torsdag 13 oktober 2016

"Keep it safe, keep it dry"


Idag har jag haft besök av "dengue-polisen". Det är faktiskt första gången de står utanför min dörr, tidigare har jag bara hört talas om dem. NEA, National Environment Agency, har 850 personer som arbetar heltid med just detta, att kontrollera hemmen så att man inte föder upp myggor någonstans. Nu antar jag att det i så fall är rätt ofrivilligt, för det finns ju betydligt trevligare djur att föda upp än just myggor, men man kan ju ha vatten stående ofrivilligt i typ blomkrukor eller vaser. Jo då, de kontrollerar så att vattnet i blomvaser är färskt och inte har stått utan att det har blivit bytt. Nu klarade jag mig rätt bra då de, efter ett snabbt ögonkast in i lägenheten, undrade om jag hade några blommor någonstans och jag sanningsenligt svarade nej eftersom just blommor är en stor bristvara i vårt hem, och då lämnade mig med orden "Keep it safe, keep it dry" och ringde på hos grannen.

Dengue är ju en myggburen sjukdom som inte går att vaccinera sig mot. Den drabbar olika personer olika hårt, men kan i vissa extrema fall vara dödlig. Myggan är en speciell art som tydligt går att känna igen på att benen är randiga. Tyvärr är det ju så att det är inte alltid man har tid att se efter huruvida benen är randiga eller ej innan den sticker, men så är det i alla fall. Till skillnad mot de vanliga hederliga singaporianska myggorna som ser ut som små små reaplan, så är den här mer lik våra svenska myggor, men som sagt, det är ju inte alltid den ger sig till känna innan den sticker.


Om man går in på NEA:s hemsida så kan man se precis var de olika "clustren" finns och på vilka adresser, samt hur många fall det är på varje adress. På gott och ont skulle jag vilja säga, det är inte alltid det är positivt att se hur det kryper närmare och närmare.


Här finns också alla tips man kan tänka sig behöva ha för att undvika att ha vatten stående inomhus. Vad man ska göra för att förebygga att man börjar odla myggor när man lämnar huset och åker på semester och så vidare. Nu har vi väl inte läst det där sådär jättenoga, och några blommor som kan stå och bli myggbostäder har jag som sagt inte, så det är väl bara att hoppas att de där mygguslingarna håller sig borta för någon dengue vill vi inte ha!

(alla bilder är tagna från NEA:s hemsida)

12 kommentarer:

 1. Som lyxhustru så finns det alltså annat än poolhäng och praliner att tänka på.
  Denguemyggan är ju ett så gott skäl som något att slippa pyssel med blommor i bostaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det - ett skäl så gott som något!

   Radera
 2. Tigermyggan finns hos oss också. Har för mig jag hörde om ett rapporterat fall av dengue. Men myggan sprider tydligen fler sjukdomar. Det sägs ju att myggor är världens farligaste djur.

  Stillastående vatten har jag både inne och ute. På sommaren duschar vi ute och då blir det stilla i duscharna inne. Ute har vi vattentunnan men den är ju mestadels tom, det är ju inte som att det regnar så mycket här under sommaren. En dag, möjligen två...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Små, elaka och absolut inte att leka med, sådana är de, de där inande varelserna.

   Radera
 3. Denguefeber vill man ju inte ha! Bra att man försöker hålla det i schack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Men ibland kan jag bli lite kluven när man ser giftet som sprutas på växterna på "vår innergård" för att ta död på insekterna. Lite som val mellan pest eller kolera...

   Radera
 4. Denguefeber vill man verkligen inte råka ut för. På något sätt förvånar det mig inte ett dugg att det finns en "denguepolis" i Singapore. Det landet håller verkligen efter och tror på förebyggande insatser. Tror jag har läst någonstans att Singapore är väldens renaste land. Å det tror jag verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan säkert vara så. Här finns folk som håller efter och städar överallt hela tiden.

   Radera
 5. Tyvärr har vi inga myggpoliser här i Thailand trots att fallen av Dengue ökat. Känner flera som drabbats.
  I Manila hade de börjat med kontroller av boenden i jakt på elaka myggor som sprider både Dengue och Zika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det går att hålla någorlunda i schack så är det ju väldigt positivt för som du säger, någon speciellt trevlig sjukdom är det inte.

   Radera
 6. Usch, håller med att det är lite läskigt, speciellt när man bor i fuktigt och varmt klimat. Bor själv i Kina, o man blir ju lite paranoid varje gång man får ett nytt myggbett... Men absolut bra med "myggpoliser" - det gör ju att man känner sig mkt tryggare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte prata om hur paranoid man kan bli om man dessutom har slagit ihjäl myggan som bet och upptäcker att den har randiga ben...

   Radera