torsdag 7 november 2013

Nasi Lemak

Något av det bästa med Singapore, och troligen det jag kommer att sakna allra mest den dag det blir till att flytta tillbaka norrut, är maten. Att man kan få mat från alla världens hörn och inte minst den fantastiskt goda asiatiska maten av alla de slag.

Vi har sagt någon gång att om vi skulle äta ute varje dag och aldrig besöka samma restaurang två gånger, skulle vi ändå inte lyckas besöka alla restauranger som finns i den här stan. Och för övrigt hinner de öppna nya hela tiden också, så skulle man mot förmodan lyckas klara uppdraget, vore det nog bara att börja om igen!

Alla länder har någon slags nationalrätt, och "Nasi Lemak" är något av en nationalrätt i Malaysia, och idag har jag för första gången provat den. Det är ris kokat i cocosmjölk, vilket innebär att det är en fördel om man tycker om mat med kokossmak, och eftersom jag gör det, tyckte jag det var alldeles förträffligt gott. Rätten kan sedan varieras, men det ska finnas "ikan bilis" (väldigt, väldigt små stekta fiskar), nötter, ägg och sambal. Den som idag blev uppäten av underteckand innehöll dessutom kyckling och otah (fisk i bananlöv) och var alldeles förträffligt god!

Som sagt, om du tycker det låter som en bra kombination av ingridienser så är Nasi Lemak en rätt att rekommendera! Och kom ihåg att alla rätter som heter något med "Nasi" inte har något som helst gemensamt med de olika "nasi-rätter" som serverats genom åren i svenska skolbespisningar!


Undrar för övrigt vad som skulle vara Sveriges nationalrätt. Om man frågar någon lokal förmåga härifrån är jag rädd att svaret skulle bli "Ikeas köttbullar", och frågan är hur roligt det är...

11 kommentarer:

 1. Det verkar väldigt gott. Färgstark och härligt kryddad mat den asiatiska. Mumsa på!

  SvaraRadera
 2. Den där maträtten känner jag igen från Malaysia! Annars kändes det som att de hade mer thailändsk, kinesisk och indisk mat, än genuint malaysisk. Vid vårt besök i Malaysia uppskattade jag att få "riktig" kinesisk mat. Det är ganska svårt att få i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara så över lag här. Man kan hitta alla sorters mat, och varje land sätter sin egen prägel på den på något vis. Frågan är om "riktig" kinesisk mat går att hitta i Sverige, och om man ska hitta den får man troligen leta rätt ordentligt.

   Radera
 3. Jag som ÄLSKAR mat blev väldigt nyfiken på Singapore nu. :-)
  sv:
  Tack! :-)
  Javisst är livet så, men det är inte så ofta vi möter båda delarna på samma dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten här är såå viktig och såå jättegod, så det här är verkligen ett land som tilltalar smaklökarna på ett alldeles underbart vis.

   Radera
 4. Jag är inte ett jättestort fan av asiatisk mat men min mamma brukade göra Nasi Goreng och det var väldigt gott!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste säga att jag tycker bara mer och mer om asiatisk mat - och det innebär ju så mycket!!

   Radera
 5. "Nasi Goreng" minns jag också från en svunnen tid men Nasi Lemak var något nytt. Allt med kokos kan dock bli lite för sött men färsk torkad kokos är supergott!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att kokossmaken på riset var riktigt god - men visst är det speciellt med den färska torkade kokosen.

   Radera
 6. Den rätten låter delikat tycker jag som gillar kokos i alla de former. De få gånger jag gör smulpaj blandar jag t.ex. kokosflingor med havregrynen - mums. Har aldrig provat ris kokt i kokosmjölk - tack för tipset! :)

  SvaraRadera