lördag 25 augusti 2012

Det var inte rönnbär som var sura!

Appropå talesättet "surt sa räven om rönnbären", så kan jag upplysa er alla som, precis som jag, gått omkring och trott att det var rönnbär som räven tyckte var sura, att så inte var fallet från första början. Som ni säkert redan förstått är mina intentioner nu att berika er med ytterligare en fantastiskt användbar kunskap att sortera in under onödigt vetande, eller något...

Ursprungligen kommer talesättet från en av Aisopos fabler och handlar om en räv som får syn på ett träd med vackra vindruvor. I trädet sitter en kråka och räven frågar om druvorna är goda och får till svar att de är väldigt söta och goda. Vid detta besked försöker räven förgäves att hoppa upp för att få tag i några av de söta läckerheterna, men eftersom han är en räv, och inte särskilt bra på att ta sig upp i träd, så slutar det hela med ett misslyckande, varvid räven helt enkelt konstaterar att "de är säkert sura" och går sin väg.

Andemeningen i talesättet är alltså att man förringar något man väldigt gärna vill ha men inte lyckas få tag i. Och med tanke på att rönnbär faktiskt är sura, så har väl själva betydelsen ändrats lite, för vem vill egentligen äta de fruktansvärt sura rönnbären?


19 kommentarer:

 1. Fan...fan....nu hände det igen, skrev en alldeles fantastisk kommentar under detta lika fantastiska inlägg. Vad händer, hela skiten raderades av sig själv!
  Jo, jag vet....man brukar säga "skit bakom tangenterna"...men nu rörde jag ingenting.

  Vad skrev jag då, blir i kort sammandrag, ska cykla till jobbet nu.

  Ingen information eller kunskap är meningslös, tillsammans med tidigare kunskaper och erfarenhet så länkas ju allt ihop till en underbar "soppa" som blir vårt medvetande.

  "Surt sa räven" använder jag nästan dagligen till min omgivning som gnäller och klagar på sådant de inte kan nå eller påverka.

  Jag och Lilla Frun drömmer om ett hus på minst 500 kvm, gärna större, vilket gnäll vi möts av....uppvärmningskostnader, städning...vilka gräsytor som måste klippa mm...du fattar, herregud "lyxproblem" är aldrig problem, de är tll för att lösas, jag vet vad jag talar om, fast utifrån det andra perspektivet, att inte ha något alls alltså, inte så nu, men när min Fru blev sjuk och jag stod ensam att ta hand om tre barn, fick säga upp mig mm. Hm...ingen snyfthistoria nu, men ingen djävel ska komma och gnälla om att det är parkeringsproblem med att ha en sådan stor bil som vi har nu, värre var det när jag fick cykla året runt och inte ägde någon bil för den hade jag fått sälja för att ha råd till mat och mediciner till Fru och barn. Vill påpeka att alla mediciner i Sverige är inte "rabbaterade"....hm...spårade jag ut nu? I mina tankar om "surt sa räven"! Nej då, allt hör ihop! (ler)
  Kram ifrån Oumberlige Peter, som måste skriva kort, alldeles för kort idag efter sm jag ska cykla till jobbet idag....fast helt frivilligt dock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ibland kan den där "kunskapssoppan" innehålla en massa mer eller mindre användbara ingredienser...

   Radera
 2. Vår räv låter sig då inte hindras av en sådan petitess som att (i detta fallet) fikon växer i träd. Hon klättrar helt frankt upp och pallar lite frukt.
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet hon om att hon är en räv??

   Radera
 3. Aha, det känns alltid så skönt när man blir upplyst såhär - tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att kunna hjälpa till!! ;)

   Radera
 4. Tack för den lektionen! Älskar att få veta ursprung och mening till våra talesätt! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande, det finns så mycket vi använder oss av som vi inte har en aning om varför.

   Radera
 5. Tack! Jatteintressant! Det finns manga uttryck som jag undrar over var det egentligen kommer ifran men jag kommer mig aldrig for att kolla upp det!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland önskar jag att jag skulle ge mig tid till att ta reda på mer kring sådant, men lite är i alla fall bättre än inget.

   Radera
 6. Du se..det visste jag inte.
  Ja,att man ska lära sig något nytt varje dag....DET stämmer! :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog...får väl se vad vi ska lära oss idag...

   Radera
 7. Kul! Jag älskar rönnarna för att de är så vackra. Emma Valls deckarhjältinna gav vi namnet Amanda Rönn för att hon är en tuff, rödhårig, envis tjej som inte ger upp lätt!

  SvaraRadera
 8. Det hade jag ingen aning om. Roligt att veta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland ramlar man över dom där kunskaperna som inte är ett dugg nödvändiga, men rätt kul ändå.

   Radera
 9. Jag har hört en version (sett faktiskt i nån tecknad version) om en trana o en räv där räven skulle bjuda på middag o lagar soppa som tranan med näbben inte kan tillgodose sig. Sen för att ge igen bjuder tranan räven på rönnbär i ett högt krus o räven tycker de r så goda ut men kommer inte åt dem i det höga kruset där tranan lätt sticker ner näbben i o då säger han att dom säkert är sura ändå. Men hur mycket jag än googlar finner jag inte denna version. Har jag inbillat mig tro eller har du någon aning om det finns fler rönnbärshistorier?

  SvaraRadera