onsdag 6 november 2013

Visum eller inte visum, det är frågan...

Innan jag flyttade till Singapore hade jag bara rört mig innanför Europas gränser och var därför helt obekant med "det där att söka visum". Jag var ju liksom van att alla gränser var öppna för mig och jag kunde gå och komma lite som jag ville, men så enkelt är det ju inte överallt.

Det där med visum är annars en liten snårskog, man kan söka e-visa online till vissa länder, man kan söka på ambassaden eller så söker man "on arrival", vilket innebär att man står i en kö på flyplatsen och får en "lapp" inklistrad i passet mot betalning.

Anledningen är att länderna ska ha koll på vilka som åker in och ut ur landet, men med den halvdana löpande band-business det är på vissa platser, så betvivlar jag säkerheten på just den fronten. Annars är det av rätt stor vikt att kolla om man behöver visum för att resa in i landet man är på väg till. Till exempel länder som Thailand och Vietnam är länder där de uppenbarligen litar fullt och fast på svenskar, för dit kan vi resa utan. Däremot Kambodja, dit vi ska bege oss nästa vecka, dit behövs det.

Det upptäckte jag "bara sådär", och eftersom jag bestämde mig för att vi skulle slippa stå i visa-kön på flygplatsen så har jag nu besökt Kambodjas ambassad här i Singapore. Det var ju i och för sig inte "bara" det heller, utan det är en procedur som följer vissa regler! Förmiddagar, mellan 9-12 kan man ansöka och då ska man ha med (alternativt fylla i på plats) ansökningsblanketter, nytaget passfoto samt pass. Två dagar senare kan passet med inklistrat visum hämtas ut, men då på eftermiddagen mellan 12-14.

För övrigt så var det en mycket speciell känsla att besöka Kambodjanska ambassaden. Den ligger på 10:e våningen i "Orhard Towers" som är ett ökänt ställe här i Singapore. Om jag säger som så, att platsen även kallas för "Four floors of whores", så får ni lägga ihop resten själva. Lite felplacerad kändes den i alla fall, "The Royal Ambassy of Cambodia"...

12 kommentarer:

 1. Så det är inte som här i Sverige där de flesta ambassader huserar på "fina" adresser. Fast de har ju nära till allehanda service förstås! ;)

  Spännande att åka till Kambodja! Ser fram emot att läsa om din upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var väl minst av allt "fint" där porträttet av Kambodjas kung hängde!

   Radera
 2. Vi har varit flera gånger i Kambodja och alltid köpt vårt visa vid gränsen. I Phnom Pen tar det Max 10-15 minuter och det är fascinerande att se på hur många personer som skall granska och stämpla......innan man får ut passet. Man får bara betala med dollar. Ha det trevligt i Kambodja, dit återvänder vi gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi visste att man kunde göra så, men tänkte spara en kövistelse. Det finns ju länder som inte har så bråttom att bli av med sina köer, fast det där lät ju riktigt smidigt! Vi ser verkligen fram emot resan, visserligen ska vi bara vara där i fyra dagar, men förhoppningsvis ska vi väl lyckas se en hel del av Phnom Pehn i alla fall.

   Radera
 3. Är inte det ett "farligt" land att åka till? Tur att jag inte behöver visum för att åka till Bjärehalvön på fredag. Önskar dig en trevlig resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det är ett så "farligt" land och vi får väl undvika de mest trafikerade vägarna...;)

   Radera
 4. Krångligt, men informativt! Ska ju till USA i vår och jag tror vi fortfarande behöver visum dit.
  sv:
  Visst har han. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA är fortfarande en vit fläck på min karta, men jag skulle tippa på att man behöver visum dit.

   Radera
 5. Nej bade svenska och franska medborgare behöver ju sällan söka visum sa det tänker man ju inte alltid pa.
  Spännande med Kambodja!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi är lite bortskämda på visumfronten!

   Radera
 6. "Four floors of whores". Ja, sedan är det ju bara sex kvar. Om man säger så.
  Slingrande svar för påkomna kunder: " Jag besökte bara Kambodjas ambassad"

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ursäkt så bra som någon - om inte bättre!!

   Radera