tisdag 20 augusti 2013

St Patrick´s Cathedral


Av alla "kulturella kändisar" från Irland, så är väl frågan om inte den mest kända irländaren ändå är St Patrick. Ni vet han som firas den 17/3 när alla springer omkring i stora gröna hattar och är jätteglada. (sedan kan man kanske fundera över varför de firar dagen då han dog, men det tar vi en annan gång...) För de flesta var St Patrick han som såg till att alla ormar förvisades ifrån Irland, men egentligen var han ett helgon inom kristendomen. Historien om honom är i korta drag att han föddes i England, togs tillfånga och fördes till Irland, flydde tillbaka till England, för att så småningom återvända till Irland som missionär för kristendomen.

Uppenbarligen gjorde han det väldigt bra, för en av Dublins sevärdheter är just St Patricks Cathedral som är Irlands största kyrka, byggd i gotisk stil och färdigställd år 1191.


Det är en pampig byggnad, såväl utvändigt som invändigt med många skulptuerer av olika slag, och är ska brunnen som användes för att döpa de personer som omvändes till kristendomen ha hittas


Här hittar man också Jonathan Swifts grav. Han som skrev om Gulliver arbetade här som präst under många år. Förutom hans grav, finns även två stycken "dödsmasker" (gipsavgjutningar av ansiktet som gjordes efter döden) samt en avgjutning av hans skalle eftersom man trodde han var sinnessjuk och antagligen skulle kontrollera om man kunde hitta något fel...


Något av det läckrare slaget, är alla flaggor som hänger från väggarna. Bland annat finns här salen där man dubbade riddare av St Patrick som fick svära lojalitet till kung Georg III, och det var män från nobla familjer vars baner fortfarande hänger kvar.Naturligtvis finns även vackra glasmålningar. Sådana som från början gjordes för att berätta bibliska historier för de som inte kunde läsa. Det är historier som ska läsas nerifrån och upp med start i det nedre vänstra hörnet.Om man sätter sig in i alla detaljer och studerar historien ordentligt kan man säkerligen spendera väldigt mycket tid här. Men eftersom det var rätt fint väder och "lagom är bäst" så fördjupade vi oss inte i så mycket mer av historien kring katedralen och dess historia. Men den är klart sevärd om man passerar!

Och om ni skulle fundera - ja, det finns internet tillgängligt!


4 kommentarer:

 1. Tack för den informationen!

  Själv ska jag iväg till Åbo idag, men tror inte jag hinner besöka dom historiska platserna där, för mitt schema är proppfullt med annat viktigt. Som besök hos tandläkaren och möbeljakt, för att inte tala om träffar med gamla vänner :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sista lät som det absolut viktigaste! Hoppas det blev en bra dag.

   Radera
 2. Wow..vilket pampigt ställe!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla kyrkor är ofta väldigt pampiga och kan vara värda att besöka bara för det.

   Radera