lördag 13 oktober 2012

Äventyr under vattenytan!

Att ta kort under vattnet kan väl inte vara svårt, eller? Det finns ju så många fina foton på färgglada fiskar, så det borde väl inte vara någon konst!? Verkligheten visade sig vara något helt annat...


Det är ju svårt att undgå att bli badsugen vid en strand som denna. Inte bara badsugen, utan också sugen på att ta reda på vad som rör sig under ytan. Nu var ju planen egentligen att ta en fridykningskurs, men det blev liksom inte av, det kändes inte som att tiden räckte till, trots att vi inte gjorde många knop under våra sju dagar på denna underbara ö, men snorklade gjorde jag!


Ett vattenhus till kameran begåvades jag med också, och sen var det ju bara att gå ner och ta kort... När jag väl kommit över känslan av allmän bisarrhet att ta med kameran under vattnet, var det bara att fota på, men jag får väl erkänna att så många färgglada fiskar fastnade inte, de simmade liksom ur bild hela tiden!Många bilder på botten blev det...


Inte var det så lätt att ta sig ner till botten heller! Om det beror på att vikterna är felfördelade på kroppen, att vattnet är för salt, eller helt enkelt fel teknik, det kan man ju fundera över om man vill, men efter ett antal desperata försök gick det faktiskt!
Sedan kom den också - den efterlängtade sköldpaddan! Vilket underbart djur! Den bara ägnade oss en mycket uttråkad blick innan den dök ner igen och med en enorm värdighet seglade tillbaka mot botten och maten, efter att ha kommit upp till ytan och stuckit upp huvudet som ett periskop över vattnet. I det här läget vågade jag inte riskera att den, på sant fiskmanér, skulle simma ut ur bild, så kameran överläts till dottern så kunde jag koncentrera mig på sköldpaddefenomenet.

På Gili Trawangan finns för övrigt ett Turtle conservation centre. Hit kan lokalbefolkningen sälja sköldpaddeägg som de hittar på stranden istället för att göra det till affärer och restauranger. Här föds sköldpaddorna upp i vattentankar, för att vid lagom storlek släppas ut i havet.

Sedan finns det ju mindre trevliga varelser under vattnet också, till exempel hajar och triggerfish. En triggerfish är en fisk som alla dykare, och troligen de flesta snorklare, vet vad det är. Det är en fisk som vaktar sina ägg via ett konformat revir uppåt mot ytan. Men enligt uppgift är det bara att simma ut ur konen...om det fungerar, nja, jag vet inte... Jag kan ju säga som så, att det spelas ingen hajen-musik som varning i alla fall, det fick jag erfara den hårda vägen! Den nya bekantskapen slutade med två tandavtryck som efter ett kaninbett...men det är väl smällar man får ta...Sedan att den säkert var lika stor och farlig och läskig som en vithaj, det är en annan historia...

20 kommentarer:

 1. Åh vad härligt! Jag drömmer om att dyka så där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon gång ska jag lära mig att göra det "mer på riktigt" också!

   Radera
 2. Blev du biten av Triggerfisken, vilken liten rackare! Åhhh, jag älskar Skölpaddan, mejestätisk är den. Häftigare konung får man leta efter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara instämma...så fantastisk - sköldpaddan alltså!!!

   Radera
 3. Gud så underbara bilder!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Du blev biten av en haj? =O Lyllos dig.

  Bilderna på sköldpaddan är helt sagolika, man känner lugnet där under ytan. Sen skrattade jag åt gubben som stod där på botten. Han var fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du - och den hajen gick inte av för hackor ;)

   Radera
 5. Wow, vilken fantastisk resa du är ute på!! SÅ glad att jag hittade din blogg för länge sen så jag får bli med på alla turer c",)
  Jag har snorklat 1 gång i mitt liv, på Salomonöarna, en liten ö i gruppen som jag inte minns namnet på, MAGISKT!
  På den tiden var väl inte de vattentäta engångskamerorna så bra, men det blev ngr bilder!!
  Kul som minne!

  Klem Anna

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt att få simma med sköldpaddor sådär! Ska till Barbados i vinter och det verkar finnas goda chanser till det där också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det kommer att gå alldeles utmärkt där!

   Radera
 7. Ibland är det en ren njutning att ta sig vatten över huvudet.

  SvaraRadera
 8. Så fina bilder. Det verkar ha varit en bra semesterresa.

  SvaraRadera
 9. Det finns en helt annan värld under ytan!
  Vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En helt fantastisk värld...

   Radera
 10. Härliga bilder, det ser inte ut att ha gått någon större nöd på dig under din semestervecka ;) Nu längtar man verkligen bort ännu mer från det här ruskvädret :)

  Kram Ullis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon större nöd led jag väl inte...;)

   Radera