torsdag 24 september 2015

Mina böcker och jag

Jag har, som så många andra, ett speciellt förhållande till böcker. Jag skulle kunna trassla in mig i ett långt inlägg om böckers och texters betydelse för oss, hur man kan använda olika typer av texter, och hur en text kan vara så mycket mer än en bok, men det tänker jag inte göra! Jag tänker inte bli speciellt djup alls, ni behöver inte vara oroliga.

Jag tillhör de som älskar att tillbringa tid i affärer fyllda med böcker, gärna antikvariat där det finns en  speciell bokdoft. För visst kan det dofta böcker. jag tror det påminner lite om den doft som fanns i det gamla biblioteket där vi tillbringade rätt mycket tid under skolåren. Det var ett gammalt hus, med en minst lika gammal bibliotekarie, där det fanns gott om skrymslen och vrår där man kunde kuckilura efter skolans slut. Att bibliotekarien inte var speciellt förtjust i ungdomar stoppade oss inte, utan man skulle kunna säga att det gjorde det hela mer intressant. Vi lånade kanske inte sådär väldigt mycket böcker under den här perioden, men vi befann oss i biblioteket, och det var en mycket speciell miljö. När de några år senare byggde ett nytt, ljust och fräscht bibliotek på orten var det inte alls lika spännande längre.

Jag tror att min känsla för bokdofter härstammar från de här åren. På gott och ont! Jag har numer en bokhylla som troligen har lite av den där gamla unkna bokdoften över sig. Det kanske är dags att skiljas från gamla Ulf Lundell-böcker från 70-talet eller samlingen av Stephen Kings romaner, av vilka många är i pocketformat och ramlar isär när man öppnar dem. Jag förstår inte att det ska vara så himla svårt att skiljas från böcker!


Numer försöker jag ge bort böcker som jag köpt och läst innan de slår rot i bokhyllan. Jag tänker ju i alla fall inte läsa dem mer än en gång! Dessutom så läser jag alltid någon bok på "paddan" som jag lånar från biblioteket och laddar ner. Det är ju fantastiskt behändigt, men visst är det lite tråkigare att inte ha den där boken att bläddra i. Därför har jag numer för det mesta två böcker på gång, en elektronisk och en "riktig", och visst är det behändigt med de där elektroniska som varken tar plats eller samlar damm, men de blir liksom aldrig "på riktigt"...9 kommentarer:

 1. Att böcker har en viktig funktion i ditt liv har jag sedan länge förstått. Biblioteket kommer jag inte ihåg som en plats jag frekventerade speciellt flitigt. Idrottsplatsen var mera mitt tillhåll.
  Jag kan bara läsa "riktiga" böcker och har heller aldrig provat nåt annat eftersom "paddan" inte fanns "på min tid".
  När vi flyttade hit så gav vi bort alla de böcker vi läst men som ändå fyllde bokhyllan.
  Jag hoppas att jag snart får de böcker jag beställt så att jag kan gå in i en ny bokläsarperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biblio teket var ett spännande och mysigt tillhåll med alla sina skrymslen och vrår, även om idrottsplatsen också var en plats där det tillbringades mycket tid. För något man hade gott om så var det ju tid...

   Radera
 2. Har exakt samma relation till böcker som du. Har otroligt lätt för att slänga saker, men vid böcker tar det stopp, speciellt inbundna böcker.
  Bibliotek har jag däremot ingen relation till. Har nog alltid köpt egna böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi spenderade rätt mycket tid på det gamla biblioteket, men det var nog mest för att "hänga" även om det lånades en del böcker också.

   Radera
 3. Jag har vant mig vid att läsa elektroniska böcker nu. Väldigt smidigt när vi är utomlands så länge. Dels har vi redan för mycket packning i bilen och dels är det ju svårt att hitta böcker på svenska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det smidigt, speciellt det där med att låna från svenska bibliotek. När man reser, precis som du säger, är det ett fantastiskt sätt att läsa böcker på, men än vill jag gärna parallelläsa något som prasslar.

   Radera
 4. Visst minns jag bokdoften från skolbiblioteket i Enebyberg. En mycket speciell och mysig doft. Jag lånade faktiskt även en hel del böcker. :)
  Sedan växte jag upp i ett hem som flödade över av böcker. Min pappa var en boksamlare av stora mått och vi hade troligen runt 20,000 böcker i villan. Min pappa startade också Sveriges första "New Age"-bokhandel (detta var innan Vattumannens Bokhandel fanns i Stockholm) och folk kom till vår källare och tittade på och köpte böcker. Dessutom hade vi ett bokförlag där vi översatte böcker från engelska till svenska och gav.
  Man kan alltså lugnt säga att böcker har varit en viktig del av min uppväxt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter verkligen som en uppväxt i böckernas värld.

   Radera
 5. Mina bokhyllor ser likadana ut. Puh. Det är en av anledningarna till att jag gav ut min egna bok som e-bok. Och så är det ju himla smidigt att läsa på en platta/padda! Speciellt när ögonen börjar bli host host lite mindre samarbetsvilliga.

  Biblioteken idag är så annorlunda! Mera av en mötesplats. Det tycker jag är trevligt.

  SvaraRadera