torsdag 6 mars 2014

En annan typ av SUP

Idag har jag testat SUP! Och som den värmlänning jag är, så får jag väl säga i bästa "Beng Alsterlind-anda" att det inte var vilken SUP som helst, utan en Stand Up Paddleboard och det var jättekul!


Tydligen är just SUP den snabbast växande vattensporten just nu och det kan jag förstå. Det är ju inte alls omöjligt att lära sig, inte ens om man har tillryggalagt några år och börjar närma sig åldern då man börjar tro att man inte kan lära sig något nytt. Det hela är en blandning av kanotpaddlande, skidåkning och vindsurfing. Vindsurfat har jag aldrig gjort, men att jag har sysslat med de båda andra var absolut ingen nackdel. När man läser om det saluför sig paddleboardarna som "en sport som är en fantastisk naturupplevelse", och det är klart att ta sig fram på olika vattendrag stående i den takt man önskar är ju inte dumt alls.


Det hela går ut på att man stående på en slags surfbräda tar sig fram med hjälp av en paddel och efter att i början ha parerat vågor (ok, inte speciellt stora) på något darriga ben så gick det hela jättebra. Jag kan ju sticka ut hakan och säga att efter 45 minuter i vattnet gick det att både ta sig fram (hyfsat) fort och att hoppa lite på brädan samt att gunga den ordentligt för egen maskin och ändå stå kvar. Faktum är att det verkligen smakade mer så vi får väl se om det kan bli fler tillfällen.


Det hela gick av stapeln på en av Sentosas stränder. Här finns det ju ett antal fina stränder med vit härlig sand och vajande palmer. Nära är det ju också, så egentligen har vi ju en fantastisk närhet till det varma salta havet. men problemet är väl att det inte lockar sådär väldans att bada just där, och det är på grund av alla stora conteinerskepp som ligger där ute och guppar i väntan på att lastas eller lossas.


Men att åka paddleboard ska ju innebära att man håller sig till största delen av tiden över vattnet och inte i, så det är ju helt ok!

16 kommentarer:

 1. Å jag trodde du hade tagit en sup;-)
  Dessa SUPS såg vi många av i Israel. Det gäller att ha rätt balans bara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på den behövda balansen, var det nog tur att det inte var en annan sup före...;)

   Radera
 2. Jag har sett några "supare" i Korfos och det är säkert roligt. Har tyvärr inte fått möjligheten att prova. Fast det ser lite lustigt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det om möjligheten ges - det var jättekul!

   Radera
 3. Vad kul! I somras såg vi många som paddlade förbi vår båt i såna där. SV: Nejdå vi ska inte flytta… Vi ska lyfta upp båten för att bygga om ovanvåningen (bygga ut, isolera, byta panel, byta fönster, måla om).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anade nästan att det var något sådant på gång.

   Radera
 4. Här finns det paddleboards också, Long Island Sound. I somras såg vi SUPare som surfade tillsammans med surfarna! i Ericeira, Portugal. Våra barn har testat och gillar det, tror jag måste försöka i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa! Jag tyckte i alla fall att det var jättekul! (det kan i och för sig bero på att det gick hyfsat fort att klara av det, men jag kan absolut tånka mig att fortsätta med det hela.)

   Radera
 5. Låter kul. Och smakar mera gör det oxå. Ja, att SUP:a kan ju vara vanebildande.

  SvaraRadera
 6. Min käre make har faktiskt stått på en SUP när barnen har tränat på att vindsurfa. På Öland såg det riktigt kul ut för några år sedan när det var helt jämngrått och dottern segla iväg sakta, sakta på sin vindsurfingbräda och efter kom maken i regnrock på en SUP. Jag bara väntade på att Ingmar Bergman skulle dyka upp och göra en uppföljade till Sjunde inseglet... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår den tanken precis! Och frågan är om jag gör som jag har tänkt, införskaffar en sådan här tingest och fortsätter träna hemma på "vår sjö" vid stugan, så kanske han dyker upp där också...inte maken då, utan Ingemar ;)

   Radera
 7. Ingenting för mig som har stor respekt för vatten. Men det är säkert roligt om man inte är rädd för att ramla i.
  Men vackert är det med havet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan ju vara en liten fördel om man gillar att befinna sig i vatten...;)

   Radera
 8. Å va roligt! Bra att det inte var allt för svårt.
  Även om jag både vindsurfat som yngre och vågsurfar nu så har jag aldrig testat paddelboarding, men vi har en sådan tur inboka på semester så det ser jag verkligen fram emot. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag inbillar mig att den här varianten är betydligt enklare än "vanlig" surfing så håller jag mig nog till den, och jag ska nog försöka göra det mer, kan till och med tänka mig att göra det i kyligare vatten där hemmavid - man måste ju inte bada...;)

   Radera