tisdag 1 januari 2013

Nytt år och gamla traditioner

Första dagen på det nya året - 2013! Sådär, då har jag skrivit det nya årtalet för första gången och det brukar ju alltid föra med sig vissa bekymmer, men det gick ju rätt bra...

Idag visar sig vädrets makter från sin bästa sida. Solen strålar från en molnfri himmel, och det enda som talar mot att det är en gnistrande vinterlik nyårsdag är att snön inte längre täcker marken och att termometern visar ett antal plusgrader.

Nyårsdagen är en sådan där typisk "göra-ingenting-dag". En dag att krypa ner i ett soffhörn och titta på Ivenhoe och backhoppning. Jag menar, vad vore en nyårsdag utan dessa två begivenheter? Troligen helt ok, fast de måste ju vara där, annars är det ju inte nyårsdag, eller?

Med tanke på tv-tablån under jul- och nyårshelgen så är vi bevisligen väldigt beroende av traditioner i form av tv-program. Kalle Anka på julafton som sänts sedan 1960 är ju ett exempel. Grevinna och betjänten på nyårsafton är ett annat. Det har faktiskt sänts varje år sedan 1976 (med undantag för 2004), och gissningsvis är det rätt många som varje år sitter och väntar på att betjänten ska snubbla över isbjörnshuvudet. (Visst vore det rätt spännande om han plötsligt ett år skulle stå på öronen!?)

Sedan har vi ju Ivenhoe på nyårsdagen. Den nyinspelning av filmen som gjordes 1982 har sänts på svensk tv sedan 1988, och man kan ju fundera på vad det är som gör att vi vill se honom kämpa varje år.  Kanske är så, att vi aldrig upphör att hoppas på att han någon gång ska lyckas få "rätt" brud i slutet...

Vi kanske inte heller ska glömma den traditionella backhoppningen som sänds från Garmisch-Partenkirchen varje år. Jamen, finns det någon som verkligen tittar på det? Och då menar jag tittar utan att halvsova i soffan? Inte nog med att det är tråkigt, det går av stapeln i en näst intill outtalningsbar ort också.

Oavsett vad ni tänker syssla med, och oavsett om Ivenhoe kommer att få sin Rebecca eller ej, så hoppas jag att ni kommer att få en härlig nyårsdag och en bra fortsättning på det nya året!

8 kommentarer:

 1. Karl-Bertil Jonsson på julafton är ytterligare ett program på TV som blivit en tradition. Den 14-årige gossen påminner oss om en godhet som förhoppningsvis finns inom oss. God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns ett antal fler "traditionsbundna program". En god fortsättning till dig med!

   Radera
 2. Pizza på Nyårsdagen fick jag just höra är en maträtt som går hem denna dag så då kanske det inte spelar någon roll vad som visas på TV.....typ backhoppning!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pizza och backhoppning - låter som en perfekt nyårsdag!

   Radera
 3. Ivanhoe och backhoppning ar klassiker, aven nyarskonsert fran Wien! Jag alskar Ivanhoe och blir lika besviken varje ar att han inte valjer vackra Olivia istallet hahaha!
  Igar pa nyarsdagen sa blev det mest att sloa i soffan framfor TV:n, underbart det ocksa! god fortsattning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det blev inte Rebecca i år heller, men nästa år, då kanske...

   Radera