lördag 8 april 2017

Meedhupparu - en ö på Maldiverna


En vecka på Maldiverna, en dröm för många som vi nu har genomfört på riktigt. Och visst är det ett paradis med sitt kristallklara vatten och kritvita stränder, palmer och fantastisk snorkling från stranden, ett semesterparadis jag är väldigt glad att jag fick uppleva.


Maldiverna består alltså av mer än tusen små öar, och av de tusen öarna valde vi att bo på den som heter Meedhupparu. Det är en av 88 öar som ingår i Raa-atollen, vilken är 56 km från norr till söder och 24 km där den är som bredast. Av de här 88 öarna är det drygt 15 som är bebodda av sammanlagt ungefär 15000 invånare.


Meedhupparu, där vi spenderade vår semester, är en av de huvudsakliga turistöarna inom den här atollen och fram till sent 90-tal låg de utom räckhåll, men nu kan man alltså ta sig hit med hjälp av ett litet gulligt(?) flygplan som tar cirka 40 minuter från huvudstaden Male.


Ja, gulligt flygplan ja... Jag får väl erkänna att det fladdrade förbi lite scener från filmen "Sju dagar sju nätter" med Harrison Ford och Anne Heche när jag såg planet. För er som inte vet kan jag berätta att de störtar med just ett sådant här litet gulligt plan på en öde ö, så det kändes inte så väldigt avlägset. Nu gick det ju bra och det var ju tur, för någon Harrison Ford fanns ju inte med i det här planet, så hur det hade gått i så fall vet man ju aldrig...


Man kan ju förresten undra om kaptenens klädsel, kortbyxor och flipflop, varit gångbar någon annanstans.


Hur som helst så gick flygturen bra och det kändes helt ok, jag var inte ens orolig när vi skulle åka tillbaka! Och det var bara att inse att ön var värd den, utan tvekan.


Under sju dagar var vi "strandsatta" på vår paradisö, och det var väldigt lagom för oss. Det finns ju inte så mycket mer att syssla med än att sola, bada, äta, dricka, snorkla och bada lite till. I och för sig ett helt acceptabelt utbud.


Som de flesta andra så blev vi vid märkta vid ankomst med små gulliga orange armband, vilka skvallrade om att vi hade valt en All-inclusive-tillvaro. Det efter rekommendationer från andra och helt rätt med facit i hand. Det är definitivt inte billigt på de här öarna, så det är absolut en fördel vid en vistelse här. Med andra ord så hade vi fri tillgång till dryck samt frukost, lunch och middag. Det var mitt livs första semester av det här slaget, och visst saknade jag att välja restaurang på kvällen, men med tanke på att det inte fanns några att välja på så var det helt ok. Förutom restaurangen fanns det även två strandbarer där man kunde sitta under en palm och titta på det turkosa havet och samtidigt inta en iskall öl, vilket är en helt ok sysselsättning dagar då temperaturen ligger runt 30-strecket i såväl luften som vattnet.


Nu var det faktiskt inte sol hela tiden, utan en av dagarna fick vi ett sådant där fantastiskt monsunregn då allt flyter ett tag för att sedan upphöra och torka upp lika fort som det kommer. Lite charmigt det också så länge det inte varar alltför länge.


Samtliga hus låg utmed stranden som gick runt ön, så med andra ord var det aldrig långt till bad. Och snorklingen var helt fantastisk. (Nu är jag inte speciellt bra på det där med att fånga fiskar på bild, men det kommer att komma ett smakprov på min fotografiska fiskjakt också)...


Här fanns naturligtvis en pool också vilken vi nöjde oss med att fotografera. Jag har i ärlighetens namn lite svårt att motivera mig att bada i en pool då det finns ett helt fantastiskt hav att bada i. Men visst var den vacker där den låg.


Det fanns naturligtvis en rad med aktiviteter om man så önskade, olika båtutflykter och möjligheter att hyra diverse vattenfarkoster. Nu gjorde vi inget av ovanstående, dels därför att vi kände att vi gjort mycket av det som erbjöds vid tidigare tillfällen och att prislappen här vida överskred det vi tidigare betalat för liknande utflykter, samt att det var alldeles för varmt för att till exempel sätta sig i en kajak och paddla runt ön. Vi var rätt nöjda med att bara vara, och jag måste säga att vi njöt av varje stund vi bara var...

13 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk resa ni har gjort! Mycket intressant allting om korallöarna och Meedhupparu. Bara namnet är härligt. Tack Marina! Nu ser jag framemot din fotografiska fiskejakt .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är så mycket att se fram emot, men den kommer...;)

   Radera
 2. Ja, inte gick det någon nöd på dig/er direkt! Helt underbara bilder. Perfekt att åka snålskjuts till Maldivernas tack vare din fina rapportering:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mycket till nödläge där inte, nej...

   Radera
 3. En riktig paradisö!! Det gäller inte vara rastlös av sig om man vill iväg på utflykter. Ganska så avslappnad ö att bara för vara. Våra vänner har varit på Maldiverna och trivdes av lunket. Jag kan förstå att ni inte satsade på dessa aktiviterer som ön erbjöd i med det har ni klarat av på tidigare destinationer. Jag tänkte direkt på Harryson Ford när jag såg det lilla planet. Bra film=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen lite "Harrison Ford-känsla vid anblicken av planet.

   Radera
 4. En riktig paradisö!! Det gäller inte vara rastlös av sig om man vill iväg på utflykter. Ganska så avslappnad ö att bara för vara. Våra vänner har varit på Maldiverna och trivdes av lunket. Jag kan förstå att ni inte satsade på dessa aktiviterer som ön erbjöd i med det har ni klarat av på tidigare destinationer. Jag tänkte direkt på Harryson Ford när jag såg det lilla planet. Bra film=)

  SvaraRadera
 5. Efter att ha läst ditt inlägg så tittade jag igenom alla dina bilder och fastnade i dessa konstateranden; Det finns alltså platser som kan tävla med Getingstorp i skönhet. OCH. Det finns inte bar ett Paradis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något jag har lärt mig så är det att det finns många paradis, och av väldigt varierande modeller och utföranden.

   Radera
 6. Helt ljuvligt!Så fina bilder. Att bara vara, snorkla, bada och äta tycker jag är en sysselsättning så god som någon. All inclusive var ett bra grepp med tanke på prisbilden för både mat och dryck för att flygs eller komme rtil öarna med bår. Ja, inte fisken förstås. På Maldiverna var det första och ev. sista gången vi hade "all inclusive", men praktiskt och prisvärt. (Vi har ibland det på kryssningsfartyg också)
  Och vi var två veckor men bytte ö...
  Skönt att flygturen gick bra. (Minns att jag blev sjösjuk på vår båtresa ut till vår ö.) Väntar på fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det nästan är en förutsättning om (i alla fall vi) skulle vara här i två veckor, att man skulle byta ö. Med facit i hand tror jag egentligen det är mycket lugnare att flyga än att åka båt.

   Radera
 7. Åh, vilket paradis! Dina fina bilder och den lockande beskrivningen gör mig verkligen sugen på att åka dit.

  Jag har inte heller haft all inclusive förut men håller helt med om att man ibland bara vill "vara". Och det ser ju denna plats ut att vara perfekt för!

  Log för mig själv åt pilotens klädsel och din härliga referens till Harrison Fords flygtur ... ;) Skönt att det gick bra även utan honom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite saknade jag ju Mr. Ford, men som sagt var eftersom det gick bra så behövdes han ju inte ;)

   Radera