måndag 14 januari 2013

Slut på julandet för den här gången


"Nu är glada julen slut slut slut, julegranen kastas ut ut ut..." Nu har Knut passerat och jag antar att de flesta (Åtminstone alla som inte tänker låta julen vara ända fram till påska) har ställt tillbaka alla tomtar i vrårna som de kom fram ur och att, den troligtvis mer eller mindre barrlösa, granen slängts ut.

När jag var liten hade vi julgransplundring på knut-dagen. Jag kommer ihåg de tillställningarna ungefär som ett barnkalas. Vi dansade runt granen, lekte lekar, hade fiskdamm och fick med oss en godispåse hem. Jag vet inte riktigt hur det är idag, om det finns någon som arrangerar en sådan hemma. Vi gjorde det aldrig när våra barn var små, men ibland går ju traditioner lite i vågor.

Jag är också mycket tveksam till att någon har julgransplundring av samma anledningen som det var ifrån början, nämligen att man skulle plundra granen på de äpplen som hängt där sedan när granen kläddes. Det känns väl lite som om det inte skulle ha varit sådär väldigt delikat.

Varför det sker just på Knut-dagen kan man ju fundera lite över. Knut var en dansk prins som blev helgon av den anledningen att hans son fick påven att helgonförklara honom. (Inflytelserika släktingar kan ibland fixa till det bra!) Men varför vi ska fira ett danskt helgon med att kasta ut granen förstår jag inte riktigt, men det finns många saker jag inte förstår så bra...

En annan tradition som lever i vissas delar av vårt avlånga land, är den att gå knutgubbe, men eftersom jag redan förra året gick in lite mer på det, så tänker jag vara så lat så jag bara hänvisar er som blir lite nyfikna på det till att göra ett litet klick här så kan ni läsa mer om det.

Visst är det mysigt att plocka fram alla ljusstakar och tomtar när det är dags, men håll med om att det är väldigt härligt när man får plocka bort dem igen!

6 kommentarer:

 1. Hos oss forsvann julen redan 1 januari, da var jag trott pa tomtar och gran eftersom de suttit uppe sedan borjan av december. Knutgubbe har jag aldrig hort talas om dar jag kommer ifran (Vastergotland) men det finns nagot som heter Knutmasso i Uppland som jag horde talas om da jag bodde i Uppsala, samma sak kanske? Vi hade ocksa julgransplundring som barn men har aldrig gjort det med mina ungar, jag ar nog lat plus att jag plundrar julen redan dagen efter nyarsafton...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slängde också ut julen hyfsat tidigt, den fanns inte kvar många dagar efter nyår, och det är underbart skönt när det är gjort!

   Radera
 2. Riktigt skönt är det. Därför gjorde jag det redan förra veckan :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt när det är gjort!

   Radera
 3. Det blir ett nytt ljus och så luftigt när julen städas bort, även om det bara är en tomte och en adventsljusstake.

  SvaraRadera
 4. Här var det inte mycker mer än så i år, men som du säger, det spelar ingen roll om det är mycket eller lite julsaker, det är lika skönt när det är borta ändå, det blir så mycket ljusare då!

  SvaraRadera