måndag 14 september 2015

En färgglad promenad i Chinatown
Många storstäder har ett eget "Chinatown" och i det fallet är Singapore absolut inget undantag. Här, där dessutom just kineserna är den största etniska gruppen har den väl absolut ett berättigande. Nu var det i och för sig britterna som en gång gav området dess namn, men det lever kvar än idag även om det inte är just där den kinesiska delen av Singapores befolkning bor, utan de finns över hela landet.


Att vara på "snabbesök" i Singapore innefattar absolut (minst) ett besök i det området. Dels därför att jag tycker om att gå och strosa bland alla butiker och det är alltid tacksamt att ha kameran med på dessa promenader, inte minst med tanke på alla färger. Och nu känns det som om inläggsskörden från min sida ett tag bestått av grått dis och "jämngrå" politik, så nu behövs det lite färg i tillvaron!


Det som i dagligt tal kallas "Chinatown" är egentligen en liten del, men det är där de flesta turister hamnar som söker sig däråt. Här är det väldigt gott om butiker med färgglada saker som kan inhandlas, såväl sådant som kan vara bra att ha som sådant man verkligen kan fundera över om man behöver (lite som på Ikea, med andra ord).


Här finns allt i en salig blandning, närmare bestämt det mesta man kan komma att tänka på... Och naturligtvis vilar det en viss doft av frukten durian över delar av området, vilket är ungefär lika mysigt som om någon skulle öppna surströmmingsburkar på platsen.


Mitt i alltihop hittar man Buddah Tooth and Relic Temple där man gå in och titta på all prakt och dessutom kan man ta en sväng upp på taket där man hittar en av världens största bönetrummor. Mellan templet och den stora inomhusmarknad som finns här ligger ett torg där man alltid sitter äldre män som spelar olika typer av brädspel.


Man hittar också mängder av spännande affärer fyllda med allsköns kinesisk medicin. Att prata med någon här om vilka typer av olika mediciner som finns och vad de innehåller kan verkligen vara spännande.Dessutom finns naturligtvis affärer med olika torkade varianter av födoämnen. Här kan det vara riktigt kul att gå omkring och fundera över vad som ligger i alla säckar och lådor, och ibland är jag inte helt säker på att man vill veta det...Oavsett om man kommer hem med något nyinköpt eller ej så är det en färgglad och på många vis underhållande promenad i de här kvarteren.
12 kommentarer:

 1. Vad kul! Jag gillar verkligen Chinatown i Liverpool, mitt närmaste. Det är verkligen roligt att hitta grejer man inte är van vid och så alla färger. Tack för promenaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid spännande med nya saker.

   Radera
 2. Spännande kvarter.
  Även om jag älskar surströmming så skulle jag säkert rygga för duriandoften. Eller skulle jag då byta ut doften mot stanken? Jag vet inte då jag aldrig mött denna frukt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som försökte göra det hela lite mysigare med "doft", men du har så rätt...

   Radera
 3. Vilken färgprakt! Härligt! Däremot är det inte så härligt med vissa saker som de äter eller medicinerar med. Skulle aldrig våga prova något utan ordentlig märkning, det skulle säkert vara torkad pulveriserad ormtunga eller inlagda halsmandlar - båda från utrotningshotade djur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte prata om alla torkade hajfenor som det tyvärr dräller av...och så länge som de anses vara bra för potensen så lär de väl fortsätta att inhandlas! (Fast även här har i första hand många yngre börjat bojkotta hajfensoppa tack och lov, det är ju i alla fall en början...)

   Radera
 4. Älskar ditt Chinatown! Så kul att vi får följa med på din promenad. Vi har ju inget Chinatown i Stockholm, däremot en Orientallivs vid Hötorget. Där hittar man precis allt och lite därtill och precis som du säger - vissa grejer vill man nog inte ens titta på.

  Men du - dessa Beginner chopsticks säljs som Kid's chopsticks på ett sushiställe i Täby Centrum - 48 kronor/styck. Bloggade om dom, för dom var så roliga.

  PS. Se till att du ökar på ditt medicinförråd. Det brukar vi göra när vi är utomlands. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något jag inte behöver fylla på så är det lagret av kinesiska oljor av olika slag - det finns det i förråden så det räcker och blir över!

   Radera
 5. Alltid kul att besöka chinatowns i olika städer tycker jag! Intressant med all den där maten. jag är så nyfiken, så jag skulle nog vilja veta. Hemma i Sthlm brukar jag kalla Västra skogen (vår närmaste t-bana) för Chinatown. Varje morgon har jag sällskap med massor av kineser (högskolestudenter!) på bussen och den ena lilla mataffären säljer massor av kinesiskt, trots att jag tror att de som äger den kommer från typ Turkiet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, jag försöker allt ta reda på vad det mesta är och hur det ska användas, och något av det roligaste med att leva mitt bland andra kulturers råvaror är att försöka tillaga en del av dem, även om det finns det som ibland är i magstarkaste laget...

   Radera
 6. Ditt Cinatown verkar mer välordnat än mitt. ;)
  Hann inte med ett besök där sist, det finns ju så mycket att göra i Singapore, men nästa gång då ska jag definitivt dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta i det här landet är välordnat ;)

   Radera