onsdag 8 augusti 2012

Kostsam nyfikenhet

Så har Curiosity överlevt den fantastiskt spännande landningen på mars! För er som är oinsatta (som jag var tills för bara några dagar sedan), så kan jag berätta att Curiosity är namnet på en slags rymdbil, ett rullande laboratorium närmare bestämt.

Detta rullande laboratorium har varit på väg mot mars i åtta månader och är nu äntligen framme för att ge den jordiska mänskligheten svar på alla intressanta frågor. För vem är inte intresserad av att få veta om det för länge länge sedan fanns vatten på mars? Som jag har funderat...!

Under två års tid ska denna bil rulla omkring där alldeles ensam (eller?) och söka spår efter något som kan tyda på att det en gång skulle ha kunnat finnas något levande på den planeten. Tänk vilka spännande två år detta ska bli...eller...?

Ja, ja, det kanske är viktigt för mänskligheten och det finns säkert de som tycker att det är oerhört spännande även om jag inte tillhör den skaran. Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta den där tron jag hade som liten, att alla marsgubbar var små, gröna och söta med antenner på huvudet. Fast å andra sidan så har vi redan tagits ur den villfarelsen med hjälp av alla science fiction där utomjordingarna aldrig är speciellt söta. (Det skulle väl i så fall vara E.T. i så fall, men jag har gett upp hoppet om att han ska komma och be om att få låna min telefon)

Hur som helst, så känns det faktiskt som om de där 20 miljarderna som det kostar att ta reda på om det en gång funnits vatten på mars, skulle kunna användas till något vettigare!! Curiosity killed the cat...


20 kommentarer:

 1. Nä om det funnits vatten eller ej på Mars känns som om det kvittar faktiskt.....

  SvaraRadera
 2. Precis min tanke...de jronorna kunde använt till an hel del vettiga saker!

  Hoppas din sommar så långt varit toppen, Klem Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har den, hoppas du har haft det bra, du med.

   Radera
 3. Tack för uppdateringen! Märkliga saker händer.. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kanske det är lika bra att vara lyckligt ovetande!

   Radera
 4. Jamenvisst! Tänk så mycket nyttigheter man skulle kunna göra här på jorden för de pengarna - och tänk om den kreativiteten användes för att lösa de problem som finns med sjukdomar, mat och vattenförsörjning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller absolut med, det känns ju i alla fall som om de skulle kunna användsas till många bra saker på betydligt närmare håll.

   Radera
 5. Håller med. De pengarna kunde det göras något vettigare av.

  SvaraRadera
 6. Jag lyssnade i morse till en Marsforskare på TV och sväljer jag allt hon sa så ska det visst vara väl använda pengar. Jag kan väl gott påstå att jag vet för lite för att ha en egen välgrundad uppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl grundad är nog inte min heller, det är mer ett "spontantyckande"

   Radera
 7. Allt med ordet "rymd" får tydligen kosta hur mycket som helst annars finns det banne mig inga pengar....grrr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prioriteringar på hög(!?)nivå...

   Radera
 8. Jojo...DÅ finns det pengar!!!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid rätt tillfälle finns det tydligen det...

   Radera
 9. Fast lite cool är det, tycker jag. Jag tycker det är spännande med de upptäckter som görs i rymden. Tänk om de faktiskt skulle hitta små gröna gubbar där på mars. Däremot skulle jag inte vilja åka med i den där bilen under två år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, visst kan det vara både spännande och intressant, men inte till vilket pris som helst...

   Radera
 10. Gröna gubbarna gillar säkert inte besöket. Och inte jag heller..fast lite nyfiken är jag allt. Skulle önskat alla dessa slantar till mer empatiska och "jordnära" satsningar.

  SvaraRadera
 11. Jag är helt övertygad om att de små gröna gubbarna vill vara ifred...

  SvaraRadera