tisdag 8 september 2015

På återbesök i "Arabkvarteren"

Att vara tillbaka i två veckor skulle kunna innebära en massa "måsten", men eftersom det ordet inte är så där särdeles kul, så skulle jag vilja säga att de här två veckorna innebär en massa "villen". Med andra ord, det är en hel hög med saker jag inte måste, men vill göra. Platser att besöka och bara gå omkring och andas in atmosfären, njuta av färger, dofter och ljud. Det här innebär naturligtvis att det kan bli några små repriser när det gäller publicering av inlägg, men så är det, "take it or leave it"...


Jag har under årens lopp hunnit skaffa mig ett antal favoritplatser, och Kampong Glam, eller "Arab quaters" som det kallas, är absolut ett av dem. För den som kan och tycker om att sy måste det här vara så nära himmelriket man kan komma. För egen del är jag ingen hejare på att hantera en symaskin (det närmaste jag har kommit var då jag under en period glatt sydde klädesplagg till döttrarna, men det var innan de blev så stora att de hade vett att protestera), men jag älskar att vandra omkring och titta på alla underbart vackra tyger. Dessutom måste jag erkänna att det är väldigt svårt att komma härifrån utan att inhandla minst en sjal, de finns i så många underbara varianter och kvalitér, så ett antal sådana har det blivit genom åren.

För övrig shopping, så är Haji Lane ett härligt ställe med många små butiker med varierande och ofta annorlunda innehåll. Klart värt ett besök! En trång och inklämd gata, kantad restauranger och mysiga fik, som lever upp på kvällen då folkvimlet tilltar. Här finns även små underbara gränder med vacker graffittikonst på väggarna.
Ordet "Kampong" betyder "by" på malaysiska och "Glam" är namnet på ett slags träd som en gång växte i området. När vår vän sir Stamford Raffles 1822 gjorde sin stadsplan och delade in Singapore i områden, "gav" han det här området till malajer och araber och spåren av det ser vi än idag. Förutom alla butiker så finns här gott om restauranger med arabisk mat och kvällstid är det svårt att undgå den söta doften från vattenpipor.


Kronan på verket är naturligtvis den stora pampiga moskén som med sin lökformade guldkupol och bas tillverkad av flaskbottnar, sträcker sig upp mot skyn i änden av Bussorah Street. (Vill ni veta mer om den byggnaden finns det lite mer i ett tidigare inlägg här)Som sagt, ett av alla "villen" under mitt lilla höstbesök i Singapore...


12 kommentarer:

 1. Vilka härliga färger överallt! Både på tyger och annat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiskt med alla färgsprakande områden man kan hitta här.

   Radera
 2. Så härligt med villen och inte måsten :)
  Färgrikt så in i vassen, vackert därför förstås
  Flaskbottenkupolen var verkligen intressant
  Där skulle jag med all säkerhet trivas att spankulera.
  Tack för att du ger mig möjlighet så här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att man kan hitta på olika saker att tillverka av flaskor var kanske inget nytt, men just en moské, det var kanske inte helt väntat...;)

   Radera
 3. Färgstarkt så det förslår. Trevligt tycker jag.
  Moskéer är intressanta byggnader. Minns att min mamma och jag var inne i en moské på Rhodos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många underbart vackra byggnader finns det...

   Radera
 4. Visst är det viktigt hur man tänker. Det är en himla skillnad på "jag vill" och "jag måste". Du får gärna bjuda på repriser, det är bara kul med återbesök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det väldigt viktigt att skilja på "måsten" och "villen".

   Radera
 5. Här blir man ju glad bara man tittar på färgerna! Å graffitin är ju helt underbar! Vilka kvarter. Förstår att du vill återuppleva dom. Inga måsten alls;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färger förgyller verkligen tillvaron!

   Radera
 6. Vad många roliga och lite galna hus! Som om Pippi Långstrump varit arkitekt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en arkitekt måste Singapore vara en total drömtillvaro.

   Radera