fredag 17 augusti 2012

Hammarös sydspets"Det är genom att gå vilse som man lär sig hitta", jo men visst är det så. Fråga mig - jag vet! Med min totala avsaknad av lokalsinne slutar det ofta med att jag hamnar på något ställe där det inte var tänkt ifrån början. Ibland spelar det inte så stor roll, men det händer ju även att det inte blir så bra.

Igår inträffade dock ett av de där tillfällena då det inte spelar så stor roll. Sommaren har ju plötsligt anlänt, om än bara för några dagar, så nu bestämde jag mig för att i alla fall tillbringa en dag på en klippa vid vatten med en bok under näsan och inte bry mig om något annat än vågornas kluckande och flugornas surrande.

Det finns ett helt fantastiskt ställe för just detta inte så långt från där jag bor, så dit skulle jag. Nu var det bara det, att jag glömde svänga... Men eftersom denna plats precis söder om Karlstad är en ö, så kommer man ju inte så långt, utan det slutar vid vatten.


Nu hamnade jag på Hammarös sydspets, där jag visserligen varit förut, men eftersom det är ett antal år sedan, kan man ju inte begära att man ska kunna vägen, eller?? Det är även här ett fantastiskt fint ställe att tillbringa en dag på en klippa med en bok i handen, så det gick ju faktiskt lika bra.


Här finns Hammarö Skage fyr som uppfördes 1872 för att varna båtar från att köra upp på land. På 30-talet kom man på att man inte behövde göra det längre. så då behövdes ju inte fyren längre så den skulle rivas. Då bildade några driftiga människor "Föreningen fyrtornet" och räddade byggnaden från rivning, så här står den än idag och vaktar över Vänern, även om det är utan blinkande ljus.


Här finns också en märkningskur där man ringmärker fåglar på sin färd någon annastans. Jag antar att det finns möjlighet att få syn på ett flertal arter om man med sin kikare parkerar på övervåningen i "kuren" och med stort tålamod blickar ut över fågelmarkerna.Hur som helst, så blev det precis en sådan dag jag tänkt mig, i stort sett ensam på en klippstrand där det enda som hördes var humlor och flugor, en blå himmel och vågor som kluckade så där underbart sövande. Dessutom blev det ytterligare ett antal bilder med vattenmotiv...
15 kommentarer:

 1. Det är vackert vid Skagens fyr, har mest sett den när vi ofta var ute med båten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättevackert - ett perfekt utflyktsmål med packad fikakorg!

   Radera
 2. Svar
  1. Boken som fick flja med ut till klipporna var Kajsa Ingemarssons "Någonstans inom oss", en bok som jag inte riktigt bestämt vad jag tycker om än.

   Radera
 3. En sån där dag som man så väl behöver ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp - ytterligare en sån där underbar "bara-vara-dag".

   Radera
 4. Du har inte åkt "hem" ännu då? Själv är jag tillbaka i Frankfurt sedan ett par dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, jag har bestämt mig för att ta en långsommar i Sverige i år - åker tillbaka i mitten av september.

   Radera
 5. Ja, men jag kan tycka att det stämmer. Ibland blir man ju vilse i själva livet, kanske inte rent fysiskt, men psykiskt. Och sen hittar man vilse liksom:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min värld hittas det vilse många gånger!

   Radera
 6. Det är när man går vilse man gör de stora upptäckterna. Hammarö sydspets är fint. Var på väg ut till den där fyren förra sommaren men blev stoppad av en skogsbrand mellan parkeringen och vattnet!

  SvaraRadera
 7. Vackert ställe att gå vilse på och vilken tur att sommaren kom, om än bara några dagar.

  SvaraRadera