torsdag 25 oktober 2012

Det gröna Singapore

Ibland känns det som om det är rätt bra att vara uppväxt med "Hej Matematik". Ni vet, den där matteboken som användes i en hel del skolor på det glada 70-talet. När man inte behövde vara så precis, utan det räckte med att veta ungefär vad det blev...

När jag nu sitter här och försöker få ihop det här med singapores landsyta och vad som ryms på den, funderar jag lite på om inte stadsplanerarna här har haft samma mattebok! Jag får det liksom inte att gå ihop. Singapore, med sin yta på dryga 700 kvadratkilometer och sina dryga 5 miljoner invånare, rymmer ju en hel del annat också, i form av gröna områden.


Säga vad man vill om Singapore, men grönt är det! Här finns ca 300 parker av varierande storlek som tillsammans upptar ungefär 1700 hektar av ytan. Då är inte de fyra naturreservaten med, som i sin tur spänner över en yta av drygt 3000 hektar.

Som jag sa, så är jag uppväxt med "Hej Matematik" och om det går ihop siffermässigt eller ej, eller hur mycket yta det finns kvar att bo på, det vet jag inte, och jag har ingen som helst ambition att ta reda på det heller. Jag har läst mig till siffrorna på olika sidor om Singapore och om det står på nätet så är det väl sant, eller!?


Hur som helst, jag är rätt övertygad om att det stämmer rätt bra överens med sanningen, för mycket gröna ytor finns det, och det är nog något av det bästa med den här staden, det finns alltid möjlighet att "fly" till en grön oas mitt i stan!

15 kommentarer:

 1. Får ni gå på gräsmattorna och utnyttja dem till bollspel och annat eller får ni bara följa uppgjorda gångstigar? Men det måste vara härligt med allt det gröna, stora städer blir ju annars mest bara hus och bilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är ok att gå på i stort sett alla gräsytor i parkerna.

   Radera
 2. Vad härligt med allt detta gröna! Matten spelar ingen roll så länge det är grönt och fint! :)

  Idag kommer min väninna, som jag berättade om häromdagen, till Singapor, men det har varit struligt för henne... För några dagar sedan började hon packa och fixa med passen osv. Då upptäckte hon att just hennes pass inte låg ihop med resten av familjens. Hon letade och letade.

  Till slut gav hon upp och beställde ett nytt pass. Hon väntade in i det längsta på att det skulle komma men igår, bara några timmar innan flyget skulle lyfta, insåg hon att det inte kom, så då fick hon fixa ett tillfälligt pass istället.

  Problemet med det tillfälliga är att hon faktiskt inte vet om det funkar i Indonesien... De ska vara bort i två veckor och tiden ska delas mellan Singapor och Indonesien. Dock har hon hört att tillfälliga pass måste vara giltiga i minst ett år för att funka i just Indonesien och de svenska tillfälliga passen är giltiga endast i sju månader.

  Hon har redan både bokat och betalat hotell, men vet fortfarande inte om hon släpps in i landet...

  Hu, så dramatiskt! Så här sitter jag och håller tummarna!

  SvaraRadera
 3. Det ser fint ut. Singapore skulle vara trevligt att få komma till någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut en stad värd att besöka.

   Radera
 4. Känner värmen och den fuktiga luften från dina bilder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då känner du alldeles rätt!

   Radera
 5. Nu vet jag... Väninnan kom inte in i Indonesien... Mycket snopet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vad tråkigt!! Vad gör de nu, försöker de ta sig vidare till Malaysia eller Thailand istället?

   Radera
 6. Svar
  1. Så friska de nu kan vara i en storstad!

   Radera
 7. Hej matematikern! Jag hade också "Hej Matematik", det förklarar en del. Och så en läsebok med Li och Lo...
  Nu kommer jag att läsa dina inlägg med en liten saknadsklump i magen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förklarar väldigt mycket!! Och vem kommer inte ihåg Li och Lo... Har läst era inlägg och jag förstår att ni har det helt fantastiskt!!!

   Radera