske lite mer av "Irland gröna kullar". Det där med telefonautomater är verkligen lite kul det är nästan så att man kan fundera över om det finns någon som vet hur de används numer.

   Radera