tisdag 22 januari 2013

Att åka taxi i Singapore

 Det är hyfsat enkelt och hyfsat billigt att åka taxi i Singapore. De som har varit här länge tycker att det blivit "onödigt dyrt" senaste åren, medan taxichaufförerna hävdar att det fortfarande är alldeles för billigt.

Här fixar man taxi sådär som man gör i alla amerikanska filmer, dvs man kliver ut i gatan och vinkar på en bil, som förhoppningsvis stannar och kör till önskad destination. Alternativt tar en vid ett av alla "taxistands" som finns att hitta i stort sett vid alla affärer. (man kan även använda telefonen om man föredrar det)


Att åka taxi kan vara ett litet äventyr i sig. Ibland kan man hamna i en bil som framförs på ett sätt så man önskar sig utfällda krockkuddar både på magen och ryggen. Även sjösjukekänslor kan bli framkallade av vissa chaufförers vis att köra bilen. En taxiresa är ofta en uppvisning i att sicksacka mellan olika filer, alternativt att färdas i två filer samtidigt, för säkerhets skull.

Alla taxibilar är utrustade med gps, även om det i min värld är ett stort frågetecken varför de har det. Det finns ju ingen som använder den! Hellre då leta sig fram och ta för givet att de i baksätet vet var de är på väg.   Det är ju inte direkt någon hit i mitt liv kan jag säga, med mitt lokalsinne är det att föredra en taxichaufför som vet vart han ska.

Det finns chaufförer som ser ut att helst vilja vara någon annanstans, det finns de som skäller efter rika västerlänningar som kommer och tar jobben, det finns de som passar på att sova vid rödljusen(!) och det finns pratsamma chaufförer som gärna berättar sitt livs historia och som är jättestolta över att de vet att Ikea och ABBA kommer från Sverige.

En chaufför av det pratgladare slaget åkte jag med senast igår, och han berättade om taxichaufförernas villkor. Och om det stämmer, så är det ju inte sådär väldigt inkomstbringande att livnära sig på det.

En taxichaufför hyr sin bil och får betala SGD 100/månad för bilen + bensin.Enligt honom så kan han tjäna SGD 2-300/månad under förutsättning att han arbetar 8-10 timmar varje dag. (singaporedollarn står i ca 5.50 sek)

Om man betänker det och vet varför det inte finns några taxibilar att få tag i om det regnar, så kan man nästan tänka sig att ha lite förståelse för det.

Det är nämligen så, att när det börjar regna här, då plötsligt försvinner alla taxibilar! Jag har ju dristat mig till att tro att det berott på att alla helt plötsligt åker taxi, så alla bilar är upptagna. Men det finns även en annan förklaring som jag har hittat på Yahoo News Singapore. När en taxi råkar ut för en olycka så dras SGD 1000 från lönen tills det är klart vems fel det är. Eftersom den proceduren kan ta flera månader och det är större risk att råka ut för en olycka i skyfall, så kör helt enkelt väldigt många taxichaufförer in till sidan av vägen, stannar och väntar på bättre väder!

Att det är så, har tydligen uppdagats tack vare en undersökning gjord av SMART (Singapore - MIT Alliance for research and Technology), och det är ju himla käckt att det finns regler som gör att när man behöver den som mest, så finns det ingen taxi att få tag i! Inte konstigt att ingen här någonsin går ut utan paraply i högsta hugg...

4 kommentarer:

  1. Taxi ar ett aventyr i Singapore! Och om man inte uttalade namnet pa "singlish" sa verkade det inte forsta alls! Vi bodde pa Cote D'Azur men det var ingen som forstod utan det blev "new condo next to Parkway"! Har i Dubai ar de lika daliga pa att hitta, oftast maste man visa dem vagen vilket ar ganska irriterande!

    SvaraRadera
  2. Då blir det MRT i regnväder antar jag.

    SvaraRadera
  3. Taxi är ett äventyr i Budapest också. Där gällde det att ha någon att hålla sig i när de körde.

    SvaraRadera