fredag 31 augusti 2012

Fredagsmys

Trots att jag inte arbetar, så är det något visst med fredagar. Det är och förblir den där kvällen då veckan tar slut och man får sjunka ihop i soffan och inte göra något mer än äta, då är det ju dags för fenomenet Fredagsmys!

Ordet fredagsmys har blivit så vedertaget så det finns med i svenska akademiens ordlista, och för den som inte vet vad det innebär så finns det förklarat på wikipedia på följande vis:

Fredagsmys är aktiviteter där familj eller vänner samlas på fredagkvällen för att markera arbetsveckans slut och ladda upp tillsammans inför helgen.[1] Aktiviteter under fredagsmyset varierar exempelvis mellan barnfamiljer och äldre.[2] Enligt etnologen Charlotte Hagström vid Lunds universitet är den gemensamma nämnaren att maten är förhållandevis lättlagad.[2] Hon menar att fredagsmyset blivit en modern rit, något som barnen har lätt att ta åt sig av och känna sig delaktiga i.[1]

I vår familj, precis som jag antar att det var i många familjer, så innebar fredagsmyset att man fick äta maten i soffan framför teven, och sedan kom chipsen eller popcornen fram.Första åren intogs måltiden till Disneydags och senare så utvecklades det hela till sådana där spännande program som Fångarna på fortet och liknande. 

Jag vet inte riktigt när det blev likhetstecken mellan fredagsmys och taccos, men jag tror att det hände någon gång i samband med att Gunde började medverka i våra fredagstillställningar och vi tuggade i takt till hans gundetypiska "Heja heja" där i rutan.

Jag inbillar mig att, med eller utan barn och "riktigt fredagsmys", så ser fredagskvällen väldigt lika ut i många familjer, man äter något gott, dricker ett par glas vin och somnar i soffan framför teven...frågan är om detta fenomen finns på fler platser uti den stora vida världen, eller om vi i Sverige har patent på företeelsen som sådan. Och om den finns är nästa fråga vad den heter..."It´s time for a Friday snug", eller nå´t...


22 kommentarer:

 1. Mysigt med fredagsmys... Tappat bort det begreppet och känslan när jag lämnade Sverige... Det är inte samma sak längre.. Njut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så där som det var när barnen var små blir det ju inte nu heller, men lite speciellt är det ändå med fredagskvällar.

   Radera
 2. Vi kör fortfarande fredagsmys! Fast vi bor i Sydafrika. Till 99,9% blir det spagetti och köttfärssås och så vin förstås. Coca Cola till barnen. Det är så skönt med fredagsmys. Men om sanning ska fram så vet jag inte om man egentligen har fredagsmys i Sydafrika. Måste nog undersöka saken närmare. Vi lever ju lite svenskt isolerat här innanför våra väggar. Fredagkväll betyder ju Doobidoo på SVT World!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni fortfarande har det, att det liksom är "fredag på riktigt" där också, med Lasse Kronér och allt - härligt!

   Radera
 3. Jamen Marina.... hur är det i Singapore? Tror att begreppet skulle vara totalt främmande i Vietnam:) utom bland inflyttade svenskar då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, något fredagsmys tror jag inte existerar, så det får vi nog ha för oss själva!

   Radera
 4. Ere inte kyckling på fredag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var innan någon uppfann taccosen!

   Radera
 5. Jag jobbar oftast 13 timmar fredag till lördag. Det är inte det minsta mysigt... Har dessutom inte en enda minuts rast. För mig är begreppet en smula abstrakt.

  Jag får köra onsdagsmys nästa vecka, då går jag av ett skift på 8 nätter i rad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, det lät mastigt! Men huvudsaken är väl att du har hittat en egen "mysdag".

   Radera
 6. Haha, det är lustig med den där känslan av fredagströtthet. Att det verkar ligga i själva fredagen och inte alls är relaterad till hur arbetssam (eller lat) veckan varit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju behöva vila upp sig från den lata veckan också, det kan vara nog så arbetsamt att försöka fylla den med något...!

   Radera
 7. Fredagsmys är härligt. Det tycker även Nelson (hunden)och Sigge (katten)i vår familj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är så att det vankas något extra gott även till de familjemedlemmarna på fredag!?

   Radera
  2. Nelson förväntar sig chips eller glass.
   Sigge däremot nöjer sig med att ligga i soffan och spinna.

   Radera
 8. Jag råkade sappa förbi en kanal då dom pratade just om Fredagsmys. Då minns jag att dom tog upp allt om det. Tacos,vin,chips och mys. Då sa dom också om det bara var svenskt. Men...jag kom inte på vad dom sa om det :)
  VI har då fredagsmys.
  Men jag somnar aldrig på soffan.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gissa på att du är rätt unik i det fallet, eller så kanske det helt enkelt beror på att er tv-soffa inte är bekväm att sova i!?

   Radera
 9. Vem är fredagsmyset till för? Barnen som ska få äta onyttigt? Föräldrar som tycker sig vara förtjänta av fredagsgroggar för att de jobbat en hel vecka? Kan tyvärr ge massor av ex på att fredagsmys för många barn är ett vedertaget helvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemskt tråkigt att det ska behöva vara det. Hos oss har det dock varit förknippat med något positivt för såväl vuxna som barn (och vi har nog ätit onyttigt oavsett ålder...)

   Radera
  2. Självklart finns det massor av bra fredagsmys, förhoppningsvis övervägande

   Radera
 10. Vi har aldrig haft något sån't fredagsmys, fast jag har flera barn. Vi är ingen TV familj, men vi har låååånga kvällsmatstillfällen då vi umgås vid köksbordet istället.

  SvaraRadera
 11. Det är något magiskt med Fredagar, fast jag jobbar så infinner sig Fredagskänslan sent in på natten då jag kommer hem.
  Var sjukskriven i två år för en kraftig borreliainfektion, inte ens detta kunde hindra "Fredagsmyset".

  Fast nu sedan alla våra tre barn i princip flyttat hemmifrån är det lite tristare på Fredagarna....fast då åker vi hem till dem istället...hm...uppskattas inte alltid (ler)..var sak har sin tid!
  Ha en fin vecka!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera