fredag 8 november 2013

Lite fishy, eller?

Eftersom jag tillhör skaran som inte frivilligt varken passerar under en stege eller lägger nycklar på bordet tycker jag det är väldigt spännande med alla kinesiska idéer runt allting. Och ju mer jag upptäcker, desto mindre skrockfull upplever jag mig själv - här finns nämligen hur mycket som helst!

Det som är spännande är hur mycket det påverkar hela samhället. Hur det till exempel inte byggs hur som helst, utan det hela tiden finns någon mening och baktanke med hur det ser ut. Det mesta verkar dock bygga på att det ska mynna ut i välgång, lycka och rikedom. (Vilket i och för sig inte är så konstigt, det är väl åt det hållet de flesta strävar, även om de flesta av oss kanske inte har hjälp av den kinesiska tron)

The Merlion håller ett vakande öga över alla som passerar - just in case...
Vid Singapore Rivers mynning ligger det stora nya affärscentrat med höga stiliga(?) kontorsbyggnader som sträcker sig högt mot skyn. Att det har centrerats mot den delen av stan är ingen slump. Här formar sig nämligen floden som en kinesisk karp. Här finns "the carp´s belly", och om den gör det, då måste man ju utnyttja den möjligheten, för var kan man finna så mycket framgång och rikedom som vid en karps mage?


Fisk symboliserar nämligen lycka och välstånd, inte minst den asiatiska karpen, och har den då till och med avbildats av flodmynningen, då kan det ju bara gå bra om man stationerar sig i närheten!

För övrigt är en flodtur på någon av båtarna som går runt där hela dagarna ingen dum idé. Det är lite kul att se flodkanternas byggnader från vattnet, och om man har tur så finns det ett kasettband med en berättarröst om man vill veta lite mer om det som kantar färden.

De gamla hederliga träbåtarna har numer fått konkurrens av några plastbåtar med vita skinnsoffor om man vill göra det hela mer sofistikerat, men jag tror nog att jag föredrar att se de gamla hederliga träbåtarna åka omkring. Det ser helt klart trevligare ut, och den lilla stunden som rundturen tar kanske man kan klara av att sitta på en obekväm träbänk...30 kommentarer:

 1. Jag antar att bygglovsreglerna är snåriga i Singapore. Eller, kanske inte alls.
  Jag tycker mig känna igen lotusblomman i bakgrunden på första bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inne i den lotusblomman har du ju varit tidigare (Singapore Art Sciense museum)! När det gäller bygglovsregler har jag inte en aning, men bygger överallt, det gör de!

   Radera
 2. Det siste bildet ble knallbra - fantastisk dybde, linjer, buer og skygger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! (och jag kan väl tillstå att det är en bild jag är mycket nöjd med)

   Radera
 3. Vad skönt att det fortfarande finns samhällen och ställen som tänker på sånt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast lite konstigt är det när sådana tankar fortfarande styr så mycket som de gör här.

   Radera
 4. Jag har märkt att de är väldigt skrockfulla i Asien. När vi blev guidade i en grotta i Guilin i Kina handlade heka guidningen om föreställningar om olika formationer och deras betydelse. Inte ett ord om grottan ur ett mer verkligt perspektiv. Det skulle knappast jända här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, här ligger jag som sagt i lä när det gäller skrockfullhet!

   Radera
 5. Koreaner och japaner är av samma skrot och korn. På något sätt gillar jag det, om det inte går till överdrift (typ hindrar en "normal" vardag). Lite respekt för allt det i universum som vi inte förstår oss på, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande och jag är mycket fascinerad av det - men som sagt, det behöver ju inte gå till överdrift!

   Radera
 6. Tack för denna suveräna sightseeing tur i Singapore. Den där bron är ju så himla läcker.
  Kul att du hittade till mig och stort tack för titt-in. Jag vill nog se fler bilder från Sigapore också här:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Tack för titten och du är välkommen tillbaka!

   Radera
 7. Jag är inte skrockfull. Men om någon har dött på jobbet och vi ska gå in där, knackar jag alltid på dörren innan. Varna andarna att vi är på väg in,liksom. Mina jobbarkompisar tycker jag är tokig ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att varna andarna kan aldrig vara fel!

   Radera
 8. Det är jobbigt att vara skrockfull. Jag har aldrig varit speciellt skrockfull och det är skönt.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det mesta "går det av bara farten, liksom"...

   Radera
 9. Verkar spännande med båtturen. Det är roligt att se sin stad från många olika håll och just underifrån är inte speciellt vanligt. (tror jag)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är troligen inte speciellt vanligt alls!

   Radera
 10. Jag är också väldigt skockfull och brukar skylla det på att jag håller på med skådespelandet, (men sanningen är att jag alltid varit sån. ;-)
  Plötsligt känns min skrockfullhet helt ok. ;-)
  sv:
  Ja, gillar du Cornelis, så ska du absolut se filmen.
  Ja, det blev en bra kväll och bacillerna är i proncip borta. :-)

  Ha en bra början på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det stora hela tror jag vår skandinaviska skrockfullhet är rätt lugn.

   Radera
 11. Vilken otrolig läcker bild - den sista! Så snyggt ljuset faller!

  Jag är inte ett dugg skrockfull men får ofta plocka upp mina nycklar från golvet när någon stolle slängt dem där sedan jag lagt dem på bordet. HUR kan det vara fel att lägga dem på ett bord??? Bättre på golvet? Nä!

  SvaraRadera
 12. Jag vet egentligen inte alls varför man inte kan ha nycklar på bordet, men det är ju dumt att chansa...;)

  SvaraRadera
 13. jag intalar mig att jag inte ar skrockfull men kommer anda pa mig sjalv med att inte lagga nycklar pa bordet, inte ga under stegar, spotta nar jag ser en svart katt etc. Det ar spannande hur det skrockfulla I Asien integreras I arkitektur och modernt liv. I Korea har det tagit bort visa vaningsplan for att de medfor otur!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...liiite skrockfull skulle jag nog säga att du är! Och visst är det spännande här i krokarna - helt fantastiskt med hur det påverkar det mesta omkring oss.

   Radera
 14. Jag är inte skrockfull - peppar peppar, ta i trä ;-)

  Jodå. Vissa saker undviker jag allt. Som till exempel bilhissar :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilhissar är något jag missat, men det låter inte sådär jättekul, så jag tror det får vara ett tag till.

   Radera
 15. Intressant beskrivning, fina bilder och en tacksam Karin som hälsar att hon är glad att kunna vara med på ett hörn i det skrockfulla. Jag tycker bara att det blir mera spännande på det sättet

  SvaraRadera
 16. Det är fascinerande att skrocken inkorporeras i samhället. Karpmage minsann! Undrar varför just karpen?
  Fina bilder och intressant läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför just karpen har fått denna framskjutna position i den kinesiska världen vet jag inte, men tydligen är det en väldigt betydelsefull figur. Och visst är det spännande hur skrocken får styra mycket.

   Radera