tisdag 6 maj 2014

Borneos regnskogar

Som många säkert redan vet så är Borneo unikt bland annat för sin oerhörda artmångfald i fråga om såväl djur som växter. Enligt wwf finns här 222 olika däggdjursarter, varav 44 bara finns på just Borneo. Här lever över 400 olika fågelarter, 150 varinater av reptiler och runt 400 olika sorters fiskar. Det finns runt 15 000 olika växter och man har hittat över 700 olika trädarter. Många av djuren och växterna återfinns bara i Borneos regnskogar.


Det var någon gång på 70-talet man började avverka regnskogen och i slutet av 90-talet drabbades man av stora skogsbränder på grund av förändringar i vädret och stor torka och stora arealer skog brann upp. Fortsättningsvis höggs ytterligare skog ner för att man skulle plantera oljepalmer och gummiträd. Och vi vet ju att de planteringarna slog rätt väl ut, vilket innebar att skogen fortsatte skövlas för att ge plats åt mer av de här trädsorterna.


Lyckligtvis finns det lite hopp för att kunna bevara den kvarvarande skogen och det på grund av att Malaysia, Indonesien och Brunei gjorde en historisk överenskommelse år 2007, den så kallade Borneodeklarationen, då man beslutade att 220 000 kvadratkilometer regnskog i Borneos inre ska skyddas för framtiden.


Det känns trots allt skönt att världen verkar ha fått upp ögonen för det som händer, så även de länder där det faktiskt händer. Det kanske inte är alldeles enkelt att få dem att förstå att de ska ska upphöra med sin bästa inkomstkälla för att djuren ska få ha sitt kvar. Men det är bara att hålla tummarna och hoppas att det kommer att fungera.

Det verkar i alla fall som om att inställningen börjar förändras även på plats. Bland annat håller man på med diverse olika trädprojekt kring floden Kinabatangan. Såväl turister som skolor och andra frivilliga planterar träd utefter stränderna. Underteckad inget undantag.Vi fick fara ut och plantera varit "paraplyträd" som är ordentligt märkt med nummer så jag kan mejla och fråga om mitt träd har vuxit ordentligt. Sedan kan det ju kanske vara lite svårt att kolla sanningshalten i just det svaret, men man kan ju inte få allt...Som sagt, jag (och säkert många med mig) hoppas att det kommer att fungera, att det blir ny skog och att den  befintliga bevaras så att alla unika arter kan fortsätta att leva sitt liv i Borneos regnskogar.Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något...10 kommentarer:

 1. Ytterligare ett informationsspäckat inlägg med toppen bilder. Bra att fler och fler får upp ögonen för denna fantastiska natur och värnar om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så och även väldigt nödvändigt med tanke på att vi bara har en natur...

   Radera
 2. Dina avslutande ord om vad vi alla kan innebär förhoppningsvis att dessa ovärderliga miljöer får leva vidare utan att ständigt exploateras. Hoppas att det går bra för "Ditt träd".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller också tummarna för mitt träd och för alla andras för visst vore det underbart om det kommer att fungera så att det växer upp nya träd utefter flodkanterna.

   Radera
 3. Underbara bilder. Ja, jag hoppas verkligen att miljön får bestå och djurarterna kan leva vidare. Jag önskar ditt träd Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt oss alla hålla tummarna och hoppas på detta!!

   Radera
 4. Träd ligger mig väldigt varmt om hjärtat.
  Hoppas verkligen att dessa fantastiska regnskogar får finnas kvar med all sin artrikedom.
  Att plantera träd är väldigt bra. Roligt att du har ett träd där. :)
  Min första resa till USA (som turist) gick 1985 till Los Angeles där jag bodde under 3 veckor hos en - numera - mycket stor miljörörelse som heter Tree People. De planterar träd i Los Angeles och undervisar människor om betydelsen av träd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att människor över hela världen börjar få upp ögonen för trädens betydelse.

   Radera
 5. Intressant läsning, spännande att vara där va??

  SvaraRadera