måndag 13 augusti 2012

I småkrypens värld

I det stora hela så är jag väl ingen jättefan av insekter. De sticker och kryper och flyger och låter och är bara allmänt irriterande.

Det finns dock ett undantag, och det är humlan. Ok, den flyger och låter och sticker den också, men den är inte irriterande, utan bara söt. Plus att den låter sommar. Ljudet av en humla gör att jag återvänder till min mormor och morfars slitna hammock med plastdynor, placerad mitt i den spretiga syrenbersån. Där låg jag de där somrarna när solen alltid lyste, med ett glas hemgjord svart vinbärssaft på bordet och läste mormors Hemmets Veckotidning och hammockens gnirkande blandade sig med ljudet av humlornas surrande - det var sommar det!


Appropå humlor, så kan jag berätta att dom visst kan flyga! Ni vet det där med att "humlor kan inte flyga, men det vet de inte, så de flyger ändå"...det stämmer inte riktigt. Det har nämligen pojkarna borta i Cambridge tagit reda på. De har undersökt insekternas flygförmåga och kommit fram till att den felande länken är "fördröjd vikning". Jodå, så är det och skulle nu någon av er väldigt gärna vilja veta vad det innebär, så handlar det om att de kom fram till att det fanns "framkantsvirvlar vid vingspetsarna vilka orsakades av den fördröjda vikningen. Virvlarna suger tillbaka luften in mot vingen och i dessa virvlar fanns tillräckligt med energi för att förklara hur insekter klarar av att flyga". (alltomvetenskap.se)

Fast egentligen tycker jag det är rätt mysigt, det där med att de inte kan flyga men gör det ändå...så jag tror jag fortsätter att tro på det.


Här är en annan krabat som jag råkade springa på under helgen, en av det larvigare slaget! Den var så annorlunda så jag var tvungen att kolla upp vad denna jättelarv var och har kommit fram till att det skulle kunna vara en snabelsvärmare. En fjäril jag aldrig hört talas om, men tydligen blir rätt stor efter vad jag förstår. Om nu någon skulle ha någon annan idé om vad det kan vara så protestera gärna. Så länge jag inte hör något annat lever jag i tron om att det är en sådan, om inte annat, så kan det vara kul att ha utökat fjärilskännedomen till att innefatta något mer än nässelfjäril och citronfjäril.


12 kommentarer:

 1. Vad fräck den såg ut den där snabelsvärmaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en riktig liten tuffing!

   Radera
 2. Att inte kunna men göra det ändå. Det är en inställning jag gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En inställning det kan bli fantastiska resultat av!

   Radera
 3. Jag väntar på att pingviner ska kunna flyga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske vet att de inte kan...

   Radera
 4. Humlor är underbara! Och vilken sötnos på slutet! jag trodde först det var en mördarsnigel, men sedan såg jag hur söt den var! Jag har bara läst om dessa spännande insekter, så fantastiskt kul att du fick se en IRL!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den såg onekligen väldigt speciell ut.

   Radera
 5. Snabelsvärmare? Kanske en liten elefant med vingar, fast alla tror det är en fjäril.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte otroligt alls...och en mycket mer spännande teori!

   Radera
 6. Vilken rolig larv! Den ser nästan ut som nåt i en tecknad film
  ;)

  SvaraRadera
 7. Absolut! Den var som gjord för att stå modell till en sådan karaktär.

  SvaraRadera