måndag 5 maj 2014

Första maj

Jag antar att många av er firade Valborg i onsdags. Och jag förstod att det blev precis sådant där valborgsväder som det ska vara, sådär så man står och huttrar vid brasan som sig bör.

Torsdag var väl de flesta med "vanliga veckoarbeten" lediga eftersom det var en röd dag. Det finns ju liksom rätt många som det inte har så stor betydelse för numer om det är röd dag eller inte. Hur som helst så var det ledigt här också. Jag måste erkänna att jag inte hade någon större koll på att det är så många länder som faktiskt är lediga den dagen. Närmare bestämt ett 50-tal och om någon vill förkovra sig närmare i vilka det är, så finns de här. Där finns även upprinnelsen till varför vi firar dagen över huvud taget, om det kan vara av intresse.

Något vi däremot inte är begåvade med här i Singapore (och troligen inte på så många andra ställen heller för den delen) är den underbara svenska klämdagen! Frågan är hur den kom till. Men det var väl någon intelligent person som satt och funderade och kom på att om vi har en ledig dag på en torsdag, så blir det ju väldigt arbetsamt att jobba på fredag eftersom vi ändå är lediga lördag och söndag...ja, då är det ju lika bra att vi gör en "klämdag"! Jag har försökt några gånger att förklara för människor från andra länder vad en "Swedish squeezeday" är, och alla jag har pratat med har tyckt att det är en alldeles lysande idé.

Ordet "klämdag" har för övrigt funnits i svenska språket sedan 1964 och enligt NE så är definitionen: Benämning på enstaka arbetsdag som infaller mellan en helgdag och en annan arbetsfri dag. 

Jag hittade något annat spännande när jag surfade runt och letade efter lite min formation om första maj, och det kanske visar rätt tydligt att ibland måste man kolla ordentligt vad det är man läser och en del får man ta med en nypa salt. På samma sida som jag länkade till när det gällde länder som firar första maj kan man nämligen läsa att "In Sweden is May day also a Christian celebration; the Mass of Saint Walburga, or Walpurgis night is celebrated on the evening of 30 April". Visserligen var Walburga en abedissa som enligt legenden var engelsk prinsessa som hjälpte till att kristna tyskarna, men att vi firar en kristen valborgsmässa till hennes ära, det känns inte så bekant, eller har missat något här?

Oavsett vad ni roade er med på Valborg så hoppas jag att ni hade en bra helg, med eller utan ledig klämdag!

15 kommentarer:

 1. Det var mycket nytt vetande du bjöd på i detta inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och säker väldigt mycket nyttigt också...;)

   Radera
 2. Nu har jag varit ledigt sedan kl 13:00 i onsdags för som du vet bjuder underbara Sverige ju också på halvdag före en röd dag. Å maj är ju en perfekt månad för halvdagar. Kristi Flygare snart åsså den 6 juni är det nationaldag. Himla synd stt man tog bort Pingst;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Halvdagar och klämdagar är underbara påfund!

   Radera
 3. Eftersom du gav mig chansen kunde jag inte låta bli att trycka på Här. Läste att jag inte läste eller såg Danmarks flagga. Vilka stackare. Men de har ansvar för en stor fest denna veckan då det ska sjungas och spexas extra mycket. "Klämmigt" inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Klämmiga inlägg" då och då är precis vad som behövs;)

   Radera
 4. Det var länge sedan Sverige var ett katolskt land, så om det någonsin varit så att vi firat denna Walburga så gör vi det i alla fall inte längre. Kan ju också vara så att katolska kyrkan ersätter hedniska högtidsdagar med sina egna. Så att "vi" firade något annat innan denna dam dog.

  Klämdag bör nog översättas till "bridge-day". :-) Nä, nog med kolla bloggar, jag ska ju till Singapore - så nästa Arlanda. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit och hoppas du kommer att få några härliga dagar i Singapore! För egen del ska jag rymma från storstan några dagar och styra mot malaysiska övärlden.

   Radera
 5. Man tar alla chanser att vara lediga i Sverige. ;)
  Givetvis finns inte USA med i listan eftersom man alltid "måste" jobba här.
  Trevligt att ni har klämdagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i Singapore har vi visserligen inga klämdagar men vi har massor med andra "röda dagar" eftersom alla olika kulturers helger firas.

   Radera
 6. Jag tittade på elden (med dunjackan på) och hade klämdag (inget jobb förutom här hemma). Inte dumt alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns saker jag längtar mer eller mindre efter av det svenska, och just dunjackan är en av de mindre...

   Radera
  2. Fast när det är kallt och du är hemma i Sverige på vintern. då måste du väl längta efter en dunjacka?

   Radera
  3. ok då, i vissa lägen kan det väl hända att jag gör det...

   Radera