tisdag 18 april 2017

Singapore runt, etapp tio


Mission completed! Det tog tio promenader, men nu är jag tillbaka där jag började. Och visst var det härligt att återse the merlion där han står och sprutar vatten med marina Bay sands i bakgrunden.


Men där började jag naturligtvis inte, utan jag startade dagens etapp vid den park som troligen är Singapores mest udda och bisarra sevärdhet. Eftersom jag varit där ett flertal gånger så bara passerade jag idag, men för den som är intresserad, så finns det här. Första gången jag besökte parken som byggdes av de bröder som skapade tigerbalsamet var den väldigt lite besökt och rätt nedgången. Nu har den gjorts i ordning och är rätt välbesökt. Och den är absolut värd ett besök, en park fylld av kinesisk mytologi gestaltad med hjälp av statyer, den ena mer mystisk och bisarr än den andra...


Eftersom jag till att börja med följde en rätt stor väg så ingick det naturligtvis lite vägarbeten, vad vore väl Singapore utan denna företeelse? Man måste ju få bli lite förvirrad och fundera lite som Robert Broberg: "Hur ska jag göra för att komma över vägen..." Nu kom jag över och allt var frid och fröjd.


Här kan man hitta ett antal stora parker som kan vara trevliga utflyktsmål, varav en är Kent Ridge Park. Inte heller den besökte jag eftersom det hade inneburit en omväg som jag inte ansåg mig ha vare sig tid eller lust med, men den finns där om någon skulle känna sig manad.


Det här är ett område med förhållandevis låga hus och inga höga skyskrapor. Naturligtvis byggs det här också, men även de nya husen byggs i en höjd så de ska passa in i omgivningen.


Som sagt, byggen i alla de slag är ett väldigt återkommande inslag i Singapores stadsbild. Något annat som det är svårt att undvika om man rör sig utanför stadskärnan är områden omgärdade av taggtråd. Ibland funderar jag faktiskt lite på om det här kan var det land som, i förhållande till sin storlek, använder sig av mest taggtråd. Och inte bara taggtråd, utan naturligtvis finns ett gäng av den där mindre trevliga "tillträde förbjudet-skylten" av vilken det finns ett ansenligt antal uppsatta.
Nästa park som dök upp var Labrador Park och eftersom den går utefter kusten så var det helt perfekt att lämna den trafikerade vägen för att vika av hit. En mysig park som följer vattnet vilket innebar ett skönt fläktande, vilket var mer än välkommet efter en något svettig promenad utefter den trafikerade vägen.Här finns bland annat en klippformation som kallas "Dragon Teeth Gate", men mer om såväl parken som draktänderna kommer i ett senare inlägg.


Precis som sig bör så ser man alla dessa skepp som ligger och väntar utmed kusten och jag kan inte låta bli att undra hur många sådana här båtar som tappar containrar som blir liggandes på havsbotten. Och med tanke på att även vi snart ska ha en sådan seglandes på havet så kan vi ju hoppas att det inte händer just då...


Några av landets mer spektakulära hus ligger precis här. Och även de som kanske inte är så speciella i sig ligger ju väldigt bra med en utsikt som är helt ok.Om jag skulle ha funderat över var båtarna modell större finns så har jag slutat fundera nu, hittade dem! Och när man behöver ha tre personer som samtidigt skurar så är det mycket att skura.På andra sidan vägen finns även här en stor och välbesökt park, Mount Faber, som egentligen är en 100 meter hög kulle varifrån man har en härlig utsikt över stan. Härifrån kan man åka gondol över till ön Sentosa om man skulle vilja det.


Om man nu inte vill åka gondol till Sentosa så finns det monorail över och tågen går verkligen hela tiden. Tågen hittar man om man tar rulltrapporna upp i shoppingcentret som finns här, Vivo City, och om jag hade varit shoppingsugen kunde jag ju ha passat på, men så var inte fallet.


Efter Vivo City passerar man en av infarterna till hamnterminalen omgiven av rätt imponerande kranar.


Sedan var det återigen dags att ge mig ut i trafiken igen. Och nu pratar vi stora vägar och trafik på riktigt och återigen ringde Robert Broberg lite i öronen. Det var liksom inte helt enkelt att hitta över, men så småningom dök det upp en liten utväg där till och med jag nästan behövde böja lite på nacken för att ta mig under.


Så där, väl över gatan började det brännas. idel välbekanta byggnader då jag tog mig genom kontorsdistrikten. Något genomsvettig men hyfsat nöjd med mig själv trängdes jag med uppklädda lunchande kontorsarbetande.


Kvällstid förvandlas för övrigt den här gatan till ett enda stort mathav. Den stängs av och här trängs man gladeligen för att äta statyer och annan smarrig "hawker-mat". Då förvandlas gatan till La Pau Sat och plötsligt ser det ut så här. Det är lite svårt att tro då man ser den på dagtid.


Bara en liten bit till och sen ser man alla välkända byggnader vid vattnet och Marina Bay...


...och där är den, efter dagens 16 kilometer, den vattensprutande Merlion-statyn. Så härligt!


Nu blev det ett väldigt långt inlägg igen, och det är bara att buga om ni orkat er igenom det hela. Men nu, tio promenader och tretton mil senare är jag runt!

20 kommentarer:

 1. Stort och "varmt" tack för dennsa sista promenad i Singapore. Jätteroligt att fått ta del av Singapore genom dig. Jag tror jag hänt med på de flesta promenader och vissa delar av stan har jag känt igen, andra inte.
  Gondolen över till Sentosa har jag provat och matgatan har jag besökt - ja, en hel del annat också men mycket har jag inte hunnit se.
  Och tänk 13 mil har vi vandrat. Ja, jag via din fina blogg så det har inte fysiskt varit krävande men jag hade gärna gått promenaderna i.r.l.
  Önskar dig nu fortsatt fina dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du hängde på, även om det "bara" handlade om bloggpromenader. Jag vet inte när du var på Sentosa senast, men jag är rätt övertygad om att du skulle bli förvånad över hur mycket som ändrats. bara sedan vi kom har det byggts så mycket! Nu är det inte på något vis slut på Singaporeinläggen, det finns en hel del som väntar, så några till blir det garanterat.

   Radera
 2. Tack för promenaderna. Singapore är inte en helt okänd stad tack vare dig. Kommer du gå Karlstad runt sen, så jag/vi får lära känna den staden också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken har faktiskt slagit mig, troligen finns det hur mycket som helst där som jag inte har en aning om existerar. Fast nu låter ju inte det riktigt lika exotiskt och spännande så vi får väl se ;)

   Radera
 3. Bra jobbat det blev en riktigt lång promenad. Den där tigerbalsamparken ska jag nog besöka nästa gång jag är i Singapore. Nu börjar det väl bli hög tid för dig att packa inför hemresan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haw Par Villa är verkligen värt ett besök! Jo då, vi försöker röja för fulla muggar, på söndag ska vi lämna lägenheten så nu är det nära.

   Radera
  2. Oj, så snart. Lycka till med allt :)

   Radera
 4. Wow! Det var ingen dålig dagsetapp det! :-) Tack för turen!

  Kände igen en del saker och ställen, men mycket har förändrats. Länge sen vi var där nu - första gången var 1985, och då fanns i alla fall både vattensprutande lejonet och linbanan över till Sentosa :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldigt mycket som förändrats sedan 85! vi har vänner som bott här sedan början av 90-talet och de har varit med om en oerhörd förvandling. Till och med under våra närmare åtta år har det hänt mycket.

   Radera
 5. Så trevligt att få "gå" med på din promenad :)
  Och vilka otroligt tjusiga byggnader!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Jag är djupt imponerad hur du har tagit dig fram på dessa vägar och så många mil. Tack för promenaden och det var inte lite att smälta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var trevligt att ha dig med och kul att du uppskattade det.

   Radera
 7. Jag är djupt imponerad hur du har tagit dig fram på dessa vägar och så många mil. Tack för promenaden och det var inte lite att smälta.

  SvaraRadera
 8. Ett vet jag och det är att jag ska ta dina blogginlägg om Singapore med mig om jag någonsin kommer dit. Tack för den enormt fina beskrivningen av vägen du har gått i etapper. Det har verkligen varit en promenad som heter duga :) Nu ska jag läsa det här inlägget en gång till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteroligt att du har uppskattat det! Förhoppningsvis finns det en del inlägg (inte bara promenaderna) som kan komma till användning av ett eventuellt Singapore-besök.

   Radera
 9. Snacka om crescendo! Vilken avslutning på din rundvandring! Helt fantastiskt - love it! Speciellt "tåget" och skylinen för att inte tala om "Protected Place"-skylten och de två böjda byggnaderna. Så himla synd att dina rapporter från Singapore snart är ett minne blott... Karlstad är liksom inte riktigt samma sak om man säger så;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad drastiskt det lät, att rapporterna snart är slut! Nu finns det en hel del kvar i lager som inte har fått plats än, så lite mer om Singapore kommer att dyka upp, fast det är klart, det kommer inte att bli det samma alls. Och det kan vara så att du har lite rätt i det där att Karlstad kanske inte blir riktigt samma sak...;)

   Radera
 10. Enormt imponerande promenad! Och sååååå många fina platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit himla kul faktiskt, och ändå roligare att jag lyckades komma runt :)

   Radera