fredag 2 augusti 2013

Sola i Kallsta

"Sola i Karlstad ho skiner så grann, Karlstad en pärla vid Vänerns strand..." Så lyder första raden i Sven-Ingvars "Karlsta´-valsen" som skrevs av Rune wallebom 1968, det år Karlstad korades till Årets stad av Expressen. Och om man blir utsedd till något så fint, då är det klart att bygdens egna söner kallas in och får spela in en skiva på ämnet!


Just i år skulle man kunna säga att den där "Kallstasola" lyser alldeles speciellt bra, för tydligen så har vi landets högsta antal soltimmar i juli månad, och det är ju inte fy skam - om man nu gillar sol, vill säga...

Fast nu är det ju faktiskt så, att "Sola i Karlstad" egentligen inte alls handlar om antal soltimmar, utan det är faktiskt en servitris! Eva Lisa Holtz hette hon, servitrisen som levde i slutet av 1700-talet och blev oerhört omtyckt på grund av sitt soliga och glada humör. Idag kan man hitta henne i skulpturformat, med handduken över armen på typiskt servitrismanér, utanför Stadshotellet med Klarälven bakom ryggen.


Sedan 1989 har Karlstad en glad sol, ritad av författaren Lasse Sandberg, som officiell symbol, så numer finns det ju faktiskt en "riktig Kallstasol".Att ha älven rinnande genom stan är för övrigt helt fantastiskt en sådan här sommar. Här badar man överallt, dels vid de naturliga sandstränderna som finns och dels vid sandstränder som fixats till. Och finns det inte sand, så kan man bada ändå! Såväl mitt i stan, som vid den helt fantastiska cykelbanan som går utefter älven en mil norrut från centrum.Solig sommar och vatten inom nära räckhåll, då är det precis som det ska!

12 kommentarer:

 1. Intressant. Tack för den lektionen.

  SvaraRadera
 2. Vad härligt att det blev en sådan fin sommar. Karlstad är en fin sommarstad med allt sitt vatten.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Skönt med vatten och bad i närheten där man bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett angenämt problem, att inte kunna bestämma sig för vilket vatten man ska bada i.

   Radera
 4. Har bara varit i Karlstad en gång och det var en snabb visit. Men det gav intryck. Gillade :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt en rätt trevlig stad - lite lagom stor sådär!

   Radera
 5. Det var år och dar sedan jag var nere i Karlstad. Kanske dax att åka dit igen.
  (Jag har en morbror i Grums)
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Där lärde fröken Marina mig något nytt. Jag visste inte vem Sola var. Hoppas det är sol nästa gång jag besöker stan. Än så länge har Karlstad inte levt upp till sitt rykte, men jag vet att det ska vara en fin stad. En stad med så mycket vatten omkring sig kan inte vara fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå - här skiner väl alltid solen ;)

   Radera