lördag 1 oktober 2016

Det är något som inte stämmer

Jag har läst ”Det är något som inte stämmer” av Martina Haag, en bok som verkar ha hyllats och lyfts till skyarna av de allra flesta recensenter. Jag måste dock erkänna att jag inte tyckte speciellt mycket om boken. Jag fick aldrig någon riktig känsla för den, vilket i och för sig kan ha att göra med att jag lyckligtvis inte kände igen mig i det hon skriver.

Det hela handlar om Petra, som efter sitt kraschade äktenskap har sökt sig till den lappländska vildmarken där hon ska arbeta som stugvärd under den avslutande delen av säsongen för att i lugn och ro kunna skriva på sin roman och sortera sina tankar.

Man får genom Petras skrivande följa hela skilsmässoförloppet och hennes känslor. Hur hon ältar allt som hänt och varför. Hur hennes liv rasar ihop och hon inte kan göra något åt det. Det är mycket frustration och mycket uppgivenhet, lite väl mycket för min smak. Till slut blir det bara tjatigt.

Parallellt med skrivandet så får läsaren vara med under det som händer i ödemarken, vilket inte är mycket alls, men så är det väl i slutet av en vandringssäsong. På något vis känns det som om det som börjar med lite mystik famlar runt i ingenstans och jag vet inte riktigt om jag tyckte att det gav någon större krydda till handlingen över huvud taget, utan mycket av det kändes bara konstigt.

Jag har förstått att boken ska vara någon slags spegling av den egna skilsmässan och det är säkert många som känner igen den frustration som det ges uttryck för i boken. Och det verkar ju efter alla hyllningar som om det var något som behövdes i den litterrära världen, men som sagt, det var ingen bok som gjorde något större intryck på mig.

8 kommentarer:

 1. Tack Marina! Läste boken efter "påtryckningar" och alla lovord. Tyckte den var på gränsen till oläslig faktiskt. Självömkande, omoget och larvigt.
  Vi är helt överens verkar det som...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så illa tyckte jag ändå inte om den, men som sagt, inget som jag fastnade för och jag kan inte påstå att den berörde mig nämnvärt.

   Radera
 2. Älskade boken. Sträckläste den på två timmar. Så jag förstår hyllningarna :) bland det bästa jag läst som beskriver just hjärtesorg och ångest i allmänhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en himla tur att smaken är olika, för vad tråkigt det skulle vara annars, om allt bara var likadant. Nej, jag tyckte inte speciellt bra om boken, jag tyckte nog att det blev lite "för mycket av det mesta" stundtals, men jag har full förståelse för att andra kan tycka tvärs emot.

   Radera
 3. Jag tyckte inte heller om den, intetsägande.
  Har svårt att förstå varför den fick sådan uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen är det som "barabrittiskt" här nedanför säger, det handlar ju om ett kändispar...

   Radera
 4. Tja, det var ju ett kändispar som skilde sig. Tror det var därför den blev så haussad.

  SvaraRadera